Tyskland rystet over banders overgreb mod kvinder

Ny dimension føjet til begrebet forbrydelse, siger tysk politi efter nytårsaften. Grænsekontrol er hullet som en si - mange grænseovergange uden bemanding. Kommer det store brag mellem sunni- og shiamuslimer nu?

Du læser Premiums Briefing - hver morgen giver vi dig et overblik over de vigtigste historier – skrevet og redigeret af vores nyhedsvært. Meld dig til Premium i dag, hvis du ikke allerede er abonnent. Den første måned er gratis. Har du tips, tricks eller bemærkninger, så skriv til premium@jp.dk. Vi svarer altid.

Den svenske grænsekontrol i Øresundsregionen, som blev indført natten til mandag, og grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse er suverænt øjeblikkets mest omtalte begivenhed i Danmark.

Men det vil være en overdrivelse at hævde, at udlandet er lige så optaget af den danske regerings nye grænsekontrol. Omtalen her til morgen begrænser sig til nøgterne referater fra de internationale nyhedsbureauer som Aljazeera samt Huffington Post.

Blandt de tyske medier har kun Frankfurter Allgemeine Zeitung en længere omtale under overskriften »Nordisk dominoeffekt«, hvori det konkluderes, at der er behov for en »fælles europæisk løsning.«

Derimod er tyske medier mest optaget af boulevardavisen Bild Zeitungs afsløring af, at regulære bander af afrikanske og nordafrikansk udseende mænd nytårsaften begik en stribe af seksuelle overgreb på kvinder, hvoraf mange samtidig blev udsat for røveri. Overgrebene fandt sted i både Stuttgart, Hamborg og Køln, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung, og mandag var der foreløbig dukket 60 anmeldelser op alene i Køln. Her fortælles det, at bander på 5 til 15 mænd passede festende kvinder op, overgramsede dem på brysterne og kønsorganerne og i en række tilfælde rev deres tøj i stykker. Også kvinder med indvandrerbaggrund blev ofre for overgrebene - og fire af dem har i Kölnische Rundschau beskrevet deres rædselsaften. »Der er tale om forbrydelser af en helt ny dimension,« siger Kølns politipræsident, Wolfgang Albers, ifølge Kölner Stadt-Anzeiger. Er man ikke meget for tyske medier, kan man med fordel læse Ekstra Bladets grundige gennemgang af sagen.

Tilbage til stikprøvekontrollen ved den dansk-tyske grænse. Flere danske medier har sent i aftes og tirsdag morgen tjekket, hvor grundig kontrollen er, og både Ekstra Bladet og TV 2 Nyhederne konstaterer, at man sagtens kan passere grænsen uden at blive kontrolleret. Politiken var ude i nat og tjekke kontrollen og fandt, at flere end hver tredje grænseovergang var ubemandet.

DR Nyheder skriver, at den nye danske grænsekontrol vækker undren hos politiet i Tyskland. Kun få flygtninge og migranter bruger Tyskland som transitrute nordpå, fordi Tyskland for en måned siden begyndte at afvise og returnere flygtninge og migranter, der ikke ønskede at søge asyl i Tyskland. Endelig beskæftiger Jyllands-Postens politiske analytiker Marchen Neel Gjertsen sig med tiden efter stikprøvekontrollen, som foreløbig skal vare i 10 dage. Herefter kan den enten forlænges med 20 dage eller ophæves - men det sidste scenarie bliver formentlig det sværeste for statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Grænseovergangen ved Krusaa var mandag aften bemandet, men flere danske medier fandt en række overgange ubemandede.

De iskolde relationer og fjendtligheden mellem de to store muslimske nationer, Saudi-Arabien og Iran, optager også de danske medier. Jyllands-Postens Beirut-korrespondent Gunnar Willum vurderer, at det er helt efter Saudi-Arabiens manuskript, at konflikten mellem de to islamiske retninger nu er brudt ud i lys lue. Det var formentlig hensigten, skriver Willum i sin analyse, fordi Iran efter atomaftalen med en række vestlige magter synes på vej ud af den internationale isolation. Willum nedtoner dog bekymringen for, at konflikten skal ende i en militær strid.

Berlingske er ikke helt så sikker. Kommer det store opgør mellem shia- og sunnimuslimer nu, spørger Berlingskes Mellemøsten-korrespondent Allan Sørensen og besvarer selv spørgsmålet med at opridse argumenter for et ja og et nej. Og på Finans har analytikeren Keld Louie-Pedersen konkluderet sog frem til, at Iran og Saudi-Arabiens sabelraslen - den alvorligste i årtier - kan bremse oliens prisfald.

DET ER SKET I NAT

En 83-årig kvinde sendte i aftes tre røvere på flugt, selvom de var bevæbnet med en kniv. Røverne brød ind i kvindens ældrebolig i Haderslev, men måtte stikke af med uforrettet sag, skriver BT.

Et særligt fint eksemplar af den sjældne blåfinnede tun, som anses for at være truet, fik tidligt tirsdag hammerslag ved godt 800.000 kr. på Tokyos fiskemarked. Køberen af den 200 kilogram tunge spisefisk var en japansk sushirestaurant-kæde, skriver ChannelNewsAsia. Prisen var dog stadig et stykke fra rekorden på 10,3 mio. kr., som en køber i 2013 betalte for en tun på omtrent samme størrelse.

Sussi-chefen Kiyoshi Kimura poserer med den hundedyre blåfinnede tun, som han tirsdag købte til sin sushirestaurant-kæde på Tokyos fiskemarked.

En engelsktalende mand, der i en ny henrettelsesvideo fra Islamisk Stat håner den britiske premierminister, David Cameron, for at udfordre jihadistgruppen og være en "tåbe", er formentlig brite, skriver BBC. Dagbladet The Independent har fundet hans navn og fortæller, at han er en tidligere sælger, som forsvandt fra Storbritannien for 15 måneder siden.

De selvbestaltede regeringskritiske militser, som på tredje dag har besat offentlige bygninger og jord i den amerikanske delstat Oregon, bliver nu kritiseret hårdt af andre militsgrupper i USA, skriver Reuters. Besætterne har udtalt, at deres handling er et »forsvar for forfatningen,« men en besættelse er ikke den rette vej, lyder det fra de kritiske militser.

DET SKRIVER ANDRE MEDIER OM

  • Børsen: Vognmandsfirmaer frygter store konsekvenser for erhvervslivet og dansk eksport, hvis grænsekontrollen breder sig til flere lande i EU.

  • Kristeligt Dagblad: Set i historisk perspektiv er det en tilbagevenden til normalen, at der nu indføres grænsekontrol i flere europæiske lande, senest i Danmark. Men Europas ledere bør kende til de konsekvenser, mere lukkede grænser fik i 1930'erne, siger professor.

  • Information: Genindførelsen af grænsekontrol ved først den svensk-danske – og få timer senere – den dansk-tyske grænse er det seneste eksempel på, at det grænseløse Europa om ikke formelt, så reelt er under afvikling.

  • DR Nyheder: Den 17-årige Mohamad Al Jawerheri har sin egen advokat med, når han i dag kl. 9.00 skal mødes med Bilka og Dansk Supermarked for at diskutere sin fyring, som blev en af december måneds mest omtalte hændelser på de sociale medier.

DET SKAL DU HOLDE ØJE MED I DAG

Christiansborg Slotsplads lægger i dag kvadratmeter til skoleelevers demonstration mod skolereformen, arrangeret af initiativet med det ligefremme navn "En stor mellemfinger til den nye skolereform". Demonstrationen begynder kl. 12.00 på Rådhuspladsen i København og slutter foran Christiansborg.

Se det store udvalg af Premium-artikler på Premiums forside. Her er adgang til alle Premiums sektioner; Indblik, Indland, International, Erhverv, Kultur/Anmeldelser, Sport, Livsstil med mere.

Meld dig til Premium i dag, hvis du ikke allerede er abonnent. Den første måned er gratis, og der er ingen binding.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen