Svensk udvisning gik galt allerede i lufthavnen: 28 vagter kunne ikke styre 13 afviste asylansøgere
Kulden herhjemme er for intet at regne i forhold til Norge og Sverige. Berlin-terrorist fik "servicepakke" af tyske islamister. Ny viden: Sådan skal du gå, når fortovet er glat.

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Premiums nyhedsbrev hver morgen og middag og få nyhedsværtens overblik på tre minutter.
En udvisning af 13 afghanere gik i december langt fra som planlagt for de svenske myndigheder. Som det er sket nogle gange i Danmark, tvangsudviser også de svenske myndigheder afviste asylansøgere og dømte udlændinge ved at chartre et fly og flyve dem til deres hjemland. 13. december skulle hele 13 udviste afghanere sendes ud af Sverige, og til det formål skulle 28 vagter holde styr på dem under den lange flyvning. Den svenske avis Aftonbladet har fået aktindsigt i en rapport om udvisningen og talt med personale i den svenske Arlanda-lufthavn, og begge dele afslører, at det kom til voldsomme scener, da afghanerne ventede på deres fly. Flere gjorde så stor fysisk modstand, at de måtte fikseres, mens nogle også kom med seksuelle trusler mod nogle af de kvindelige vagter. Flere gange både i lufthavnen og på flyveturen forsøgte nogle af de udviste at få gang i deciderede oprør mod vagterne, og det kom en enkelt gang til slagsmål. Det lykkedes dog at sende afghanerne hjem, men udvisningen af dem har vakt kritik, fordi nogle organisationer ikke mener, at Afghanistan er sikkert at sende folk tilbage til.
Både Norge og Sverige er ramt af en kulde, der gør de få danske kuldegrader for tiden til skamme. Ned mod 50 frostgrader bliver der i disse dage målt i vore to nabolande mod nord, og det er usædvanligt koldt selv på disse kanter. Norske VG skriver, at der officielt er målt -42,4 grader i Kautokeino i det nordlige Norge, men uofficielle målinger lyder på hele 48,2 minusgrader, og det er ikke langt fra den absolutte norske rekord på -50,3 grader. I Sverige er det med omkring 40 graders frost i Lapland en smule lunere.
Herhjemme har grundige forberedelser tilsyneladende sikret, at stormfloden ikke har forvoldt massive skader, selvom vandstanden i nat har været usædvanligt høj.
Stormrådet har dog erklæret, at visse dele af Syddanmark har været ramt af stormflod, hvorfor de berørte her kan søge erstatsning. Hvilke områder det præcist drejer sig om, melder rådet ud senere torsdag.
Den mand, der 19. december med en lastbil begik et terrorangreb mod et julemarked i Berlin, fik ifølge tyske medier en form for "servicepakke" af tyske islamister i tiden op til angrebet. Die Welt skriver, at netværket omkring en kendt tysk islamistisk prædikant hjalp Anis Amri med telefonnumre på smuglere, penge, overnatning på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien og falske dokumenter. Det er desuden kommet frem, at Amri muligvis på et tidspunkt planlagde yderligere angreb - han søgte i hvert fald på internettet efter vejledning til, hvordan man bygger bomber.
Det er til tider livsfarligt at arbejde på danske bosteder. Det har en række drab på læger og pædagoger de seneste år med uhyggelig tydelighed vist, og en episode fra oktober sidste år, som BT i dag kan fortælle om, bekræfter blot dette billede. En beboer på et botilbud i Bagsværd jagtede en sen aften flere ansatte. Beboeren var bevæbnet med adskillige knive, som han lovligt havde på sit værelse.
Det er sjældent, at vi her i Briefing beskæftiger os med kritik af andre medier, men et eksempel fra Ekstra Bladet torsdag er alligevel værd lige at hæfte sig ved. DF's profil Søren Espersen er gået i en heftig diskussion med avisen om, hvorvidt partiet afholdt en »grisefest« for EU-midler, som Ekstra Bladet hævder. Hvem der har ret skal der ikke tages stilling til her, men Ekstra Bladet interviewudskrift fra interviewet med Espersen er underholdende læsning og med tanke på tidligere DF-sager med uberettiget EU-støtte også en smule tankevækkende.
Inden vi skal se på et par gode bud på læseoplevelser, der kan nydes når tiden - evt. i weekenden - tillader det, skal vi lige et hurtigt smut tilbage til det, vi angiveligt altid taler om i Danmark: Vejret. Eller rettere hvordan man skal gebærde sig i vejret. Tyske forskere har nemlig fundet den sikreste måde at gå på, når det som for tiden er glat på gader og stræder. Man skal kort sagt gå som en pingvin: Vægten hele tiden lagt på det ben, man står på og med let foroverbøjet gang. Det skriver The Guardian.
Et par tip til gode historier
Forsker: Titanic sank på grund af en brand
Har en forsker opdaget banebrydende nyt, der vil skrive historien om verdens nok mest berømte skibsforlis om? Det er der noget, der tyder på. Som beskrevet i internationale medier og på nærværende medie de seneste dage hævder en irsk forsker nu, at en brand i en kæmpe bunke kul om bord på Titanic flere uger inden skibets skæbnesvangre afrejse svækkede skibet skrog præcist der, hvor et isbjerg senere ramte det. New York Times fremstilling af sagen og interview med forskeren, Senan Molony, er dog værd at dykke ned i, hvis man har hang til historiske mysterier.
Festen er forbi i Istanbul - terroren holder folk hjemme
Jyllands-Postens korrespondent i Istanbul har taget den svage puls på det engang så pulserende natteliv i den traditionelt set vestligt orienterede storby.
En natklub blev nytårsnat ramt af et terrorangreb, og det faktum at gerningsmanden fortsat er på fri fod samt mængden af andre angreb, der har ramt byen og Tyrkiet generelt den seneste tid, gør, at forlystelseskvartererne i byen stort set er tomme. Korrespondenten har travet de tomme gader tynder og fortæller historien om en terrorramt forlystelsesbranche, der er et udsnit af en større fortælling om en turistbranche i et af Europas mest besøgte lande, der er hårdt ramt af frygten for terror.
Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Premiums nyhedsbrev hver morgen og middag og få overblikket over de vigtigste historier. Har du tips, tricks eller bemærkninger til Briefing, så skriv til premium@jp.dk. Vi svarer altid.