De vigtigste nyheder den 4. december 2022
Her kan du læse dagens fire vigtigste historier fra ind- og udland.
1
Moderaterne reagerer på konservativt exit fra regeringsforhandlinger
Lørdag meddelte Søren Pape Poulsen, at De Konservative ikke længere ville deltage i regeringsforhandlingerne.
Der har været langt mellem reaktionerne fra de øvrige partier ovenpå nyheden, men i løbet af søndagen tog Moderaterne bladet fra munden. Partiets politiske ordfører, Jakob Engel-Schmidt, fortæller, at Moderaterne »ærgrer« sig over det konservative exit.
Partiet ser dog stadig gode muligheder for en regering over midten - uagtet om Moderaterne selv er en del af den eller bliver parlamentarisk grundlag - det er nemlig ikke afgørende for dem, fortæller den politiske ordfører.
»Vi vil hellere have gennemført vores politik end at køre i store BMW’er,« siger Jakob Engel-Schmidt til Jyllands-Posten.
Læs hele historien her:
2
Gigantisk togprojekt på gyngende grund efter mistet flertal
Det milliarddyre togprojekt Togfonden DK går en noget usikker fremtid i møde, idet aftalens flertal forsvandt efter det overståede folketingsvalg. Aftalen om projektet blev nemlig indgået i 2014 mellem den daværende S-R-SF-regering, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, men sidenhen har Dansk Folkeparti trukket sig fra aftalen, og den resterende røde koalition er gået tilbage i mandater.
Med knap 30 mia. kr. skulle aftalen være ramme om anlægsprojekter, der skulle sikre den såkaldte timemodel, så togturen kan nedbringes til en time mellem hver af de fire store byer Aalborg, Aarhus, Odense og København. Blandt andet indebærer det en bro eller tunnel over Vejle Fjord, som i alt skulle spare de rejsende for otte minutter.
Men nu er det flertal altså røget, idet S, R, SF og E blot har 81 mandater, og det efterlader altså milliardprojektets skæbne i det uvisse - til stor begejstring for blandt andet Venstre.
Læs mere om det her:
Efter et årti kan kontroversielt broprojekt midt i Danmark være endegyldigt på vej i graven
3
Olie-lande holder fast i produktionsnedskæringer
De internationale oliemarkeder er for tiden ramt af ekstrem usikkerhed og skelsættende begivenheder. Det kinesiske marked er usikkert efter demonstrationer mod regimet, Vesten har indført et prisloft for russisk råolie, og mandag træder en EU-embargo mod import af søbåren russisk råolie i kraft.
Søndagens OPEC+-møde, der er en forsamling af verdens største olieproducerende lande, havde derfor også tiltvunget sig stor international bevågenhed, idet landene endnu engang skulle bestemme, om olieproduktionen skulle op- eller nedjusteres de kommende måneder.
Landene besluttede dog at bibeholde de nuværende mål om at skære ned i produktionen med 2 millioner tønder om dagen fra november til slutningen af 2023 - det svarer til 2 pct. af verdens forbrug. Den beslutning tog gruppen på et OPEC+-møde i oktober i år.
Oliepriserne har været faldende siden sommeren, og det var på forhånd frygtet, at OPEC+-landene ville skære i produktionen for at forsøge at tvinge priserne op igen. USA og Vesten har været imod dette, da de frygter, at det vil slå bunden ud af den svage verdensøkonomi.
4
Syriske demonstranter stormer guvernørkontor i protest mod Assad
En gruppe syriske demonstranter stormede søndag et kontor tilhørende guvernøren i byen Sweida i det sydlige Syrien.
Ifølge Ritzau er både en civil og en politimand blevet dræbt i demonstrationerne, der er en protest mod landets mangeårige præsident, Bashar al-Assad. Der er desuden flere meldinger om ildspåsættelse og skududvekslinger.
Syrien har været hærget af borgerkrig siden 2011, hvor det ligeledes var protester mod præsident Assad der udløste det hele.
Vil du modtage overblikket dagligt? Du kan f.eks. tilmelde dig nyhedsbrevet ”Aften” eller downloade app’en ”Jyllands-Posten Nyheder” og tillade push-notifikationer.