Fredag d. 4. marts

Kom godt i gang med dagen med Morgenbriefing i JP Premium. Vi giver dig alle hverdage et overblik over dagens vigtigste begivenheder i ind- og udland.

Indland
 

 

Socialdemokraterne holder hovedbestyrelsesmøde

Efter længere tids voldsom kritik fra baglandet og stadig dårligere meningsmålinger holder Socialdemokraternes hovedbestyrelse og de over 90 kredsformænd todagesmøde med bl.a. statsminister og formand for Socialdemokraterne, Helle Thorning-Schmidt.

København: Møde i Folketingssalen

På dagens møde i Folketingssalen kl. 10.00 skal politikerne blandt andet diskutere tidsbegrænsede opholdstilladelser og nedbrydning af grænser inden for rigsfællesskabet.

København: Frist for udskældt akuttelefon-instruks

Sundhedsstyrelsen har givet Region Hovedstaden en uge til at komme med nye instrukser til personalet på den udskældte akuttelefon - denne frist udløber i dag. Baggrunden er blandt andet lange ventetider for patienterne og et besøg fra Sundhedsstyrelsen, der afslørede mangelfuld kendskab til procedurer, svigtende journalføring og usikkerhed i forhold til lægehenvisninger.

Svendborg: Søn i retten for drab på mor

Retten i Svendborg behandler kl. 09.15 sagen mod en mand, som dræbte sin mor i Rudkøbing. Han er sindssyg og kræves dømt til anbringelse på psykiatrisk afdeling. Der er kun afsat en halv dag.

Næstved: Afhøringer i drabssag uden lig

Retten i Næstved afhører en mand og en kvinde, som sigtes for bevisforvanskning i forbindelse med en opsigtsvækkende drabssag fra Karrebæksminde. Liget af offeret, Henrik Haugberg Madsen, er aldrig fundet. De to sigtede beskyldes for at have sendt et postkort i den forsvundnes navn til Bo Madsen, som siden blev dømt.

København: Procedure i sag om omfattende menneskehandel

Københavns Byret fortsætter kl. 09.30 med straffesagen, hvor ni rumænere er tiltalt for at have rekrutteret og udnyttet 16 kvinder til prostitution i Danmark. Denne dag procederer anklageren. Der ventes dom den 16. april.

10:00 Aalborg: Dom over kursmanipulation

Vestre Landsret i Aalborg afsiger kl. 10.00 dom i ankesagen om kursmanipulation i Sparekassen Himmerland og Ebh Bank. Bagmandspolitiet kræver fængsel til to direktører og tre mellemledere. Desuden kræves Jutlander Bank, som sparekassen har ændret navn til, idømt en bøde på 10 millioner kroner.

Forsvarsminister Nicolai Wammen uddeler i dag årets Frivilligpris

Frivilligprisen tildeles personer eller enheder, der i det forløbne år har ydet en helt speciel indsats i forbindelse med en særlig hændelse, eller som har ydet en bemærkelsesværdig indsats. Modtagerne af Frivilligprisen 2013 er: Årets frivilligenhed - De frivillige fra Københavns Brandvæsen og Årets frivillig - Frederik Helweg-Larsen, Infanteri hjemmeværnskompagni Jonstrup.

Høvelte: Kronprinsessen indvier boliger til veteraner

I dag indvier kronprinsesse Mary KFUMs Soldater Rekreation i Høvelte. Her åbner ni boliger for veteraner og soldater med behov for særlig støtte. Kronprinsesse Mary er protektor for KFUMs Soldatermission. Også forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og forsvarschef general Peter Bartram deltager.

 
 
Erhverv
 
 

København: Dansk verdensrekord i indkøb af elbiler

Avis Biludlejning i Danmark sætter kl. 11.30 verdensrekord, idet firmaet har afgivet en ordre på 400 Nissan Leaf-elbiler. Det er den største enkeltordre i verdenshistorien fra en privat virksomhed, Ordren indgår som led i projektet "plug & play", der med støtte fra Energistyrelsen, gør det enkelt og billigt for offentlige og private virksomheder at vælge elbilen som del af deres bilflåde. Avis markerer dagen med et pressemøde, som har deltagelse af klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R).

DI kommer med ny vækstplan

Vi er ikke produktive nok. DI fremlægger en vækstplan for, hvordan vi kan øge velstanden.

Økonomi

Danmarks Statistik, nye udgivelser, kl. 9.00:

 • Konkurser marts 2014
 • Tvangsauktioner marts 2014
 • Jordbrugets prisforhold 2013 (bog)

Udland:

 • kl. 9.30: Sverige: Industriproduktion, y/y - est:
 • kl.  9.30: Sverige: Industriordre, y/y - est:
 • kl. 12.00: Tyskland: Fabriksordre, m/m, mar - est:
 • kl. 14.30: USA: Jobskabelse ex landbrug, mar - est:
 • kl. 14.30: USA: Arbejdsløshed, mar - est:

Washington: Jobtal i USA

Tallet for arbejdsløsheden i USA i marts offentliggøres kl. 17.00 af regeringen i Washington.

 
 
International
 
 

USA: Beskæftigelsen i USA

Det såkaldte kongetal, som er antallet af nyskabte arbejdspladser i USA, kommer kl 14.30. Tallet viser antallet af nye job i marts.

Haag: Sveriges regentpar besøger Holland

Kong Carl Gustav og Dronning Silvia er i dag og i morgen på officielt besøg i Holland. Anledningen er fejringen af 400 års diplomatiske forbindelser mellem de to lande. Holland var for 400 år siden, det første land i verden, der åbnede en ambassade i Sverige.

Washington DC: Obama får tunesisk besøg

USAs præsident Barack Obama og den tunesiske premierminister Mehdi Jemaa mødes i Det Hvide Hus, hvor de blandt andet skal snakke om USAs støtte til Mehdi Jemaas reformer og Tunesiens stabilitet.

Ukraine: Præsidentvalg

I dag er det sidste chance for at melde sig som kandidat til det ukrainske præsidentvalg den 25. maj.

Frankrig: Vinkonkurrence

I dag og i morgen finder Frankrigs største vinkonkurrence ”The Challenge International du Vin” sted i Bordeaux i Frankrig. Mere end 5.000 vine fra 38 lande vil blive vurderet af 800 vinelskende forbrugere og professionelle fra branchen.

Bruxelles: Jobplan fra Turunen

Den tidligere SF'er, nu socialdemokrat, Emilie Turunen, præsenterer kl. 10.00 en 10 punkts jobplan sammen med lederen af den socialdemokratiske gruppe i Europaparlamentet, Hannes Swoboda.

 
 
Kultur
 
 

Billund: Legoland åbner med velgørenhed i centrum

Legoland inviterer for første gang pressen med, når forlystelsesparken dagen før sin åbning holder sit årlige velgørenhedsarrangement. Det er 6.000 børn og voksne fra blandt andet Børnehjælpsdagen og Mødrehjælpen, som får adgang til parken. Socialminister Manu Sareen deltager også i åbningen.

København: Sidste chance for Eurovisionen

Kl. 10.00 sættes de sidste billetter til Eurovision Song Contest 2014 til salg.

København: Museum byder på musik og gamle videoer

Statens Museum for Kunst inviterer kl. 16.00 indenfor til en anderledes aften på museet med den seneste SMK Friday. Dette bliver blandt andet med gamle videoer fra Sort Sol præsenteret af gruppens guitarist Lars Top Galia, koncert med forsangeren for I Got You On Tape, Jacob Bellens, og billedkunstner John Kørner som DJ.

København: P3 Guld 2014

Kl. 21.00 uddeles de eftertragtede P3-priser ved årets P3 Guld, hvor Monte Carlo-værterne Peter Falktoft og Esben Bjerre styrer slagets gang. Centralt for P3 Guld er et fokus på de spirende stjerner i dansk musikliv. Gennem 13 år har P3 med stor succes kigget i krystalkuglen og hyldet de talentfulde kunstnere, der er på vej frem. Siden den spæde start i år 2001 i Falkonér Salen har P3 Guld på den måde udviklet sig til Danmarks vigtigste musikshow - et show, der gennem tiden har været karrierekatalysator for et væld af musikalske mastodonter - lige fra Saybia til Dúné, fra Tina Dickow til Mikael Simpson, fra Nephew til Mew og fra Peter Sommer til Magtens Korridorer.

København: Bogudgivelse: At tænke som en morder af Kurt Kragh

Kurt Kragh er en af de helt centrale figurer i Rejseholdets historie inden for de sidste 30 år. Han har stået i spidsen for efterforskningen i en lang række opsigtsvækkende og tunge drabssager i både Danmark og i udlandet. I bogen fortæller Kurt Kragh indlevende om det omfattende efterforskningsarbejde med Rejseholdet i opklaringen af udvalgte sager og om sin specielle og mere psykologiske tilgang til metoder for afhøring af vidner, mistænkte og drabsmænd.

Bogudgivelse: Thuleselskabet af Mads Peder Nordbo

Mads Peder Nordbos debutroman Odins Labyrint strøg direkte ind på bestsellerlisterne og blev med mere end 6.000 solgte bøger en af de bedst sælgende spændingsromaner i julen 2012. Nu er fortsættelsen her. En kvinde findes død for foden af Glavendrupstenen. Hun er nøgen, og hendes krop er oversået med runetegn, der er skåret ned i huden. Mathias Hviid tilkaldes for at tyde runerne, og herfra følger vi ham ud i et hæsblæsende eventyr.

København: Dronningen fejrer Københavns Drengekor

Dronningen overværer kl. 19.00 festkoncert i anledning af Københavns Drengekors 90-års jubilæum.

 
 
Sport
 
 

Bahrain: Formel 1 i Bahrain med Kevin Magnussen

Tredje grandprix for den danske superstjerne. I dag er der to træninger klokken henholdsvis 13.00 og 17.00 dansk tid. Kevin Magnussen er til rådighed for pressen efter anden træning mellem 19.05 og 19.10 dansk tid.

Aalborg: Michael V. Knudsen siger farvel

Danmark møder i dag Norge ved Golden League-stævnet på hjemmebane. Og kampen bliver en af de helt specielle, for når det danske herrelandsholdet tæt på midnat forlader Gigantium i Aalborg, vil trøje nummer 14 være uden ejermand, efter at den siden oktober måned 1999 har været uløseligt forbundet med en og samme nærmest legendariske spiller: Michael V. Knudsen, der i dag siger farvel til landsholdshåndbold.

Badminton:

India Open, Superseries, New Delhi, Indien (slutter søndag).

Bordtennis:

ITTF World Tour: Spanish Open, Almeria, Spanien (slutter søndag).

Brydning:

EM i olympiske discipliner, Vantaa, Finland (slutter søndag).

Curling:

VM for mænd, Beijing, Kina (slutter søndag).

Fodbold:

 • Superligaen : AGF - Randers FC (18:30).
 • 1. division : Hvidovre - Marienlyst (18:30).
 • Tyskland, Bundesliga : HSV - Leverkusen (20:30).
 • Spanien, Primera Division : Almeria - Osasuna (21:00).
 • Frankrig, Ligue 1 : Marseille - Ajaccio (20:30).
 • Holland, Æresdivisionen : Zwolle - Groningen (20:00).
 • Norge, Tippeligaen : Viking - Strømsgodset (19:00).
 • Sverige, Allsvenskan : Elfsborg - Häcken (19:00)

Golf:

 • PGA Tour: Houston Open, Redstone GC, Humble, Texas (slutter søndag).
 • LPGA Tour: Kraft Nabisco Championship, Mission Hills Country Club, Rancho Mirage, Californien, USA (slutter søndag).
 • European Tour: NH Collection Open, La Reserva de Sotogrande Club de Golf, Cadiz, Spanien (slutter søndag).

Håndbold:

Golden League, mænd, Slovenien - Frankrig (18:45) , Danmark - Norge (21:15).

EHF Cup, mænd, lodtrækning til kvartfinalerne.

Ishockey:

U20 DM (slutter søndag).

Sejlsport:

ISAF Sailing World Cup Mallorca, Spanien (slutter lørdag).

Tennis:

WTA: Charleston/Monterrey (slutter søndag).

Volleyball:

DM finale, 3. kamp, kvinder : Brøndby - Holte (19:00).

 

 
 
Fødselsdage
 
 
 • Billedkunstner Hans Christian Rylander, 75 år.
 • Direktør, professor og arkitekt Hans Peter Svendler, 60 år

Andre læser

Mest læste

Del artiklen