Sensationelle fund i Cambodja omskriver historien
Khmer-riget var formentlig verdens største kongerige i det 12. århundrede. Hjemmeværnet afløser 165 politifolk på grænsen. Nej-siden rykker fra i Storbritannien. Russiske politikere hylder hooligans: Godt gået, drenge!
Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Premiums nyhedsbrev hver morgen og middag og få nyhedsværtens eksklusive overblik på tre minutter.
Verden er virkelig fyldt med vold og terror i øjeblikket, men vi starter i dag med en positiv nyhed om vores fortid:
For det er meget sjældent, at arkæologiske fund decideret omskriver vores historie. Men det kommer til at ske efter den australske forsker Damian Evans' fabelagtige fund af kolossale, hidtil ukendte middelalderbyer omkring det berømte Angkor Wat-tempel i Cambodja, skriver flere medier.
Templet er verdens største religiøse monument, men forskerne har hidtil ikke for alvor kunnet finde den civilisation, der byggede templet. Det er nu sket: Med brug af banebrydende laser-teknologi har de australske forskere afsløret et enormt kompleks af middelalderbyer omkring Angkor Wat, skriver russiske RT og The Guardian.
Byerne er vurderet til at være mellem 900 og 1.400 år gamle; flere af dem er på størrelse med landets nuværende hovedstad, Phnom Penh, og det samlede omfang af byerne er så stort, at forskerne vurderer Khmer-kongerige til at have været verdens største i det 12. århundrede. Forskernes foreløbige resultater er publiceret i går i Journal of Archaeological Science, og Sydøstasiens førende arkæolog, professor Charles Higham fra University of Otago i New Zealand, betegner fundet som det mest forbløffende og opløftende, han nogensinde har læst.
Herhjemme kan man i dag for første gang se Hjemmeværnet i aktion på den dansk-tyske grænse. Den uniformerede styrke skal aflaste politiet med den midlertidige grænsekontrol, har Folketinget besluttet, og senere skal Hjemmeværnet også indsættes ved havnene på Lolland og Falster, hvor færgerne fra Tyskland anløber, oplyser Rigspolitiet på sin hjemmeside. Der indsættes 125 årsværk fra Hjemmeværnet, og det betyder, at 165 politifolk kan komme tilbage til deres almindelige politikredse.
Der gik ikke »Uffe Elbæk« i den, da Enhedslistens nye politiske leder Pernille Skipper i aftes var gæst hos Clement Kjersgaard i »Vi ses hos Clement«. »Jeg gider ikke lege din leg,« lød det adskillige gange fra Skipper, da Kjersgaard temmelig forgæves spurgte ind til indholdet i partiets principprogram, der blev vedtaget i 2014. Et kort klip fra DR kan ses her, og hele programmet kan ses her.
En update på EM i fodbold, som har fået en grim start med voldelige optøjer uden for banen. Og måske er der mere på vej:
På torsdag spiller England mod Wales i Lens, og de britiske myndigheder anbefaler fans fra Storbritannien, der ikke har billet til kampen, at holde sig væk. For i morgen spiller Rusland og Slovakiet i Lille ca. 50 km derfra, og det er frygten for at de organiserede russiske hooligans stadig er i området, der ligger bag advarslen, skriver The Independent.
I dag afgør Uefa, det europæiske fodboldforbund, om Rusland og England skal smides ud af turneringen, og det sker til tonerne af et særdeles kritisk brev fra den engelske fodboldformand, Greg Dyke. Han kritiserer sikkerheden under kampen i lørdags i Marseille og kræver op til kampen i Lens en væsentlig forstærket indsats for sikkerheden på stadion.
I Rusland er de russiske hooligans' mildest talt ikke blevet dækket helt på samme måde i medierne som i de vestlige medier. Tværtimod citeres flere politikere her for at hylde deres voldelige landsmænds angreb i Frankrig, skriver The Independent. Blandt andet skriver Igor Lebedev, fremtrædende politiker og medlem af det russiske fodboldforbunds bestyrelse, på Twitter, at »det er godt gået, gutter!«
Og som om, at hooligan-truslen ikke kunne være nok, så skruer de franske fagforeninger i dag en ekstra gang på strejkeskruen med varsler om landsdækkende strejker og demonstrationer mod regeringens arbejdsmarkedsreformer. Strejkerne har fundet sted over en længere periode i større eller mindre grad, men i dag ventes der flere end tidligere.
EM i Frankrig fortsætter i dag med to kampe - begge i gruppe F. Kl. 18.00 spiller Østrig et historisk opgør mod Ungarn i Bordeaux, mens Portugal og Island spiller kl. 21.00 i Saint-Etienne. Turneringen slutter 10. juli, hvor der spilles finale. Hvis man er Premium-abonnent, og man gerne vil vide lidt mere om det islandske fodboldmirakel, så læs EM-reporter Thomas Lund Hansens sprogligt smukt ciselerede portræt af holdet fra nationen med 330.000 indbyggere.
Et nyt dødeligt angreb knyttes til terrorbevægelsen Islamisk Stat: I nat dræbte en knivbevæbnet mand i bydelen Magnanville i Paris en politichef og hans kone, skriver Reuters. Den 42-årige politichef blev stukket ni gange i maven af terroristen, skriver Le Figaro. Derefter trængte terroristen ind i lejligheden og dræbte hustruen. The Independent oplyser, at parrets treårige barn også var i lejligheden og er uskadt, men stærkt chokeret. Ifølge Islamisk Stats nyhedsbureau Amaq blev udåden begået af en »kriger« med tilknytning til terrorbevægelsen, skriver sitet SITE Intelligence Group. Terroristen forskansede sig i lejligheden, men blev kort efter drabene dræbt af indtrængende politi.
Compton Street i aftes fyldt til sidste kvadratmeter, beretter The Guardian, og i Paris var Eiffeltårnet i aftes oplyst i regnbuefarver som en symbolsk hyldest til bøsser, lesbiske og transseksuelle.
USA's præsident, Barack Obama, rejser torsdag til Orlando i Florida for at vise respekt over for ofrene for søndagens masseskyderi og deres familier, oplyser Det Hvide Hus i Washington. Og i går mindedes CNN's stjernereporter Anderson Cooper de 50 dødsofre fra Orlando - han læste ofrenes navne op og fortalte en historie om dem alle i et følelsesladet tv-indslag:
I USA er Orlando-terrorangrebet øjeblikket blevet en brik i den amerikanske præsidentvalgkamp. Donald Trump har benyttet lejligheden til at gentage sit krav om at lukke USA's grænser for muslimer. Republikanernes præsidentkandidat sagde Trump i går i en tale i New Hampshire, at han ønsker at stoppe indvandring fra områder i verden, »der er kendt for terror mod USA, Europa og vores allierede,« skriver blandt andre The Independent og CNN.
Som efter andre masseskyderier i USA er debatten om retten til at bære og købe våben blusset op - med de kendte radikale synspunkter på begge fløje. Men journalisten Neil McCabe fra Armed American Radio (ja, det hedder det, red.) gik efter manges mening langt over stregen, da han i et indslag med Channels 4 News erklærede, at man »jo ikke er forpligtet til at være et offer«, og at Orlando-terrorangrebet ikke var endt så blodigt, hvis alle gæster havde haft et våben, skriver Huffington Post.
Herhjemme er Orlando-massakren blevet indgangen til en debat om muslimske organisationers holdning til homoseksuelle, skriver Jyllands-Posten. »Islam er ikke lig med homofobi,« siger Fahad Saeed fra foreningen Sabaah, der hjælper homoseksuelle fra etniske minoriteter. Politikeren Naser Khader (K) mener, at imamer bør gå forrest i at nyfortolke islam.
I Storbritannien har de andet at tænke på end terror: Brexit-afstemningen den 23. juni. Her har en meningsmåling i The Times nu for første gang vist en markant føring til »Leave«-tilhængerne, som nu udgør 46 pct. »Remain«-siden kan mønstre 39 pct., mens gruppen af vælgere, der ikke har besluttet sig, er skrumpet ind til 11 pct. 4 pct. ønsker ikke at stemme, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Også medierne melder nu klart ud: Storbritanniens bedst sælgende avis, The Sun, har på sin forside i dag opfordret sine læsere til at atemme Storbritanninen ud af EU. I senere i dag falder der dom i en sag ved EU-Domstolen, som måske kan få yderligere briter til at beslutte sig - nemlig om retten til retten til sociale ydelser til andre EU-landes borgere. Generaladvokaten har tidligere lagt op til at give briterne ret.
Hele balladen med Brexit skaber stadig mere nervøse maver på de finansielle markeder, skriver Finans og melder om, at flere og investorer kryber i læ af guldet, som har nået det højeste prisniveau i en måned.
Dybdegravende journalistik fra Aljazeera har afsløret, at ledende medarbejdere i flyfabrikanten Boeing pressede benhårdt på over for medarbejdere fra de amerikanske myndigheder, som tilbage i 2008-2009 skulle typegodkende Boeings nye salgshåb, den stærkt forsinkede Boeing 787 »Dreamliner«. Ansatte fra Federal Aviation Administration (FAA) fortæller, at ledende Boeing-medarbejdere pressede dem til at godkende dele af flyet, før de var klar til det. Hvis de ikke gjorde det, blev de verbalt svinet til eller blot ignoreret, skriver Aljazeera.
DET ER SKET I NAT
Tre af verdens 50 bedste restauranter ligger i Danmark. I hvert fald hvis man skal stole på listen fra World's 50 Best Restaurants, der blev offentliggjort mandag aften i New York. Noma, der flere år har toppet listen, indtager en femteplads, mens Geranium - den eneste danske restaurant med tre Michelin-stjerner - er placeret som nummer 28.
De filippinske myndigheder bekræfter, at en militant gruppe har dræbt den canadiske statsborger Robert Hall, skriver blandt andre BBC. Han har været holdt som gidsel hos Abu Sayyaf siden september 2015.
FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) nedjusterer voldsomt sit estimat over antallet af flygtninge, der i år kommer til Europa via Tyrkiet og Grækenland. Det skønnes nu, at der i løbet af 2016 vil ankomme 248.000 flygtninge via det østlige Middelhav til Europa mod op mod en million i begyndelsen af året, skriver UNHCR i en erklæring.
DET SKRIVER ANDRE MEDIER OM
-
Berlingske: Skattestoppet for boliger graver en større og større grøft mellem ejendomspriserne og beskatningen især i områder med de største prisstigninger. Hvis et kommende nyt system medfører beskatning af de nuværende ejendomsværdier, kan det medføre massive prisfald på op mod en million kroner.
-
Politiken: Via telefonopkald, mails og breve tilbyder det statsejede selskab Danske Spil spilleafhængige en bonus for at genoptage spilleriet. Center for Ludomani oplyser, at de fleste af de 7-800 personer, som årligt er i behandling på centret, har fået bonustilbud fra branchen efter deres spilstop.
-
Kristeligt Dagblad: USA’s største terrortrussel kommer indefra. Siden den 11. september 2001 er alle dødelige terrorangreb i USA blevet udført af amerikanske statsborgere eller personer med permanent opholdstilladelse.
-
Information: Fra København til Orlando begår frustrerede unge terror i Islamisk Stats navn – selv om de ofte intet har med hinanden at gøre. Det er resultatet af en rigtig smart strategi, vurderer flere terroreksperter. De unge følger nemlig opfordringer til at angribe hvad som helst og hvor som helst, og det giver både dem og Islamisk Stat maksimal opmærksomhed.
-
Børsen: Bent Jensen blev milliardær på biludstyrskæden T. Hansen. Nu går han ind på det professionelle marked for reservedele og ansætter nøglepersoner fra konkurrent.
DET SKAL DU HOLDE ØJE MED I DAG
Nato indleder en omfattende militærøvelse i Estland, Letland og Litauen. 10.000 soldater fra 13 lande deltager i »Saber Strike«, som Rusland har protesteret voldsomt over.
Demokraterne holder primærvalg i District of Columbia, hvor hovedstaden Washington ligger. Det er den sidste dag med primærvalg.
I retten på Mallorca holder forsvaret den afsluttende procedure i sag om skatteunddragelse mod prinsesse Cristina, der er søster til Spaniens kong Fillippe.
Dronning Margrethe fortsætter sit besøg på Færøerne, som begyndte søndag. I dag ankommer hun med kongeskibet »Dannebrog« til Torshavn, hvor hun blandt andet skal besøge Lagtinget og deltage i byens officielle modtagelse ved den nye stentrappe midt i byen.
Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Premiums nyhedsbrev hver morgen og middag og få overblikket over de vigtigste historier. Har du tips, tricks eller bemærkninger til Briefing, så skriv til premium@jp.dk. Vi svarer altid.