De vigtigste nyheder 18. juli 2022
I dagens overblik over det vigtigste kommer vi forbi voldsomme europæiske hedebølger og udsigt til varmerekord i Danmark, statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen, pilotkonflikten i SAS og en alarmerende analyse om mangler i Forsvaret.
1
Hedebølger hærger Europa og truer Danmarks 47 år gamle varmerekord
Store dele af Europa er i disse dage ramt af hedebølge og ekstremt vejr. Skovbrande hærger i Portugal, Spanien og Frankrig, Storbritannien erklærede op til weekenden national krisetilstand pga. varmen, og Italien oplever sin værste tørkeperiode siden 1950’erne. Danmark har indtil nu set sig fri for den voldsomme varme, men det tyder på at være ovre nu. Computerbaserede prognoser fra DMI og norske Yr forudser nemlig, at Danmark onsdag rammes af vilde temperatuer. Temperatuer så høje, at en 47 år gammel varmerekord kan stå for skud - og varmens epicenter er endnu engang Holstebro, som det ligeledes var for 47 år siden.
2
Statsministeriet reagerer på diskussion om Barbara Bertelsens habilitet
En prekær situation opstod, da det blev gjort klart at Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen måske kunne få indflydelse på ansættelsen af en ny direktør i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. En direktør, der vil have en vurdering af Barbara Bertelsens egen skæbne i Statsministeriet højt på sin to-do liste på første arbejdsdag. En situation, som flere af Borgens blå partier har råbt op om og som en åbenheds-NGO har problematiseret. Nu svarer Statsministeriet dog, at Barbara Bertelsen kommer til at blande sig uden om ansættelsen af en ny direktør i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, så længe hendes egen situation i minksagen er uafklaret.
3
Forhandlingerne i pilotkonflikt når snart sin ende - men resultatet er uklart
Inden mæglingen i SAS’ pilotkonflikt blev genoptaget mandag morgen, meddelte SAS’ forhandlingsleder Marianne Hernæs, at forhandlinger snart nærmede sig en afslutning. Hun fortalte til den fremmødte presse, at »det snart vil være uansvarligt at fortsætte« og berettede derefter, at det dog fortsat er uklart, hvorvidt forhandlingerne vil ende i en aftale eller i et nyt sammenbrud. De samme tanker gjorde formanden for Dansk Pilotforening, Henrik Thyregod, sig, da han fortalte, at forhandlingerne snart måtte få en ende. Alt andet ville være »uværdigt«. Parterne forhandlede over weekenden 33 timer i streg uden at nå frem til et resultat. Piloterne har strejket siden den 4. juli.
4
En alarmerende analyse kaster skygger over Forsvarets stand
Hvis Rusland skulle vælge at invadere Danmark, har vi ikke de store chancer for at stå imod. Det konkluderer en ny rapport fra Center for Militære Studier på Københavns Universitet. Kort sagt udlægger den, at det danske Forsvar er svækket på flere områder bl.a. af mangel på materiel og af problemer med uddannelsen og rekrutteringen af personel. Bag rapporten står Jens Wenzel Kristoffersen, som forsker i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik. Selvom han understreger, at truslen fra Rusland for nuværende ikke er stor, er den stadig eksisterende. Han opfodrer derfor også til, at det danske militær oprustes. »Vi kan ikke blive ved med at være hænge fast i den samme kolonihavementalitet,« fortæller han til Jyllands-Posten.
Vil du modtage overblikket dagligt? Du kan f.eks. tilmelde dig nyhedsbrevet ”Aften” eller downloade app’en ”Jyllands-Posten Nyheder” og tillade push-notifikationer.