Mysteriet Omar Mateen: Galning på steroider eller udsending fra Islamisk Stat?
Ikke alle tror på, at Orlando-terror var iværksat af Islamisk Stat. Russiske hooligans angreb var organiseret - Frankrig kræver alkoholforbud. Kæmpekoncert med 46.000 tilskuere sables ned.
Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Premiums nyhedsbrev hver morgen og middag og få nyhedsværtens eksklusive overblik på tre minutter.
Terrorangrebet i Orlando, hvor 50 blev dræbt og 53 såret, da gerningsmanden, Omar Mateen, skød vildt om sig, har igen sat brand i USA's debat om retten til at bære våben. Hvordan kan en mand, der i 2013 og 2014 tre gange blev afhørt af FBI for sine ekstremistiske synspunkter og mulige terrorforbindelser, købe et våben?
Mateen kunne være standset, inden han købte sig en riffel og et håndvåben, siger New Yorks politichef Bill Bratton i et frontalangreb på National Rifle Association (NRA). Bratton anklager NRA for at have forpurret et forbud mod, at personer på USA's »no-fly-liste« kan anskaffe sig et våben.
»Tanken om, at vi har en terrorliste og en »no-fly-liste«, og at nogen på den liste kan købe et våben - det er det rene vanvid«, siger Bill Bratton til CNN og tilføjer, at »USA tilsyneladende er for bange for NRA«.
Islamisk Stat var hurtig til at tage ansvaret for det blodige angreb i Orlando. Men er det virkelig Islamisk Stat, som er i stand til at gennemføre et terrorangreb, selvom terrorbevægelsen er hårdt presset på krigsfronten i Syrien og Irak? Det kan absolut diskuteres, mener journalist, historiker og forfatter Deniz Serinci, som har skrevet en bog om Islamisk Stat. Han mener, at terrorbevægelsen vil benytte enhver lejlighed til at vise sin styrke - også selvom den reelt ikke står bag angrebet.
»De har en interesse i at fremstå stærkere, end de reelt er. Vi hører ofte IS eller IS-relaterede grupper tage ansvaret for diverse angreb. De vil gerne have monopol på angrebene verden over,« siger Serinci til Ritzau.
Heller ikke de amerikanske myndigheder er overbeviste. Reuters skriver med talsmænd i blandt andet FBI som kilde, at der foreløbig ikke ser ud til at være nogen forbindelse mellem terroristen, Omar Mateen, og Islamisk Stat eller nogen anden militant bevægelse. Mateen svor troskab over for IS under terrorskyderiet, men det er foreløbig den eneste kendte relation til IS, skriver Reuters.
En række kilder har bidtaget til at stykke et billede af terroristen sammen: Omar Mateens ekskone beskriver ham over for nyhedsbureauet AP som »psykisk syg og psykisk ustabil«. Få måneder efter deres bryllup gik det op for hende, at han var maniodepressiv og havde desuden eksperimenteret med anabole steroider, fortæller hun og tilføjer, at de ikke var gift ret længe.
I et større portræt betegnes han ligeud som »en tikkende bombe,« og hvor havde han sine våben fra? Ja, Mateen arbejdede for sikkerhedsfirmaet G4S og havde i kraft af sit arbejde adgang til et våben, oplyser en talsmand for selskabet natten til mandag i dansk tid ifølge Ritzau.
Præsident Barack Obama har fordømt angrebet som en »terrorhandling« og stemplet den som »hadefuld,« men det er ikke nok for den republikanske præsidentkandidat Donald Trump. Obama bør gå af som præsident, fordi han ikke har benyttet udtrykket »radikal islam,« tordner Trump på Twitter.
I Orlando begynder navnene på de dræbte så småt at tikke ind. Her til morgen var 10 ofre identificeret, skriver Orlandos byråd på sin hjemmeside. Andre medier beretter om sms’er fra rædselsslagne gæster på natklubben, som skriver til deres familie og venner, mens Omar Mateen samler gidsler omkring sig. »Fanget på toilettet. Han kommer. Nu dør jeg,« skrev 30-årige Eddie Justice til sin mor under angrebet. Det er uklart, om sønnen overlevede angrebet, skriver The Independent.
Og så lidt nyheder fra hjemmefronten:
Afviste asylansøgere forsvinder fra de danske udrejsecentre, inden myndighederne når at sende dem hjem, skriver Information i dag. Ingen ved, hvor mange af dem der rejser ud af landet, og hvor mange der bliver og lever under jorden rundt om i Danmark, men organisationen Refugees Welcome anslår, at »mellem 5.000 og 50.000« mennesker kan leve papirløst i Danmark.
I erhvervslivet er et opsigtsvækkende jobskifte på vej, skriver Finans. Realkreditselskabet Nykredit snupper den tidligere topchef i Nordea, David Hellemann, som er udset til at spille en nøglerolle lige under koncernchef Michael Rasmussen.
Og i nat brød forhandlingerne om en ny overenskomst for flere hundrede svenske SAS-piloter sammen. Arbejdsgiverne havde sagt god for et mæglingsforslag, men piloterne sagde i følge den svenske arbejdsgiverforening nej, og det medfører i dag 230 aflyste SAS-fly, skriver Finans.
Og så er der smæk til arrangørerne af kæmpekoncerten i går på Ceres Park i Aarhus med AC/DC - til lejligheden forstærket med en karismatisk Axl Rose fra Guns'n'Roses. Anmeldere og publikum er stærkt kritiske over for afviklingen af koncerten, som blev indledt med timelange køer og hvor mange aldrig fandt eller fik den plads, de havde betalt for. »Axl Rose redder AC/DC, men nogen må stå til ansvar for dette pinlige arrangement,« skriver BT's anmelder Steffen Jungersen. I Jyllands-Posten undrer Peter Schollert sig over, at en så erfaren koncertarrangør som Live Nation kunne gå så meget fejl af logistikken med en koncert med 46.000 tilskuere.
Også på de sociale medier har de kaotiske forhold omkring koncerten givet genlyd, og Jyllands-Posten har samlet en række af de mest karakteristiske kommentarer her.
Efter en blodig og modbydeligt voldelig optakt slap vi på tredjedagen af EM i fodbold i Frankrig for at se yderligere pinlig optræden af diverse landes fodboldfans. Kroatien slog Tjekkiet, Polen vandt 1-0 over Nordirland, og verdensmestrene fra Tyskland kom godt i gang med 2-0 over Ukraine. EM fortsætter i dag med tre kampe: Mandag møder Spanien kl. 15.00 Tjekkiet, kl. 18 gælder det Irland-Sverige, og dagen rundes af med en kamp mellem Belgien og Italien kl. 21.00.
Hele tiden lurer hooligans-volden, og den franske regering er så bekymret efter de første dages voldelige optræden, at den har opfordret værtsbyer for de kommende kampe til at indføre alkoholforbud, skriver BBC. Rusland risikrerer at blive smidt ud af EM efter russiske fodboldfans overfald på engelske fans på stadion i Marseille, når Uefa hastebehandler sagen i morgen.
The Independent har afsløret, at det russiske overfald på engelske fodboldfans i lørdags formentlig var nøje planlagt. Omkring 300 russiske hooligans ankom i ens sorte t-shirts og var bevæbnet med forskellige former for slagvåben. På tilskuerpladserne var de voldelige russiske hooligans i klart overtal, var hurtigere og stærkere end briterne og gjorde brug af »ekstrem vold« med ethvert tilgængeligt våben, skriver dagbladet.
DET ER SKET I NAT
En brand har tidligt mandag morgen bredt sig til fire rækkehuse på Fjordholmen i Seden i den nordøstlige del af Odense, oplyser Fyns Politi til Ritzau. Ingen personer er kommet noget til eller er i fare, tilføjer politiet.
Revyinstruktøren og skuespilleren Lisbet Dahl fik i aftes en hæders-Reumert, da årets Reumert-oriser blev uddelt. »Hold da kæft, hvor er jeg glad. Tak,« lød det fra Dahl under showet i Operaen i København, skriver Jyllands-Posten.
Pittsburgh Penguins tog for fjerde gang titlen som NHL-mester i den amerikanske ishockeyliga. I det sjette opgør i finaleserien slog holdet fra Pittsburgh San Jose Sharks med 3-1, skriver Ritzau.
Mindre godt er det gået for de tidligere verdensmestre fra Brasilien, som i nat røg helt ud af Copa America. 0-1 mod Peru gav en sammenlagt tredjeplads i kvalifikationsgruppen til de femdobbelte verdensmestre, skriver Ritzau.
DET SKRIVER ANDRE MEDIER OM
-
Berlingske: Efter massemordet på 50 natklubgæster i Orlando, Florida, efterforsker politiet nu, om gerningsmanden handlede på egen hånd eller stod i ledtog med Islamisk Stat, som søndag aften tog skylden for det værste terrorangreb i USA siden 2001.
-
Politiken: Der er mistanke om, at søndagens massedrab i Orlando, Florida, er islamistisk terror. Islamisk Stat har angiveligt opfordret til angreb under ramadanen. Gårsdagens angreb var det værste masseskyderi i USA nogensinde.
-
Kristeligt Dagblad: Orlando-terroren bør påvirke den danske islamdebat, mener Lars Aslan Rasmussen, socialdemokratisk folketingsmedlem. Han håber, at gårsdagens terror vil få danske debattører fra venstrefløjen til at korrigere deres syn på de imamer og muslimske talspersoner, som prædiker intolerance over for homoseksuelle.
-
MetroXpress: Tusinder af unge springer fra deres uddannelse inden for et år, og det koster samfundet dyrt. Ifølge flere eksperter skyldes de studerendes frafald, at de er under stort pres.
-
DR Nyheder: FBI havde gerningsmanden bag gårsdagens terrorangreb i Orlando, Florida, i kikkerten. Kort før angrebet havde Omar Mateen ringet til politiet og svoret troskab til Islamisk Stat, oplyser FBI.
DET SKAL DU HOLDE ØJE MED I DAG
Klimarådet præsenterer sin hovedrapport for 2016 på et pressemøde. Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen, vil sammen med resten af rådets medlemmer fremlægge rapportens hovedkonklusioner.
Den Kongelige Ballet indleder en 14 dages turné i Kina, hvor kompagniet får kongeligt besøg, når prinsesse Benedikte tager på officielt besøg i Kina i anledning af ballettens besøg.
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) skal i åbent samråd om måltal for kønssammensætningen i bestyrelser.
Dronning Margrethe fortsætter sit besøg på Færøerne. Hun skal i løbet af dagen blandt andet besøge kulturhuset ’Salt’, deltage i frokost med Hvalba Kommune og til festmiddag hos Tvøroyrar Kommune.
Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Premiums nyhedsbrev hver morgen og middag og få overblikket over de vigtigste historier. Har du tips, tricks eller bemærkninger til Briefing, så skriv til premium@jp.dk. Vi svarer altid.