Mandag d. 27. januar

Kom godt i gang med dagen med Morgenbriefing i JP Premium. Vi giver dig alle hverdage et overblik over dagens vigtigste begivenheder i ind- og udland.

Indland

Aarhus: Terrorsag mod to somaliske brødre:

Vestre Landsret i Aarhus behandler straffesagen mod to somaliske brødre, som er tiltalt for at have arrangeret den ældste brors ophold i en træningslejr hos al-Shabaab i Somalia. Ved byretten blev de dømt for at overtræde straffelovens terrorbestemmelser. Sagen fortsætter over flere dage og ventes at slutte d. 30. januar. OBS: Sagen kan blive udsat.

Roskilde: Minister besøger stormskadede områder:

Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen besøger kl. 08.45 Jyllinge Nordmark, der blev hårdt ramt af stormfloden i december. Formålet er at se nærmere på skadernes omfang og høre om kommunen og borgernes erfaringer. En række boligejere er kommet i klemme, fordi deres forsikringer ikke dækker det fulde omfang af skaderne.
 

Hillerød: Politimand anklages for magtmisbrug på diskotek:

Retten i Hillerød behandler kl. 09.15 en straffesag mod en 36-årig politimand, der anklages for at ville misbruge sin stilling over for dørmænd på diskotek. Desuden tiltales han for at være besiddelse af en joint. Han kaldte angiveligt en kollega for et røvhul.

Svendborg: Fynbo anklages for drab i Svendborg:

Retten i Svendborg indleder kl. 9:30 nævningesag mod 44-årig mand, der er anklaget for at have dræbt en nabo med knivstik d. 22. maj sidste år. Offeret blev stukket i brystet, halsen og ansigtet, ligesom han fik halsen skåret over. Sagen fortsætter d. 28. og 29. januar.

Glostrup: 15-årig tiltalt for drabsforsøg:

Retten i Roskilde indleder kl. 09.30 en nævningesag mod en dreng og en ung mand, der står tiltalt for flere skud mod rockere fra Bandidos. Rockerne befandt sig i en tatovørbutik i Køge og på gerningstidspunktet i februar 2013 var drengen blot 15 år. Begge tiltalte afhøres denne dag. Af sikkerhedsmæssige hensyn låner retten retslokale i Glostrup.

Næstved: Mand tiltalt for sexmisbrug af brødre:

Retten i Næstved indleder sagen mod en 32-årig mand, der er tiltalt for grove overgreb på to brødre. Misbruget stod på fra drengene var syv og otte år og fortsatte, til de var 12 og 13 år. Der er afsat fire dage til sagen.

 
Erhverv
 

Børsrystelser:

Aktiehandlere verden over vil holde ekstra øje med bevægelserne i markedet og forberede sig på flere chok efter den pludselige devaluering af den argentinske peso i fredags. Dubais aktieindeks markerede det største fald i to måneder søndag, og også asiatiske aktier får smæk.

Ifo erhvervstillidsbarometer for januar:

Tyskland vil være i centrum med Ifo erhvervstillidsbarometeret for januar. Ifo erhvervstillidsbarometeret hører til blandt de gode indikatorer for tysk økonomi og dermed også for den europæiske udvikling. Det er ventet, at Ifo barometeret (Business Climate) vil stige til 110 fra 109,5 i december.

 - Vi har fået gode tal for tysk industri på det seneste med både fremgang i ordreindgangen og i produktionen, og dermed ligger det i kortene, at Ifo’en vil fortsætte med at stige i januar, vurderer seniorøkonom Werming Pedersen fra Sydbank over for Aktiefokus.

Apple kommer med regnskab:

Verdens største selskab målt på markedsværdi, Apple, kommer med regnskab for fjerde kvartal, og det vil trække opmærksomhed. Apples regnskab fremlægges efter amerikanske lukketid. Der har været indikationer på, at Appels aktivitet kan skuffe, hvilket skyldes indikationer fra underleverandører. Analytiker Glen Yeung fra Citigroup skrev d. 18. december, at meldingerne fra Jabil Circuit kunne tyde på et svagt kvartal for Apple. Modsat har Apple endelig indgået en aftale med China Mobile, hvilket har været længe afventet, og det bør kunne åbne op for et stort salg i Kina, og derfor vil meldinger om disse udsigter blive spændende læsning.

Udgivelser fra Danmark Statistik, kl. 9.00:

Motorparken (tillæg) 31. december 2013 - bestanden af personbiler

Udland:

  • Kl. 00.50: Japan: Handelsbalance, december; tidl: -1294,1 mia. yen.
  • Kl. 00.50: Japan: Eksport, december.
  • Kl. 00.50: Japan: Import, december.
  • Kl. 10.00: Tyskland: Ifo-indikator, januar; tidl: 109,5.
  • Kl. 16.00: USA: Salg af nye boliger, december, est: 457k; tidl: 464k.

Regnskaber (børsnoterede aktieselskaber):

Peers: FLSmidth (kl. 13.30, Caterpillar, Q4).

 
International

 

Eurogruppen holder møde:

Økonomi- og finansministrene fra de 18 eurolande holder kl. 15.00 årets første møde i Bruxelles. For første gang er det nye euroland Letland også med.

Haag: Dom over serbisk ex-sikkerhedschef:

FNs krigsforbryderdomstol afsiger kl. 10.00 dom over den tidligere serbiske sikkerhedschef Vlastimir Dordevic. Han er tiltalt for forbrydelser begået i Kosovo omkring 1999. I 2011 blev han idømt 27 års fængsel, men appellerede dommen. Der ventes dom omkring kl. 10.00 og en sammenfatning omkring kl. 15.00.

Bruxelles: Foghs månedlige pressemøde i Nato:

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, holder kl. 13.30 sit månedlige pressemøde i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles.

Haag: FN afgør grænsestrid mellem Peru og Chile:

Den internationale domstol afgør i dag kl. 15.00, hvorvidt Peru eller Chile kan gøre krav på 66.000 kvadratkilometer i Stillehavet.

London: Kvindelig livvagt anklaget for diamanttyveri:

En kvindelig livvagt, som beskyldes for at have stjålet en diamant til en værdi af 75 millioner kroner fra ekskonen til Bruneis sultan, skal i dag kl. 16.00 for retten i London.

Rom: Spansk-Italiensk topmøde:

Regeringscheferne for de to lande udskød deres oprindelige møde i december på grund af mindehøjtideligheden for Nelson Mandela.

Tegucigalpa: Honduras præsident indsættes:

Den nye præsident Hernández indsættes i Honduras.

Grosetto: Retssagen mod kaptajnen fra Costa Concordia fortsætter:

Sagen mod kaptajnen på det forliste krydstogtskib Costa Concordia fortsætter. Anklagemyndighedens vidner skal i dag udspørges.

Paris: Kina og Frankrig markerer fælles jubilæum:

Kina og Frankrig markerer i dag 50 år med diplomatiske forbindelser mellem de to lande.

Moskva: Retssag:
Det forventes, at en ny retssag mod de påståede mordere, der dræbte den russiske journalist Anna Politkovskaya ved hendes lejlighed i Moskva d. 7. oktober 2006, begynder ved retten i Moskva. Fem personer er anklaget for mord og illegal besiddelse af våben. D. 14. januar blev der valgt en ny jury, da den tidligere blev opløst i november 2013.

Bruxelles: Topmøde mellem Rusland og EU:

Det halvårlige topmøde mellem Rusland og EU afholdes i Bruxelles.


Kultur
 

Los Angeles: Grammy 2014:

I nat kl. 02.00 uddeles de yderst eftertragtede Grammy-statuetter i USA. Showet begynder søndag aften amerikansk tid, men først natten til mandag kl. 02.00 dansk tid. Rapperen Jay Z er med ni nomineringer storfavorit til at tage mange af statuetterne med hjem.

 
Sport
 

Cykling:

Seksdagesløb i Berlin, Tyskland (slutter tirsdag).

Fodbold:

Spanien, Primera Division : Sociedad - Elche (kl. 22.00).

Sejlsport:

ISAF Sailing World Cup Miami, USA (slutter lørdag).

 
Fødselsdage
 
  • Tidl. fransk premierminister, tidl. EU-kommissær Edith Cresson, 80 år.
  • Tidl. direktør Per Sloth, 75 år.
  • Advokat Peter Brønnum Hjørne, 70 år.
  • Norsk skiskytte Ole Einar Bjørndalen, 40 år.
  • Tidl. folketingsmedlem Morten Homann, 40 år.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.