Köln-overgreb er et kendt arabisk fænomen

Over 500 tyske kvinder udsat for "taharrush gamea" nytårsaften. Sex-overgreb blev tiet ihjel i to år ved svensk ungdomsfestival. KL gør flygtninge-regning op: Det bliver dyrt. Kendt filmpar smeltede hjerter 19 år efter "Titanic".

Du læser Premiums Briefing - hver morgen giver vi dig et overblik over de vigtigste historier – skrevet og redigeret af vores nyhedsvært. Har du tips, tricks eller bemærkninger, så skriv til premium@jp.dk. Vi svarer altid.

Prøv engang at slå udtrykket »taharrush gamea« op. Så får du en fornemmelse af, at der blev tilføjet et nyt kedeligt afsnit i den europæiske kriminalitets historie nytårsaften på banegårdspladsen i Köln. Betegnelsen dækker seksuelle overgreb mod kvinder, begået af mænd i fællesskab i det offentlige rum, og fænomenet har længe været kendt i flere arabiske lande, skriver Welt am Sonntag.

Forbundskriminalpolitiet (BKA) i Tyskland er bekendt med fænomenet, skrev Jyllands-Postens korrespondent i Tyskland, Michael Kuttner, i aftes, og ifølge BKA's oplysninger det første gang, at problemet er dukket op i Tyskland.

Men måske har problemet allerede været kendt i Sverige i flere år - uden dog at være navngivet. Dagens Nyheter afslører i dag, at unge mandlige flygtninge, primært fra Afghanistan, i 2014 og 2015 fik antallet af anmeldelser om seksuelle overgreb ved Europas største ungdomsfestival, We Are Sthlm, til at ryge i vejret. Mange af ofrene var helt unge piger, nogle ned til 12-13 år, men ifølge avisen nåede de mange anmeldelser aldrig til medierne, fordi politiet valgte at nedtone dem. Sveriges rigspolitichef har reageret prompte på afsløringen og lover en gennemgribende undersøgelse af sagen.

Omfanget af forbrydelserne, der blev begået på banegårdspladsen i den tyske by Köln nytårsaften, bliver i øvrigt ved med at svulme op. Søndag havde Köln-politiet modtaget 516 anmeldelser fra natten, da et stort antal kvinder blev udsat for seksuelle overgreb og røverier. 40 pct. af anmeldelserne handler om seksuelle overgreb, skriver Die Welt.

En blanding af Pegida-tilgængere, feminister, venstreorienterede og almindleige borgere demonstrerede i lørdags i Köln deres utilfredshed med kvinders manglende sikkerhed i det offentlige rum.

Berlingske har bedt en række relativt kendte danske mænd og kvinder tage stilling til, om massekrænkelserne fra Köln kunne blive en realitet i Danmark. Et hypotetisk spørgsmål, da det jo endnu ikke er forekommet i Danmark, som de fleste da heller ikke besvarer særligt konkret. Men mange mener, at arabiske mænd har et problem med respekt for kvinder. Og mens danske kendisser diskuterer hypotetisk, har det tyske magasin Focus spurgt en række islam-eksperter, om det virkelig er rigtigt, at der hersker en mindre respekt for kvinder i muslimske lande? Svaret er her er nærmest »njaeh...«»

1.200 pædagoger, 300 modtageklasser og 80 daginstitutionerne. Så stor bliver regningen for flygtningepresset på kommunerne i 2016, hvor der ventes 17.000 flygtninge til landet. Det fremgår af et internt notat fra Kommunernes Landsforening (KL), hvor man for første gang har regnet på de økonomiske konsekvenser af flygtningestrømmen, skriver Politiken.  KL-formand Martin Damm, borgmester i Kalundborg, kræver, at regeringen viser »mere ansvar« over for den opgave, som kommunerne skal løse, og finansminister Claus Hjort Frederiksen er klar til at imødekomme kommunerne.

I aftes vakte det opsigt, at rekordmange personer bliver afvist ved den dansk-tyske grænse, efter at regeringen har indført midlertidig stikprøvekontrol. 44 blev afvist eller nægtet indrejse i Danmark lørdag, mens tallet torsdag og fredag var 24 og 11, oplyser Rigspolitiet. Antallet af personer, der blev kontrolleret, var dog tilsvarende rekordhøjt: 5.447 lørdag, 3.764 fredag og 3.398 torsdag.

David Bowie blev 69 år.

Rockmusikken har mistet en legendarisk skikkelse. Den 69-årige David Bowie døde i går af kræft - ifølge hans egen Facebook-side »efter en 18 måneder lang kamp mod kræft.« Dødsfaldet er også annonceret på hans hjemmeside, og desuden har hans udgiver bekræftet dødsfaldet over for Sky News.

Tilbage til Danmark: Weekenden igennem har mange fulgt og deltaget i en debat om flygtninge - igangsat af en markant kronik i Berlingske fra Morten Kirkskov, skuespilchef på det Kongelige Teater. Han betegner stemningen i Danmark som »åndeligt armod«, kalder Venstre-regeringen en »lømmelregering« og mener, at »fascismen« sniger sig ind i samfundet fra alle sprækker. Lige så markant - men i den anden grøft - er en kronik i Politiken søndag, hvor socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen fra Københavns Borgerrepræsentation går i kødet på »den kreative klasse,« som har så »travlt med at vise deres godhed«, men i hans optik ikke vil snakke om, hvor mange flygtninge Danmark har plads til.

Angrebet i weekenden er det tredje på få måneder, som rammer et MSF-drevet hospital i Yemen.

100 civile omkommet efter russiske luftangreb i lørdags, skriver Aljazeera med den frivillige nødhjælpsgruppe Syria Civil Defence som kilde. I byen Idlib, som kontrolleres af oprørsgruppen al-Nusra, blev blandt andet en retsbygning og et fængsel ramt, oplyser Aljazeera. Det London-baserede Syrian Observatory for Human Rights angiver dødstallet til 81. Et hospital i Sadaa-provinsen i Yemen, drevet af Læger Uden Grænser (MSF) blev søndag ramt af en raket, som dræbte fire personer og kvæstede 10 andre, fortæller Aljazeera. 

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

I Mexico forbereder myndighederne at udlevere narkobaronen Joaquin "Chapo" Guzman til USA. Han blev efter et halvt år på fri fod anholdt i fredags af mexicanske elitesoldater efter en spektakulær flugt gennem en tunnel fra det topsikrede Altiplano-fængsel i juli. The Guardian har en dramatisk genfortælling af anholdelsen af Guzman, mens amerikanske medier har fokus på, at skuespilleren Sean Penns mærkværdige interview med en storpralende Guzman til magasinet Rolling Stone også kan blive et problem for Penn.

Joaquin "Chapo" Guzman nåede at prale af at være verdens største narkohandler i et interview med skuespilleren Sean Penn, inden han blev opstøvet af mexikanske elitesoldater.
Jeps, sådan! Kate og Leo genforenet 19 år efter "Titanic".

Leonardo DiCaprio triumferede ved Golden Globes i nat i Los Angeles (se længere nede), men internettet gik nærmest agurk over noget helt andet, der foregik ved den prestigefyldte prisuddeling. Under den efterfølgende - heftigt mediedækkede - prisfest fangede kameraerne et kort, men intenst møde mellem DiCaprio og Kate Winslet, det uforglemmelige par fra Oscar-vinderen »Titanic«, som blev begge skuespilleres gennembrud. E!Online har historien, og på #GoldenGlobes på Twitter kan man følge de mange reaktioner.

Der er kun én Tiger Woods, siger man i golfsporten, men meget tyder på, at den store amerikanske golfspillers nærmest urørlige rekorder nærmer sig et endeligt. I nat blev den kun 22-årige Jordan Spieth den blot anden spiller nogensinde, som vandt en PGA-turnering over fire runder med en score på 30 slag eller mere under par. Sejren var hans syvende på PGA-touren, og dermed tangerer han Woods' rekord.

Bliver Jordan Spieth bedre end Tiger Woods? Meget tyder på det efter en fantastisk PGA-sejr i nat i Hyundai Tournament of Champions på Maui i delstaten Hawaii. Verdensranglistens nummer et vandt med et forspring på otte slag, og han står med gode muligheder for at overgå Woods' gamle rekord på syv PGA-turneringssejr som 22-årig.

DET ER SKET I NAT

Kyriakos Mitsotakis sejrede ved søndagens urafstemning med 51 pct. af stemmerne og slog favoritten Vangelis Meimarakis.

største oppositionsparti, det konservative Nyt Demokrati, har fået en ny leder med et velkendt efternavn. 47-årige Kyriakos Mitsotakis, er søn af den tidligere premierminister Konstantin Mitsotakis, og det betegnes af iagttagere som overraskende, at han vandt søndagens urafstemning.

Flere indbyggere i den belejrede syriske by Madaya står over for sultedøden, hvis der ikke snart ankommer nødhjælp, advarer organisationen MSF, Læger uden Grænser. MSF har læger på et hospital, hvor 150 alvorligt syge i øjeblikket er indlagt, og situationen er også kritisk i to landsbyer indesluttede landsbyer. De længe ventede madrationer ventes at nå frem til Madaya, skriver metroxpress.

"The Revenant" har Leonardi DiCaprio i hovedrollen, og han modtog Golden Globe-prisen for bedste mandlige hovedrolle. Til venstre Alejandro Iñárritu.

Alejandro Iñárritu tog endnu et stik hjem i nat, da han vandt Golden Globes-prisuddelingen for bedste film med »The Revenant«. Iñárritu fik i 2014 en Oscar for »Birdman«, og han ligger nu lunt i svinget forud for næste måneds Oscar-uddeling - ligeledes i Los Angeles.

Den 57-årige tidligere danske håndboldlandstræner, Ulrik Wilbek, er blevet kørt i stilling som Venstres nye borgmesterkandidat i Viborg. Wilbek var frem til begyndelsen af 00'erne valgt til byrådet for Venstre, men satsede siden på karrieren som landstræner for det danske herrelandshold i håndbold.

En busulykke i Mexico kostede i nat mindst 21 personer livet og kvæstede 30 andre. Bussen, der var proppet med fodboldspillere og fans, kørte på grund af for høj fart af en bro og styrtede i en flod i det østlige Mexico, oplyser lokale myndigheder til nyhedsbureauet AFP.

Bussen med 50 passagerer blev knust ved styrtet ned i floden i delstaten Veracruz.

DET SKRIVER ANDRE MEDIER OM

  • Berlingske: Forbrugslysten stiger - ikke mindst drevet af vækst i internethandelen. Dankortbetalinger satte rekord i 2015, og forbrugerne bevæger sig generelt længere og længere væk fra at bruge kontanter, siger en ekspert.

  • Politiken: Specialister og adgang til den nyeste behandling er langt vigtigere end kort afstand til sygehusene, viser ny undersøgelse fra Danske Regioner.

  • metroxpress: Antallet af kræfttilfælde blandt de 15- til 28-årige er mere end fordoblet gennem de seneste 60 år. I 1950’erne fik 200 unge i aldersgruppen kræft, men i dag rammes mindst 500 unge årligt, fremgår det af tal fra kræftdatabasen Nordcan.

  • Kristeligt Dagblad: Nu vil landets biskopper have lov til at ansætte teologiske rådgivere, fremgår det at et oplæg til kirkeministeren fra det seneste bispemøde. Det sker ikke mindst efter et stigende antal præstesager.

  • Information:  I Taiz i Yemen har houthi-militsens blokade bragt lokalbefolkningen, der i forvejen levede på eksistensminimum, på randen af katastrofe. »I otte måneder har vi levet af grød og brød og indsmuglet yoghurt,« siger en borger.

  • DR Nyheder: Franske jøder forlader landet i rekordtempo - 15.000 alene i 2015. Årsagen er primært blodige terrorangreb, voldelige overfald og intimiderende hærværk rettet direkte mod jødiske franskmænd.

DET SKAL DU HOLDE ØJE MED I DAG

Transportminister Hans Christian Schmidt skal i dag mødes med sin svenske kollega om den svenske id-kontrol ved Øresunds-grænsen.

I aften kåres verdens bedste fodboldspillere i 2015. Cristiano Ronaldo, Real Madrid, samt Barcelona-spillerne Lionel Messi og Neymar er favoritter hos møændene, mens Carli Lloyd fra USA, japanske Aya Miyama og tyske Celia Sasic er de nominerede hos kvinderne til at vinde Fifa Ballon d'Or-titlen.

Se det store udvalg af Premium-artikler på Premiums forside. Her er adgang til alle Premiums sektioner; Indblik, Indland, International, Erhverv, Kultur/Anmeldelser, Sport, Livsstil med mere.

Meld dig til Premium i dag, hvis du ikke allerede er abonnent. Den første måned er gratis, og der er ingen binding.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.