Har vi tabt svenskerne for tid og evighed?

Dansk-svensk forhold på historisk lavpunkt, mener kritikere. Folket har talt: Vi får ikke mere i løn - og politikerne får det heller ikke. Og jo, vi får sne i dag - eller i nat.

Du læser Premiums Briefing - hver morgen giver vi dig et overblik over de vigtigste historier – skrevet og redigeret af vores nyhedsvært. Meld dig til Premium i dag, hvis du ikke allerede er abonnent. Den første måned er gratis. Har du tips, tricks eller bemærkninger, så skriv til premium@jp.dk. Vi svarer altid.

Hvordan har vi det egentlig med Sverige - og hvordan ser svenskerne på os? Det spørgsmål rejser Berlingske i dag og besvarer det selv: Det står skidt til. Århundreders tætte forhold mellem danskere og svenskere - historisk, kulturelt, økonomisk og politisk - er ved at blive sat over styr, og forholdet mellem os og naboerne har nået et historisk lavpunkt, og der er en reel risiko for, at forholdet har taget varigt skade, skriver Bent Winther. Også bloggeren Henrik Day Poulsen har bemærket, at der er »sket noget de sidste år mellem Danmark og Sverige. Det er som om, at danskere nu pludselig er fra Venus og svenskere fra Mars

Spørger man politikerne, er forholdet stadig intakt. Det siger integrationsminister Inger Støjberg og hendes svenske kollega Morgan Johansson efter, at de i går i fællesskab havde fået en opsang af EU's flygtningekommissær Dimitris Avramopoulos. De fik at vide, at den danske og svenske grænse- og id-kontrol »skal holdes nede på et minimum og afskaffes, så snart forholdene vender tilbage til det normale,« refererer Expressen. Også FN's flygtningehøjkommissariat kritiserer kontrollen, som betegnes som »en dybt bekymrende reaktion på de humanitære behov,« fremgår det af organisationens hjemmeside.

Men hvornår »så snart« så er, er et godt spørgsmål, for Sverige agter at bevare grænsekontrollen, indtil »Europa har styr på flygtningesituationen,« skriver Jyllands-Postens Heidi Plougsgaard.

Danmarks integrationsminister Inger Støjberg og Sveriges ditto Morgan Johansson (nr. to fra højre) fik i går en opsang i Bruxelles af EU's flygtningekommissær Dimitris Avramopoulos (til højre). Længst til venstre Ole Schröder, parlamentarisk statssekretær, som repræsenterede Tyskland ved mødet.

En af onsdagens store politiske sager - Vederlagskommissionens forslag om markante lønforhøjelser til folketingsmedlemmer og kommunalpolitikere - har skabt voldsom debat. Det »hjalp« naturligvis lidt på den folkelige interesse for sagen, at en række partier (S, K, R og SF) vendte 180 grader i sagen og pludselig sagde nej - til Venstres forbitrelse.

Mest debat har der været på Facebook om Anders Samuelsens forslag om at fjerne 40 folketingsmedlemmer og give en million i årsløn til resten. Rigtig mange mener, at politikerne skal vise tilbageholdenhed, og det svarer til tråden i en frisk Epinion-måling, som er lavet for Deloitte. Her siger 64 pct. af danskerne, at de ikke fik en lønstigning i 2015, ligesom 58 pct. heller ikke forventer at få det i det kommende år. Målingen er i tråd med udtalelser fra LO-formand Lizette Risgaard, der i går sagde, at »rigtig mange LO-lønmodtagere vil finde det besynderligt, hvis man igen skal give sig selv lønstigninger i den størrelsesorden.«

I udlandet går dønningerne stadig højt efter, at Nordkorea skubbede lidt til magtbalancen i Asien med sin formodede prøvesprængning af en brintbombe onsdag morgen. Handlingen vil blive mødt af »et passende modsvar« fra USA, Japan og Sydkorea. Sådan skriver nyhedsbureauet AFP, efter at USA's præsident, Barack Obama, onsdag har talt med de politiske ledere i Sydkorea og Japan.

Lidt erhverv: Årtier efter, at teknologien blev opfundet, ser virtual reality nu ud til at slå igennem på forbrugermarkedet, skriver Heidi Joy Madsen på Finans. Det Facebook-ejede Oculus åbner i denne uge op for forudbestillinger på sin VR-brille, og flere har tænkt sig at følge efter.

Streamingtjenesten Netflix har taget et tigerspring fremad med en lancering i ikke færre end 130 lande. Dermed kan Netlix-produkter ses i 190 lande - dog med enkelte undtagelser som Kina. Ordene har givet genlyd hele vejen til børserne på Wall Street i New York, hvor Netflix-aktien umiddelbart steg otte pct. efter nyheden kom ud, skriver Finans.

Og en lille varm nyhed midt i alt det triste: Befolkningen i Myanmar er ifølge CNN den mest gavmilde i verden. Intet andet sted i verden giver så stor en del af befolkningen penge til velgørende formål.

Og så kan vi ikke komme uden om det: Vejret. Jo, der er sne på vej, men medierne beskriver det lidt forskelligt. BT varsler fem centimeter sne over hele landet på seks timer i aften og kalder det »en halv snestorm«, mens Ekstra Bladet er mere moderat og med DMI som kilde forudser op til 10 centimeter sne natten til fredag. Temperaturen kan nå ned på seks minusgrader, men for at sætte tingene i perspektiv kan vi oplyse, at Sverige i øjeblikket oplever temperaturer på under 40 graders frost

Meget tyder på, at vi skal se sneplovene i aktion i aften og i nat...

DET ER SKET I NAT

En voldsom eksplosion i en ejendom i i Vällingby i det vestlige Stockholm kvæstede ved totiden i nat op mod 10 personer, dog ikke alvorligt. To mænd er anholdt og sigtet for at stå bag eksplosionen, skriver Aftonbladet.

Det er lykkedes for mindst fem, kendte britiske islamister de seneste 20 måneder at forlade Storbritannien for at slutte sig til terrororganisationen Islamisk Stat (IS) på trods af at være ramt af rejseforbud.

Torsdag er handlen på Kinas aktiemarkeder blevet stoppet for resten af dagen, efter at kurserne styrtdykkede i minutterne efter at børserne åbnede. Det er anden gang i denne uge, at aktiebørserne bliver tvangsstoppet som følge af et voldsomt salgspres fra investorerne. Da handlen på børsen i Shanghai, landets største, blev suspenderet lige før klokken 10.00 lokal tid, var indekset raslet 7,3 pct. ned, skriver Finans.

Da det kinesiske aktiemarked var faldet med over 7 pct. torsdag morgen, greb myndighederne ind og standsede aktiehandlen.

Den lokale anklager i Los Angeles afviser at rejse sigtelse mod komikeren Bill Cosby i to sager, hvor han er anklaget for seksuelle overgreb, skriver flere amerikanske medier. Årsagen er dels forældelse og mangel på beviser, skriver Reuters.

DET SKRIVER ANDRE MEDIER OM

  • Berlingske: En hidtil ukendt e-mail sår yderligere tvivl om myndighedernes forklaringer i den såkaldte Eritrea-sag. En central del af konklusionen var klar, inden missionen var slut.

  • Politiken: Grænsekontrol i Danmark og andre lande viser, at EU's frie bevægelighed er i fare, advarer migrationsministeren fra det nye hollandske EU-formandskab.

  • Kristeligt Dagblad: Den kontroversielle sognepræst Annette Berg fra Vig, der før har sagt, at hun tror på reinkarnation, har tilbudt pårørende kontakt til afdøde ved en begravelse.

  • Information: Fagforeningen FOA har gennem sit pensionsselskab PenSam investeret i firmaer, der har fået kritik for operere på Vestbredden.

  • Altinget: Stik imod intentionerne i regeringsgrundlaget faldt Danmarks nødhjælpsbidrag til verdens humanitære katastrofer sidste år.

DET SKAL DU HOLDE ØJE MED I DAG

I dag markeres årsdagen for terrorangrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdos redaktion i Paris. 12 personer mistede livet under angrebet, og flere blev såret. I anledningen af årsdagen udsendes en særudgave af Charlie Hebdo i en million eksemplarer.

Se det store udvalg af Premium-artikler på Premiums forside. Her er adgang til alle Premiums sektioner; Indblik, Indland, International, Erhverv, Kultur/Anmeldelser, Sport, Livsstil med mere.

Meld dig til Premium i dag, hvis du ikke allerede er abonnent. Den første måned er gratis, og der er ingen binding.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.