Ny teori: Hadprædikant kan have inspireret massemorder

Kendt britisk prædikant afviser rasende forbindelse til Orlando-terror. DF'er om afhoppet DF'er: Hun går efter pengene.

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Premiums nyhedsbrev hver morgen og middag og få nyhedsværtens eksklusive overblik på tre minutter.

Kan Omar Mateen, som lørdag dræbte 50 og sårede 53 i en natklub i USA, være blevet inspireret af en muslimsk hadprædikant, som i marts holdt flere prædikener i Orlando?

Konspirationsteorierne florerer efter det dødelige angreb, og en række internationale medier har bidt mærke i, at den britiske prædikant Farrokh Sekaleshfar flere gange tidligere har talt for, at homoseksuelle burde dømmes til døden, skriver netavisen Fusion. Ifølge tv-kanalen WFTV har Sekaleshfar holdt forelæsninger med samme retorik siden 2013, men Sekaleshfar afviser på Facebook i meget bestemte vendinger, at han skulle have talt for drab på homoseksuelle tidligere i år i Orlando.

Omar Mateens far sagde i går, at hans søn ikke var drevet af religion, men var blevet ophidset over at se to homoseksuelle mænd kysse hinanden for et par måneder siden, skriver Huffington Post.

Angrebet er samtidig det bedste, som terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) kunne håbe på: En »lonely wolf«, som helt på egen hånd gennemfører et terrorangreb. Det er ren propaganda, når IS tager æren for angrebet, siger en række amerikanske kilder til det russiske medie RT.

Og det kommer ikke til at ændre på hverken kampen mod terror eller USA's våbenlovgivning, at Omar Mateen natten til søndag gjorde sig til herre over liv og død og dræbte 50 mennesker og sårede 53 på et bøsse-natklub i Orlando i USA, lyder vurderingen fra eksperter i terror og amerikanske forhold.

»Det er en stor tragedie i USA, men jeg tror ikke, det resulterer i nogen stor ændring i krigen mod terror,« siger Magnus Ranstorp, forskningschef på Forsvarshögskolan i Stockholm, til Berlingske. Heller ikke USA's grundlovssikrede ret til at bære våben bliver der pillet ved, siger Anders Agner Pedersen, redaktør på netmediet Kongressen.com. »Det er en sikret ret på linje med at ytre sig, og det er en ret, som mange amerikanere værner om. Det vil endnu et masseskyderi nok ikke ændre på,« siger han til Ritzau.

Over hele USA har der været mindehøjtideligheder for ofrene for Orlando-terrorangrebet - her foregår det i Atlanta. Foto: AP/Branden Camp

Over 20 Orlando-ofre er nu identificeret, og foreløbig tegner der sig samme billede som efter Bataclan-terrorangrebet i Paris: Helt almindelige yngre og unge mennesker, som var til fest. CNN har portrætter af en række af ofrene. Det britiske dagblad Daily Mirror beretter samtidig om forfærdelige scener i natklubben Pulse, hvor redningsmandskab blev mødt med den uhyggelige lyd af ringende mobiltelefoner i ofrenes lommer. Magasinet Quartz kan samtidig berette om, at mange homoseksuelle, som kom for at donere blod til de sårede, blev afvist, fordi USA stadig har restriktioner på donorblod fra homoseksuelle mænd.

I Storbritannien begynder de finansielle bagmænd nu at lægge pres på premierminister David Cameron i protest over Camerons måde at håndtere EU-afstemningen den 23. juni på. En af det konservative partis største økonomiske bidragydere, som har ydet næsten 3 mio. kr. til partiet siden 2010, vil ikke give flere penge, hvis det bliver med Cameron ved roret, skriver The Telegraph.

DF-profilen Søren Espersen er »nedtrykt« over sin niece, EU-parlamentsmedlemmet Rikke Karlsson, som forlod partiet sidste år efter en strid med gruppeformand Morten Messerschmidt. Karlsson har i et interview med Politiken fortalt, at hun udeblev fra afstemninger i parlamentet sidste år, fordi hun følte, at DF's linje var mod hendes overbevisning, og hun afslører også, at hun har været medlem af Det Radikale Venstre uden at fortælle det i partiet.

Rikke Karlsson vil ikke aflevere sit EU-mandat til DF, og hun har afsløret, at hun engang har været medlem af de radikale. Det er man ikke imponeret over i Dansk Folkeparti. Foto: Bjørn Marcus Trappaud

Hendes tidligere partifælle i Bruxelles, Anders Vistisen, er ikke imponeret over Karlsson og opfordrer hende til at aflevere mandatet i stede for at fortsætte som løsgænger. »Det er åbenbart vigtigere for hende at beholde lønnen i EU-Parlamentet end beholde æren,« lyder det i en bredside fra Anders Vistisen til BT.

En fire år gammel sag om et drabsforsøg på ansatte i på den psykiatriske afdeling P302 i Odense i 2012 er nu endt med en bøde på 80.000 kr. fra Arbejdsstyrelsen til Region Syddanmark, skriver fyens.dk. Bøden bliver stukket ud, fordi regionen ikke havde oplært medarbejderne godt nok i at kropsvisitere patienterne. Og det var det, der skete: En patient smuglede en 25 cm lang kniv med ind på afdelingen og sårede tre ansatte på kroppen og i hovedet.

Vi skal også lige have nævnt en af de mest delte historier på Facebook i weekenden - Dansk Supermarkeds humoristiske svar til en regulær bøf i Bilkas seneste tilbudsavis. Det er meget jysk og godt tænkt, og de mange kommentarer, der er kommet, er ikke mindre morsomme...

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Det er jo rart med en Facebook-debat, hvor folk taler pænt til hinanden. Det havde kongehuset også håbet på, da den kongelige kommunikationsafdeling åbnede nye sites på Facebok og Instagram. Men ikke alle har efterlevet opfordringen til pli, og derfor er en række grænseoverskridende og uforskammede bemærkninger og regulære svinere fjernet. »Den slags ønsker vi ikke at se på vores platforme,« siger kommunikationschef Lene Balleby til TV 2.

I Storbritannien går debatten efter den første EM-weekend, der blev martret af blodige sammenstød mellem voldelige russiske, britiske og franske fodboldfans: Hvorfor har vi igen fået problemer med hooligans, som rejser udenlands og laver ballade, begår vold og pletter nationens ære? Det er der flere gode forklaringer på, skriver Tunku Varadarajan i Politico: De synes, at nationalstaten er under angreb fra indvandrere - og vil forsvare det, og så hader englændere bare franskmænd og har gjort det i 800 år.

Hærgende britiske fans på vej gennem Marseilles gader på jagt efter franskmændene, som de iføle en kommentator har hadet i 800 år. Foto: AP/Darko Bandic

Og så er Island gået amok i sin første EM-slutrundedeltagelse, men på mere fredelig vis. Politiken har været på besøg på atlanterhavsøen for at lodde stemningen, og den er brandvarm. Mellem 25.000 og 30.000 islændinge ventes at tage til Frankrig for at følge Islands indledende kampe.

Og så til dagens tips om gode historier

Danmarks dyreste lejebolig koster kassen: Hvis det kunne have interesse, så kan man lige nu leje Danmarks dyreste lejebolig, skriver Jyllands-Posten. Husleje: 60.000 kr. om måneden. Det fremgår af Boligas lejeportal Lejnu.dk, hvor placering en af den pristunge bolig angives til Brede nord for København. For pengene får man fuld brugsret over et 450 kvm stort hus med yderligere 150 kvm kælder.

Det koster 720.000 kr. om året at bo i Danmarks dyreste lejebolig. Fotos: Housing Denmark

Daniel Agger er bare... en god historie: I forrige uge meddelte landsholdsanfører Daniel Agger, at han stopper karrieren og deponerer fodboldstøvlerne. Jyllands-Postens prisbelønnede sportsjournalist Troels Henriksen har i flere år haft fortrolige samtaler med Daniel Agger bag kulisserne - om gigtpiller, kontrakterne, trænerne, chancen i Brøndby, skiftet til Merseyside, comebacket på Vestegnen og den endelige afsked med karrieren. Første afsnit af Premium-serien »Anføreren« handler om den 8. marts 2015, da det efter flere timers rystetur på en massagebriks gik op for Agger, at han havde budt sin krop for mange gigtpiller i karrierens løb. »Anføreren« førte i weekenden til, at flere hundrede læsere valgte at tegne et Premium-abonnement (99. kr./måned - første måned gratis) for at kunne følge Agger-serien.

ANFØREREN: Daniel Aggers historie

Der er ikke så meget råberi over Henrik Sass Larsen lige for tiden. Det er der en god forklaring på... Arkivfoto: Niels Hougaard

Skal vi nævne et lidt overset interview fra weekenden, så skal det være Berlingskes snak med Socialdemokraternes »overbrøler«, Henrik Sass Larsen. Faktisk brøler han ikke så meget for tiden, for han har ganske enkelt fået »brøleforbud«, fortæller han åbent. »Nogle af mine kolleger var lidt trætte af mine fødselsdagsinterviews. De glædede sig til, at min fødselsdagsfejring var ovre,« siger hun - og understreger, at han ikke har fået en mundkurv skruet på af partiformand Mette Frederiksen.

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Premiums nyhedsbrev hver morgen og middag og få overblikket over de vigtigste historier. Har du tips, tricks eller bemærkninger til Briefing, så skriv til premium@jp.dk. Vi svarer altid.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.