Torsdag d. 3. marts

Kom godt i gang med dagen med Morgenbriefing i JP Premium. Vi giver dig alle hverdage et overblik over dagens vigtigste begivenheder i ind- og udland.

Indland
 
 

København: Børnechecken til debat i folketingssalen

Flere borgerlige partier samt Enhedslisten har beslutningsforslag om børnechecken i salen kl. 10.00. Venstre har dog afvist forslaget fra De Konservative, LA og DF, mens regeringen har afvist Enhedslisten. Dermed ser sagen igen ud til at splitte Folketinget.

København: Dansk bidrag til militærindsats i Centralafrika

Folketingets førstebehandler kl. 11.00 forslag om dansk militært bidrag til støtte for FN's indsats i Den Centralafrikanske Republik.

København: Åbent samråd om vedvarende energi og ressourcestrategi

Miljøudvalget har kaldt Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (RV) og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i samråd kl. 11.00 om Det Miljøøkonomiske Råds rapport om henholdsvis vedvarende energi og ressourcestrategien. Rapporten konkluderer, at den danske satsning på vedvarende energi er overambitiøs, og at de høje danske klimaambitioner går ud over konkurrenceevnen og beskæftigelsen i Danmark, samtidig med at de reducerer velstanden og giver forbrugerne for høje elpriser, samt at der ikke er økonomisk rationale for at øge genanvendelse af affald frem for afbrænding.

København: Statsministeren afrapporterer om EU-topmøde

Statsministeren afrapporterer kl. 12.00 fra EU-topmøde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn og Europaudvalg.

København: Ministeren diskuterer tekstilproduktion

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen deltager kl. 14.00 i en konference om tøj- og tekstilproduktion i Bangladesh med repræsentanter for tekstilindustrien, fagforeninger, ngo'er og regeringen i Bangladesh.

Aalborg: Fængselsfunktionær smuglede hash til fanger

Vestre Landsrets 12. afdeling i Aalborg behandler kl. 09.00 en ankesag, hvor en fængselsfunktionær i Kragskovhede sammen med to indsatte blev dømt for at smugle hash ind i fængslet.

København: Bandeleder i straffesag om vold

Bandelederen Store A er ved retten kl. 09.30, hvor han er sigtet for vold mod en kvinde. Det er en tilståelsessag og forventes af retten at være overstået indenfor en time.

Glostrup: Militærfolk i straffesag

Retten i Glostrup indleder straffesagen mod to militærfolk, der er tiltalt efter straffelovens paragraf om databedrageri. Under udstationering i Polen menes de at have brugt deres chefs kode til at logge sig på edb-systemet for at skaffe sig økonomisk vinding. Den ene er tiltalt for bedrageri for 217.000 kroner, den anden for 245.000 kroner. Sagen ventes at fortsætte 24.4.

07:30 København: Stor cykelbro i København tager form

Den nye cykelforbindelse ved Fisketorvet i København tager form, og kl. 07.30 løftes de første store brosektioner på plads. Kommunens medarbejdere vil være til stede og svare på spørgsmål om projektet. Det er begyndelsen på enden af mange måneders venten hos de 12.000 cyklende, der hver dag må trække cyklen op og ned ad trappen ved Fisketorvet. Cykelforbindelsen forventes færdig og klar til indvielse i begyndelsen af juli.

Aarhus: Aarhus fejrer 50-året for den første nyretransplantation

Nyreforeningens kreds Østjylland og Aarhus Universitetshospital fejrer den første nyretransplantation, som blev foretaget i Aarhus for 50 år siden. Foreningen markerer dagen ved at dele donorkort ud på Bernhardt Jensens Plads om formiddagen fra kl. 10.30. Om eftermiddagen kl. 14.00-17.35 holder Nyreforeningen og Aarhus Universitetshospital i fællesskab et fagligt og festligt arrangement på Aarhus Universitetshospital i Auditorium A (indgang 6) i Skejby.

Ribe: Bispevalg i Ribe

I dag viser det sig, hvem der bliver biskop i Ribe Stift. når stemmerne fra bispevalget bliver optalt.

 
 
Erhverv
 

Frankfurt: Rentemøde i Den Europæiske Centralbank

I dag er der rentemøde i Den Europæiske Centralbank i Frankfurt. Rentemeddelelse fra Den Europæiske Centralbank, ECB, kommer kl. 13.45. Økonomerne forventer, at renten fastholdes.

Taastrup: Konference: Produktion i Danmark

Teknologisk Institut sætter kl. 08.30 fokus på produktionsteknologiske muligheder og strategier, der styrker produktionen og Danmark som produktionsland. En række store virksomheder som Lego og Made er med på konferencen, der også har deltagelse af uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R.).

Flensborg: Dansk-Tysk Erhvervsdag

Sammen med Region Syddanmark, delstatsregeringen i Slesvig-Holsten og Udviklingsråd Sønderjylland inviterer IHK Flensburg som led i projektet Dybbøl 2014 til Dansk-Tysk Erhvervsdag. Kl. 09.30 uddeles Dansk-Tysk Innovationspris i kategorierne innovation og iværksætteri. Kl. 12.45 er der pressemøde med Carl Holst, regionsrådsformand i Region Syddanmark, Uwe Möser, præsident IHK Flensburg, samt repræsentanter for sponsorerne af den Dansk-Tyske Innovationspris.

København: Årsmøde i Realkreditforeningen

kl. 10.00 er der årsmøde i Realkreditforeningen. Mellem 10.30 og 12.00 taler blandt andre erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen og nationalbankdirektør Lars Rohde.

København: Højniveaumøde om tøj og tekstilproduktion i Bangladesh

Deltagelse af handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, repræsentanter for den bangladeshiske regering, tøj- og tekstilindustrien, fagforeninger med flere. Mødet er en opfølgning på de initiativer, der blev sat i gang efter ulykken på tekstilfabrikken Rana Plaza i Bangladesh. Den tragiske begivenhed for snart et år siden, hvor 1227 tekstilarbejdere omkom, da en fabriksbygning kollapsede.

Generalforsamlinger (børsnoterede aktieselskaber)

Atlantic Airways, D/S Torm (kl. 10.00, Tivoli Hotel & Congress Center), Tryg (kl. 14.00, På Frederiksberg)

Regnskaber (børsnoterede aktieselskaber)

Peers: D/S Norden (Genco Shipping, Q4)

Økonomi

 • Udland:
 • kl.11.00: Eurozonen: Detailsalg, feb, m/m
 • kl. 13.45: ECB: Rentemeddelelse
 • kl. 14.30: USA: Handelsbalance, feb
 • kl. 14.30: USA: Nytilmeldte ledige, uge 13
 • kl. 14.30: USA: Fortsat ledige, uge 12
 • kl. 16.00: USA: ISM Servicesektor, mar

Andet

 • ECB's Mario Draghi holder pressemøde efter rentebeslutning kl. 14.30
 • ECB: Møde i ECB's styrelsesråd
 
 
International
 

 

Afrika topmøde i EU

Kl. 13.00 afholder EU sit fjerde Afrika topmøde.

Bruxelles: Minisamling i Europaparlamentet

Europaparlamentet holder andendagen af todages minisamling. Flere lovforslag skal førstebehandles, så parlamentets mandat ligger klar til det nye parlament efter valget. Der drejer sig blandt andet om et forslag, som vil stoppe alle roamingafgifter i 2015. Derudover skal de stemme om bankunionens afviklingsmekanisme, pensionsrettigheder, medicinsk udstyr og medicinske forsøg.

USA: Sarah Palin har premiere på nyt tv-show

Showet 'Amazing America med Sarah Palin' har i dag premiere i USA. Showet er en udendørs rejse med Palin.

Oslo: Lurer en lærerkonflikt i Norge?

Det norske parti KS ønsker at indføre en ny overenskomst for lærere, som ligner den danske model, der blev påtvunget lærere i Danmark efter forårets storkonflikt. Det har fået Enhedslistens pendant i Norge, Rødt, op i det røde felt - og sammen med Enhedslistens Rosa Lund har partiet de seneste dage turneret Norge rundt for af advare norske lærere om de danske forhold. I dag begynder de politiske forhandlinger om en ny aftale for lærerne.

Prag: Ban Ki-moon besøger Tjekkiet

Under sit besøg vil FN's generalsekretær mødes med Tjekkiets præsident, Milos Zeman, premierminister Bohuslav Sobotka og besøge både parlamentet og Prags universitet.

Rom: Dronning Elizabeth besøger Pave Frans

Dronning Elizabeth II skal for første gang møde pave Frans, når hun i dag besøger Rom som gæst hos den italienske præsident. Den britiske monark og hendes mand, prins Philip, skal i audiens hos paven efter en frokost hos præsident Giorgio Napolitano på et besøg, der er begrænset til en enkelt dag. Besøget bliver hendes første udlandsrejse siden et besøg i Australien i oktober 2011.

Washington, D.C: IMF-rapport

Den Internationale Valutafond (IMF) offentliggør de første kapitler af den årlige rapport ”World Economic Outlook”. Kapitlerne handler om den internationale finansielle krise.

 
 
Kultur
 
 

København: Gretelise Holm og Lone Kühlmann taler om at tåle mosten

Gretelise Holm og Lone Kühlmann er to af de journalister, født før 1950, der fremhæves i den nye bog "De tålte mosten" om kvindelige journalisters vilkår op igennem 1900-tallet. To damer, der har brudt mønstre og er blevet forbilleder for mange. Begge har udgivet første bind af deres erindringer; Gretelise Holms "Jesus, pengene og livet" og Lone Kühlmann "I medgang og medgang", og nye er på vej. Kl. 16.30 er der møde i Publicistklubben med de to damer i en samtale, der ledes af Tina Johansen.

København: Reality-stjerne åbner natklub

Reality-stjernen Geggo, kendt fra Familien fra Bryggen, åbner kl. 18.00 sin helt egen natklub i hjertet af København. Klubben får navnet Minimum og henvender sig til et publikum på 20+.

København: Zulu Awards 2014

Zulu Awards byder som altid på skæve indslag og musikalske oplevelser - og selvfølgelig masser af glade vindere ved årets award show, hvor komikeren Simon Talbot i dag er vært.

Bogudgivelse: Modern Danish Cooking

Dansk madtradition har udviklet sig rivende de sidste 20 år, og Danmark er for alvor kommet på verdenskortet med "Ny nordisk mad" og restauranter som Noma. Lynn Andersen - kendt som forfatter til den store succes Dining with the Danes - samt en lang række andre kogebøger, har i denne nye udgivelse på engelsk sat sig for at bygge bro mellem de gamle traditioner og de helt nye danske madtendenser.

Filmpremierer

 • Grace of Monaco, drama med Nicole Kidman og Tim Roth
 • Guld, tysk drama
 • Lev stærkt, dansk film med Cyron Bjørn Melville, Jakob Oftebro og Danica Curcic
 • Noah, action/adventurefilm med Emma Watson, Russell Crowe, Jennifer Connelly og Anthony Hopkins
 • Yves Saint Laurent, biografi med Pierre Niney, Guillaume Gallienne og Moritz Bleibtreu
 • The Book Thief, drama med Emely Watson
 • Three Days to Kill, action/adventurefilm af McG

Bogudgivelse: Sunde søde sager af Ditte Ingemann

Med inspiration fra denne smukke kogebog kan du nu snuppe en energibar, når du går sukkerkold, eller servere en dejlig dessert for din familie - uden dårlig samvittighed . "SUNDE SØDE SAGER" indeholder mere end 70 opskrifter på kager, tærter, is, energi-snakcs og desserter - samt et kapitel med sundt børneguf.

 
 
Sport
 

 

21:00 Horsens: Første kamp i Golden League

Det danske herrelandshold i håndbold spiller første kamp i Golden League-stævnet mod Slovenien i dag. De spiller også fredag og søndag.

Fodbold:

 • 1. division : AC Horsens - Hobro (18:30).
 • Europa League, kvartfinaler, 1. kamp: Lyon - Juventus (21:05) , AZ Alkmaar - Benfica (21:05) , FC Porto - Sevilla (21:05) , Basel - Valencia (21:05).

Golf:

 • PGA Tour: Houston Open, Redstone GC, Humble, Texas (slutter søndag).
 • LPGA Tour: Kraft Nabisco Championship, Mission Hills Country Club, Rancho Mirage, Californien, USA (slutter søndag).
 • European Tour: NH Collection Open, La Reserva de Sotogrande Club de Golf, Cadiz, Spanien (slutter søndag).

Tennis:

WTA: Charleston/Monterrey (slutter søndag).

 
 
Fødselsdage
 
 
 • Amerikansk skuespiller Doris Day, 90 år
 • Tidl. statsminister Poul Schlüter, 85 år.

 • Britisk adfærdsbiolog Jane Goodall, 80 år.
 • Tidl. generalsekretær Harald Rømer, 70 år.
 • Direktør og tidl. cykelrytter Bjarne Riis, 50 år.
 • Skuespiller Pernille Schrøder, 50 år.
 • Håndboldtræner Klavs Bruun Jørgensen, 40 år.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen