Præst læste op af Koranen ved gudstjeneste, og så brød Helvede løs

Norsk undersøgelse: Slap opdragelse er skyld i unges druk. Nu kommer politiet efter cyklende skolebørn. Uskyldige håndtegn på billeder er farligere, end du tror.

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Premiums nyhedsbrev hver morgen og middag og få nyhedsværtens overblik på tre minutter.

Præst læste op af Koranen ved gudstjeneste, og så brød Helvede løs. Nogenlunde sådan kan en sag fra Glasgow, som har fået hele den episkopale kirke i Skotland ud i et stormvejr. Det begyndte med, at en præst læste op af Koranen ved en gudstjeneste, som skulle samle forskellige trosretninger - og en gudstjeneste, som også lokalsamfundets muslimer var inviteret til. Men det fik, ifølge BBC, op mod 10.000 kristne til at protestere voldsomt. Præsten selv kalder det for »en storm af grovheder« og har i klare vendinger gjort sin holdning klar: »Jeg nægter at tro, at en moderat kirke i Vesten skal føje islamofober og de stærkt højreorienterede medier, der på det seneste er dukket op,« siger han. Den episkopale kirkes overhoved i Skotland har i en pressemeddelelse skrevet, at han er »oprevet« over situationen, men har ikke undskyldt Koran-oplæsningen.

Koranen er islams hellige skrift. I Koranen er jomfrufødslen også omtalt, og det var dét vers, præsten i Skotland læste op fra under en gudstjeneste. Men det er faldet tusindvis af kristne for brystet. Arkivfoto.

Norsk undersøgelse: Slap opdragelse er skyld i unges druk. Teenagere på 13-14 år, der har lavtuddannede forældre, drikker mere en teenagere med højtuddannede forældre, slår undersøgelsen ifølge NRK fast. Forskerne mener, at en slap opdragelse, hvor forældrene ikke sætter grænser for de unge, bærer en del af skylden for de unges druk. Samtidig er forskerne kommet frem til, at lavtuddannede forældre i højere grad selv drikker alkohol foran deres børn og dermed legitimerer alkoholindtaget.

Resten af familien har fået opholdstilladelse i Sverige, men niårige Marwa skal rejse tilbage til Marokko alene, skriver Aftonbladet. Sagen, som er blevet meget omtalt i de svenske medier, er kontroversiel, fordi de svenske myndigheder har lagt vægt på, at Marwas far måske vil modsætte sig, at pigen bliver boende i Sverige. Derfor kan hun ikke blive. Problemet, siger Marwas familie til Aftonbladet, er, at den niårige piges far aldrig har været en del af pigens liv. Man ved ikke engang, om han stadig lever - og ingen ved, hvor han befinder sig. Kun pigens bedsteforældre bor endnu i Marokko, og det er dem, hun nu bliver sendt ned til.

»Vi betaler altså selv for vores toiletpapir,« siger Obama. I et interview med tv-programmet 60 Minutes har Barack Obama åbnet for sine tanker og følelser omkring sit farvel til Det Hvide Hus. Og selv om han lyder vemodig ved tanken om at skulle forlade præsidentembedet, er der også nogle ting, han ikke kommer til at savne. »Du skal være rimelig tykhudet i det her job. Men én af de ting, der virkelig generede mig, var, at folk tror, at vi bruger skatteydernes penge på alt. Men vi betaler selv for alt det her. Det eneste, jeg ikke selv har betalt for, er Secret Service og flyet,« siger den afgående præsident i interviewet. »Vi betaler altså selv for vores toiletpapir,« lyder beskeden fra Barack Obama.

Mexicos narkotunneller til USA står stadig åbne - der er ikke penge til at lukke dem. Ifølge Fox News mener de amerikanske myndigheder, at de tomme tunneller er en sikkerhedsrisiko, fordi de mexicanske narkosmuglere let kan genbruge tunnellerne og grave sig vej ind i USA. Amerikanerne har fyldt deres side af de gamle narkotunneller op med cement, men mexicanerne har ikke råd til at gøre det samme. Derfor har man blot lukket indgangene til tunnellerne.

Nogle af tunnellerne fra Tijuana og ind i Californien er udstyrede med aircondition og sveller til at køre de ulovlige varer på. Foto: AP

Landstræner Gudmundsson skifter ud i truppen før VM-brag: Mandag har den danske lejr ved VM i håndbold meddelt, at den forstrækning i maven, som Mads Mensah fik i kampen mod Egypten, har gjort, at Mensah ikke bliver klar til aftenens kamp mod Sverige. Ifølge TV 2 Sporten har landstræneren indkaldt Niclas Kirkeløkke som erstatning, og dermed har han brugt én af de to mulige udskiftninger, han har til rådighed i løbet af turneringen. Mads Mensah er blevet i VM-lejren i håbet om, at han kan blive klar igen. Danmark og Sverige mødes i aften kl. 20:45.

Mads Mensah pådrog sig en skade i kampen mod Egypten, som holder ham ude af den vigtige kamp mod Sverige mandag aften. Foto: Gregers Tycho

Der er noget rivravruskende galt med verden. I hvert fald ifølge Alternativet, der vil sætte verdens ulighed øverst på dagsordenen. Ritzau skriver, at partiet på baggrund af en ny rapport fra Oxfam vil have ændret på fordelingen af ressourcerne. »Vi foreslår, at vi laver klare internationale aftaler omkring skat, så vi sørger for, at folk ikke skjuler deres værdier, og at de betaler ordentlig skat i de lande, de skaber deres værdier,« siger politisk ordfører Rasmus Nordqvist. Ifølge rapporten ejer otte af verdens rigeste mænd det samme som de 3,6 mia. fattigste på kloden.

Nu kommer politiet efter cyklende skolebørn. I denne uge vil politiet have ekstra fokus på korrekt opførsel i trafikken omkring skoler, og det kan gå ud over skolebørn, der taler i telefon, mens de cykler, har glemt lygterne eller går over for rødt. Det skriver Ekstra Bladet. Politiet vil også være klar til at udskrive bøder til bilister, som kører for stærkt på skoleveje.

Synes du, at de danske boligpriser er steget meget? Så læs det her. De danske huspriser er ifølge OECD’s opgørelse steget med 4,1 pct. fra midten af 2015 til midten af 2016. Men det er intet i forhold til prisstigningerne i Ungarn og New Zealand, skriver Finans.  I begge tilfælde har prisstigningerne været over 10 pct. Værre står det til i Rusland, hvor priserne i det seneste år er faldet med 15 pct.

Et par tip til gode historier

Fik tilbudt 10 mio. kr. for at vise sin penis - men takkede nej, skriver Jyllands-Posten i en artikel, som er blevet dagens største læserhit på kultursiden. Skuespilleren, der fik tilbuddet er Jamie Dornan og filmen, det drejer sig om, er efterfølgeren til "Fifty Shades of Grey", som med titlen "Fifty Shades Darker" har verdenspremiere den 14. februar. Men han sagde bestemt nej, og ligesom tilfældet var med "Fifty Shades of Grey" så optræder han nok nøgen, men man ser aldrig hans intime dele. Dornan har rollen som den ene part i S/M-forholdet mellem Christian Grey og Anastasia Steele, men det er altså kun Anastasia, der viser hele pakken. Hvorfor Jamie Dornan ikke vil vise sine kønsdele, vides ikke.

Hertil og ikke længere. Heller ikke i den den kommende "Fifty Shades Darker" viser Jamie Dornan sine intime kropsdele. PR-foto.

Pas på med de karakteristiske "peace"-tegn, når du får taget billeder. Sådan lyder advarslen ifølge mediet Vocativ. Det viser sig nemlig, at kriminelle kan kopiere dine fingeraftryk selv ud fra et billede taget hele 2,7 meter væk. Og det kan betyde, at IT-kriminelle kan stjæle dine fingeraftryk og dermed din identitet - f.eks. kan det bruges til at låse din telefon op, hvis den har fingeraftryksteknologi. Ifølge Vocativ har der været flere tilfælde, hvor personer har fået afluret deres fingeraftryk.

Nu kan man flyve direkte til Kenyas kyst fra Aalborg. »Kan du se dét hotel der …?« spørger Katiba Ali og peger mod en cementklods i det fjerne.  »Det åbnede som et af de første hoteller på stranden. Det er lukket ned og står i dag tomt og forladt – indtil nogen måske køber grunden og river bygningen ned,« siger han, mens han udpeger en række andre hoteller, der ligger som tomme skaller langs kysten. Men det kan måske snart ændre sig, for flere - både udlændinge og kenyanerne selv - har igen fået øjnene op for Kenya. Både de kendte safarier og de mindre kendte muligheder for badeferie. Hele artiklen kan, med abonnement, læses på Finans.

På en af verdens bedste badestrande, Diani Beach i Kenya - står solstolene tomme. Trods direkte fly fra Danmark til uforstyrret strandliv med safarioplevelser bliver mange turister hjemme af frygt for terror. Foto: Maria Meiner Christensen/JP

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Premiums nyhedsbrev hver morgen og middag og få overblikket over de vigtigste historier. Har du tips, tricks eller bemærkninger til Briefing, så skriv til premium@jp.dk. Vi svarer altid.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.