New York ånder lettet op over Melania Trump-flytning

Trods seksstjernede anmeldelser: Var Northside en katastrofe? Analyse: Macron vandt kæmpestort, men har han folkets opbakning?

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Premiums nyhedsbrev hver morgen og middag og få nyhedsværtens overblik på tre minutter.

Vi begynder dagens morgenbriefing i USA, hvor en melding på Twitter fra præsidentfruen Melania Trump har vakt opsigt hos engelsksprogede medier. Fem måneder efter ægtefællens tiltrædelse som USA's præsident har Melania Trump nemlig valgt at flytte ind i Det Hvide Hus sammen med sønnen Barron og det fejrer hun med dette tweet, skriver BBC og The Guardian.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

CNN er blandt de amerikanske medier, der har historien, men sværvægteren vægter en anden vinkel højere: Hvis Donald Trump har hemmelige optagelser af sine samtaler - blandt andet med tidligere FBI-direktør James Comey - på Det Ovale Kontor, skal han så udlevere dem? Ja, siger eksperter til CNN og henviser til Richard Nixon, som blev tvunget til at udlevere båndoptagelser.

Tilbage til flytningen, som vil givet vække glæde hos skatteborgerne i delstaten New York, hvor der er brugt enorme summer på sikkerheden omkring Trump-familiens hovedsæde i nærheden af Fifth Avenue. The New York Post har også beskrevet de enorme trafikmæssige konsekvenser, som Trump-parrets ønske om at fastholde sin residens på Manhattan har medført.

Melania Trump angiver ikke, hvornår hun og sønnen agter at flytte ind i præsidentboligen, men amerikanske medier spekulerer i, at det kan ske på onsdag, når Donald Trump fylder 71 år.

 
HC Midtjylland tilbød Jespper Nøddesbo en årsløn på to mio. kr., men alligevel endte han i en anden jysk klub. Arkivfoto

Vi skal ikke undlade at gøre reklame for et par fremragende Premium-historier, som man har kunnet læse i det seneste døgn på jp.dk: Henrik Thomsen bruger sin erfaring som tidligere Afrika-korrespondent til at beskrive den tørkekatastrofe, som millionbyen Cape Town står over for, og Mikkel Hemmer-Hansen fortæller om kampen mellem danske håndboldklubber om at få kontrakt på en af dansk håndbolds nulevende legender, Jesper Nøddesbo fra Barcelona. Og hvis vi skal blive i sportens verden, så har Michael Enggaard set den nye Jørgen "Gamle" Hansen-boksefilm sammen med Mikkel Kessler, og det er der kommet en fantastisk historie ud af.

 

I Frankrig vandt præsident Emmanuel Macrons nystiftede parti, La République En Marche (LREM), i går en knusende sejr i første runde af valget til nationalforsamlingen. Macron-partiet fik 32,6 pct. af stemmerne, og hans alliance ser ud til at vinde mellem 400 og 440 pladser i parlamentet med 577 medlemmer. Valgets store tabere var republikanerne og socialistpartiet.

For første gang siden 1958 mødte kun hver anden stemmeberettigede franskmand op for at stemme ved et parlamentsvalg. Det sætter spørgsmålstegn ved præsident Emmanuel Macrons (foto) folkelige forankring, skriver Jyllands-Postens korrespondent. Foto: Christophe Petit-Tesson/AP

Men Macron fik en anden ting at tænke over, fordi kun hver anden stemmeberettigede franskmand mødte op for at stemme. »For en nyvalgt præsident må det betegnes som et yderst utilfredsstillende resultat, som samtidig er med til at stille spørgsmålstegn ved hans autoritet og reelle popularitet i befolkningen,« skriver Jyllands-Postens korrespondent Marie-Louise Albers i en analyse.

Herhjemme er der igen fokus på vores brug af medicin. I aften sender DR 2 udsendelsen "Morfinpillens skyggeside", som afdækker smerteplagede danske patienters brug af morfinpræparatet tramadol.

Omkring 100.000 danskere med kroniske smerter – der ikke skyldes kræft – får det syntetiske morfinpræparat tramadol i mindst seks måneder.

lav risiko for afhængighed, men i dokumentaren afviser 13 af 14 smertelæger, at det skulle være mindre afhængighedskabende end almindelige stærke morfinpræparater, skriver DR Nyheder.

Jyllands-Posten har kigget på regeringens planer om at sætte flere unge på den lave skoleydelse - den ydelse, som regeringspartierne og Dansk Folkeparti sænkede i finansloven for 2017, så den i dag er mindre end SU og kontanthjælp. Den lave sats kan få de unge til at foretrække kontanthjælpen over uddannelse, viser en ny undersøgelse fra Produktionsskoleforeningen.

En række danske netmedier har søndag og mandag beskæftiget sig med et offentligt opgør mellem DR's tidligere generaldirektør, Kenneth Plummer, og en iværksætter, som beskylder Plummer for at stjæle hans produkt. Plummer har omvendt kaldt beskyldningerne æreskrænkende, dagligvarekæden Netto har fjernet produktet, mens sagens rette sammenhæng undersøges. Det er iøvrigt ikke første gang, at en producent mener, at Plummers firma har været i clinch med designere eller opfindere om ophavsretten. Hvis man vil have en grundig gennemgang af den aktuelle sag, kan man begynde med Jyllands-Postens version her.

Kenneth Plummer, tidligere generaldirektør i DR.

Netavisen 3F har kastet sig ud i en meningsmåling, der peger på, at danskerne - måske ikke så overraskende - er modstandere af en af de centrale tanker i regeringens 2025-plan: At vi skal gå senere på pension. Nu endte det med, at regeringen fjernede forslaget om at hæve pensionsalderen med seks måneder, og det har klangbund i undersøgelsen (foretaget 17.-24. maj), der viser, at sammenlagt 63 pct. af danskerne om højere pensionsalder siger enten "meget dårlig idé" eller "dårlig idé".

Dagens skænderi står mellem Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), og chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen - desværre kun i artikler forbeholdt Berlingskes abonnenter. Kjærsgaard mener, at Madsens avis har været urimelig i dækningen af partifællen Morten Messerschmidts kritiserede omgang med økonomien i EU-Parlamentet, mens avisbossen opfordrer Folketingets formand til at købe nogle større sko.

Søndag aften sluttede Northside Festival i Aarhus med en to timer lang koncert med en af festivalens hovednavne, Radiohead. Det blev en fantastisk oplevelser for flere anmeldere - i Jyllands-Posten udleverer musikredaktør Peter Schollert seks stjerner til veteranernes indsats, mens Ekstra Bladets Thomas Treo giver fire stjerner og denne beskrivelse: »NorthSides hårdt prøvede publikum, der også fredag blev udsat for en syndflod, deserterede løbende i tusindvis i en lind strøm mod udgangen. Dem, der trodsede vejrguderne, blev belønnet med en koncert, der var så glimrende, som den slags kan blive, når man egentlig helst vil flygte.« På dette tag kan man læse hele Jyllands-Postens dækning af festivalen, som trods det regnfulde vejr styrer mod omsætningsrekord. Læs blandt andet Jyllands-Postens vurdering: At der var alt for mudret, og at der til tider var alt for mange på pladsen. Festivalledelsen er dog allerede ude med et forsvar.

Radiohead på vådt arbejde på Northside Festival. Foto: Casper Dalhoff

DET ER DER SKET I NAT

Den tre timer lange teaterforestilling "Oslo" blev kåret som årets bedste stykke ved nattens Tony Awards i New York. Forestillingen handler om de hemmelige forhandlinger op til Oslo-aftalen i 1993, der var et gennembrud i den årtier lange konflikt mellem israelere og palæstinensere.

Glenn Close præsenterer prisen for bedste skuespiller i en musical, som gik til veteranen Bette Midler (th.) for hendes rollen i "Hello, Dolly!". Foto: AP/Michael Zorn

Indbyggerne i Moskva står mandag op til, hvad der nemt kan blive en konfliktfyldt dag i den russiske hovedstad. Oppositionspolitikeren Alexej Navalny har nemlig indkaldt til demonstration, og søndag aften flyttede han demonstrationen ind til den centrale gade Tverskaya.

DET SKRIVER DE ANDRE MEDIER OM

Politiken: Regeringen vil skære integrationsydelsen, så statsborgere ikke længere får tillæg for at tale dansk. Det duer ikke, siger DF.

Berlingske:  Flere partier retter et hårdt angreb mod Banedanmark i en sag om mulig ulovlig udelukkelse af en privat jernbaneentreprenør. Den statslige virksomhed anser stadig sagen for »lukket«.

Kristeligt Dagblad: Hospitalet skal så vidt muligt være et religionsneutralt område, hvor personalet ikke bærer religiøse symboler, og der skal ikke serveres halal-kost, mener et flertal af læger i en undersøgelse.

Information: De politiske partier er udformet og designet i en tid, hvor man ikke havde noget fornuftigt at foretage sig i sin fritid, siger Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen i et universitetsspeciale, hvor han kalder partidemokrati illusorisk.

DET SKAL DU HOLDE ØJE MED I DAG

Udenrigsministeriet lancerer i dag et nyt ”Urban Solutions”-initiativ og et nyt samarbejde, der skal styrke eksporten af danske bæredygtige løsninger til byer i hele verden.

Mandag kulminerer en af de store retssager om tab i kollapsede banker, når Retten i Lyngby afsiger dom over den tidligere ledelse i Amagerbanken. Sagen er anlagt af det statslige Finansiel Stabilitet, og retten skal vurdere, om bestyrelsesmedlemmer og direktion har optrådt uansvarligt i forhold til tre konkrete projekter.

Det irske parlament afgør, om regeringspartiet Fine Gaels kandidat Leo Varadkar skal efterfølge Enda Kenny som landets premierminister, og Sverige får besøg af Myanmars statskansler, Aung San Suu Kyi.

Og så kan vi næsten ikke komme uden om en markant mærkedag: 200-året for opfindelsen af cyklen. Tænk, at det ikke er længere tid siden, at et transportmiddel, der i vore dage er så vævet ind i vores hverdag, første gang blev afprøvet af tyskeren Karl von Drais. Netmagasinet Wired har en fascinerende gennemgang af Drais' opfindelse og udviklingen af cyklen.

Karl von Drais' prototype var en umagelig sag med to hjul forbundet med et stift bræt, og først mod slutningen af 1800-tallet blev cyklen produktudviklet til et udseende, som vi kender det i dag.

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Premiums nyhedsbrev hver morgen og middag og få overblikket over de vigtigste historier. Har du tips, tricks eller bemærkninger til Briefing, så skriv til premium@jp.dk. Vi svarer altid.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.