Dit nyhedsoverblik torsdag d. 20. januar

Joe Biden forudser russisk militærindtrængen i Ukraine. DF-kandidater er splittede om velfærdsloven, klimamålet, en markant stramning – og statsministernavnet. Endnu har ingen minkavlere søgt om at genåbne.

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Jyllands-Postens nyhedsbrev hver morgen og få nyhedsværtens overblik på to minutter.


Godmorgen og velkommen til dagens briefing, hvor vi bl.a. kommer omkring krisen i Ukraine, valgreform i USA og minkavlerne. Men først nyheden om, at den russiske regeringskritiker Aleksej Navalnyj advarer Vesten mod at give indrømmelser til Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Ukraine-konflikten.

- Gang på gang går Vesten i Putins fælder, skriver den fængslede oppositionspolitiker fra sin fangelejr i breve til magasinet Time.

Navalnyjs breve er forsidehistorien på Time under overskriften ”Manden, Putin frygter”.

- I stedet for at ignorere dette nonsens, accepterer USA Putins dagsorden og skynder sig at arrangere møder. Helt ligesom en skræmt skoledreng, som er blevet mobbet af en ældre dreng, skriver han.

USA og forsvarsalliancen Nato har i flere måneder beskyldt Rusland for at planlægge et angreb på Ukraine. En påstand, russerne afviser.

Der har allerede været holdt flere møder på højt niveau.

Onsdag mødtes den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, under et besøg i Ukraine med landets præsident, Volodimir Zelenskij, og udenrigsminister Dmytro Kuleba.

Blinken skal fredag mødes med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, i den schweiziske by Genève.

45-årige Aleksej Navalnyj mener, at Putin er mindre bange for Nato ved Ruslands grænser end for at miste magten.

- For at konsolidere landet og eliterne har Putin konstant brug for alle disse ekstreme foranstaltninger - alle disse krige, virtuelle såvel som hybride eller blot konfrontationer på kanten af krig, som vi ser nu, skriver han.

Navalnyj blev anholdt, da han i januar 2021 vendte tilbage til Rusland, efter at han var blevet behandlet i Tyskland som følge af en forgiftning.

Journalister tager billeder af Aleksej Navalnyj, da han mandag talte fra fængslet via et videolink. Foto: Denis Kaminev/Ritzau Scanpix

Han afsoner en dom på to et halvt års fængsel i en fangelejr lidt uden for Moskva.

Hans fængsling og den russiske regerings efterfølgende opgør med oppositionen har ført til hård kritik og sanktioner fra Vesten.

I kølvandet på onsdagens møde med den amerikanske udenrigsminister siger Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, at truslen om en russisk invasion ikke er større, end den var tidligere.

- Risiciene har ikke kun eksisteret i én dag, og de er ikke blevet større. Det eneste, der er blevet større, er hypen omkring dem, siger han i en tale.

- Det er ikke vores land, der aktivt er under angreb, men jeres nerver, siger han til sine landsmænd.

I samme ombæring opfordrer han ukrainerne til at afholde sig fra at hamstre og hæve kontanter.

Og nu til de øvrige nyheder:

DF-kandidater er splittede om velfærdsloven, klimamålet, en markant stramning – og statsministernavnet

Formandsvalget i Dansk Folkeparti handler ikke kun om mudderkast og magtkampe, som har præget partiet indtil nu. Det handler også om egentlige politiske beslutninger, der kan få konsekvenser langt ud over DF’s indre liv. En rundspørge foretaget af Jyllands-Posten viser nu, hvordan de tre tilbageværende formandskandidater i Dansk Folkeparti på en række områder er uenige om kursen for landets tredjestørste parti. Det skriver Jyllands-Posten.

Tre kandidater er i spil som Dansk Folkepartis næste formand, efter at Erik Høgh-Sørensen (t.h.) tirsdag trak sig. Nu viser en rundspørge, at Morten Messerschmidt, Martin Henriksen og Merete Dea Larsen på flere centrale områder er uenige om partiets linje. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Joe Biden forudser russisk militærindtrængen i Ukraine

USA’s præsident, Joe Biden, forudser, at hans russiske kollega, Vladimir Putin, vil gå ind i Ukraine. - Mit gæt er, at han vil trænge ind. Han er nødt til at gøre noget, siger Biden. Han påpeger dog, at en invasion i fuld skala vil udløse en massiv reaktion, der vil være dyr for Rusland og landets økonomi.

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt

32 af Dansk Folkepartis lokalformænd har tænkt sig at sætte deres kryds ved Morten Messerschmidt (DF), når der skal vælges ny formand for partiet søndag. Det viser en rundringning, som TV 2 har foretaget til alle partiets lokalformænd. 44 ud af 98 lokalformænd har svaret på, hvem de vil stemme på.

Republikanerne blokerer for valgreform i USA

Som ventet er det ikke lykkes Demokraterne i USA’s Senat at få tilstrækkelig støtte fra Republikanerne ved en procedureafstemning om en valgreform, der skal sikre lige adgang for alle til at stemme. Det står klart natten til torsdag dansk tid.

Støjberg: Forkert at være formand i parti uden at være medlem

Tidligere udlændinge- og integrationsminister og næstformand i Venstre Inger Støjberg kommer nu med et svar på, hvorfor hun valgte ikke at stille op som formand for Dansk Folkeparti. - Jeg synes selv, at det ville være helt forkert at stille op som formand i et parti, man ikke har været med i.

Inger Støjberg fravalgte at stille op som formand i Dansk Folkeparti. I stedet bliver det enten Morten Messerschmidt, Martin Henriksen eller Merete Dea Larsen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Endnu har ingen minkavlere søgt om at genåbne

Der er foreløbigt intet, der tyder på, at minkavl for alvor igen bliver aktuelt i Danmark. Det skal være muligt fra næste år, men endnu er der ingen minkavlere, der har søgt om at få støtte til det.

DET ER DER SKET I NAT:

Roosevelt-statue fjernet i New York: Var for racistisk

Det naturhistoriske museum i byen New York har onsdag fjernet en stor statue foran museet, der forestiller den republikanske præsident Theodore Roosevelt. Den er blevet fjernet, fordi den af mange er blevet et symbol på USA’s kolonialisme og racisme.

Statuen af Theodore Roosevelt fjernes fra sin plads foran det naturhistoriske museum i New York. Foto: Caitlin Ochs/Reuters


DET SKRIVER DE ANDRE MEDIER OM:

Avisen Danmark: Nyere biler indsamler store mængder data. Alt fra sædets indstilling til bilens position registreres og sendes til producenten. Det kan være ifølge FDM være problematisk, hvis det ikke kun er ejeren af bilen, der har adgang til oplysningerne.

Berlingske: Regeringen vil sætte dagpengene op i de tre første måneder, man er ledig. Ifølge DA er forslaget helt forkert i en situation med mangel på arbejdskraft, og forhøjede dagpenge vil ifølge arbejdsgiverorganisationen svække lediges incitament til at tage et job.

B.T.: Giftstoffet PFOS er fundet i oksekød fra en kogræsserforening i Odense. Der er fundet så store mængder, at Fødevarestyrelsen vurderer, at kødet ikke bør spises. Ifølge bestyrelsesmedlem i kogræsserforeningen arbejdes der på højtryk for at finde ud af, hvordan medlemmerne skal forholde sig.

Børsen: Der er for alvor kommet turbo på forhandlingerne hos finansminister Nicolai Wammen (S) om regeringens reformudspil ”Danmark kan mere 1”. Det er sandsynligt, at en samlet eller flere delaftaler kan blive præsenteret i løbet af de kommende dage. Regeringen afviser dog blankt at sænke topskatten.

Finans: Efter næsten to år med coronarestriktioner er der opbygget et stort behov for at mødes fysisk. Og det mærker hotellerne. Der bookes igen overnatninger, møder og konferencer, og hotelbranchen melder om ordrebøger for resten af året, som er mindst lige så fyldte som før pandemien.

Ekstra Bladet: Mens tusindvis af hårdtarbejdende portører, sosu’er og andet frontpersonale må kigge forgæves efter en coronabonus på deres lønseddel, så forholder det sig anderledes lukrativt på ministerkontorerne. Her har 18 ud af 26 særlige rådgivere fået en samlet bonus på lidt over en million kroner.

Information: På flere af landets hospitaler er manglen på sygeplejersker så stor, at især kirurger og bedøvelseslæger ikke kan udføre deres arbejde. En del patienter bliver i stedet henvist til operationer på privathospitaler, som så også får lettere ved at tiltrække læger og sygeplejersker fra det offentlige.

Kristeligt Dagblad: En tysk stiftelse, der arbejder på at bekæmpe antisemitisme, advarer mod en tiltagende forvrængning af Holocaust, fordi alt fra klimaaktivister til vaccineskeptikere verden over trækker Holocaust-kortet. Det kan udvande mindet om nazisternes folkedrab på seks millioner jøder, lyder bekymringen.

Politiken: Behandlingsgarantien genindføres fredag, men de tusindvis af borgere, som venter på undersøgelser og operationer, risikerer at skulle vente længe endnu. Regionernes formand, Stephanie Lose (V), erkender, at det er risikabelt, at mange bliver ved med at stå på venteliste.


JP MENER: Biden må lægge kursen om

Tiden arbejder ikke for Joe Biden, og hans første år som præsident har ikke været nogen succes. Hele lederen kan læses her.


DAGENS JP-INDLÆG: Klimahandlingsplan har åbenlyse svagheder

Når regeringen udarbejder den fremtidige klimahandlingsplan og følger op med forslag til en hensigtsmæssig lovgivning og organisering af indsatsen, bør der sikres en helhedsorienteret regulering og administration. Det skriver Ellen Margrethe Basse, professor emerita, Aarhus Universitet, i dagens kronik.

Lovgivningen vedrørende oversvømmelser er præget af siloopdeling, men vandet respekterer ikke kommunegrænserne. Foto: Per Rasmussen.

DAGENS TEGNING: Når den kolde krig slutter

USA advarer om, at et russisk angreb på Ukraine kan ske når som helst.

Tegning: Niels Bo Bojesen


DET SKER I DAG:

09:00 Minkkommissionen holder afhøringer

11:00 Statsministeren besøger Københavns Lufthavn

13:00 Der er åbent samråd om ældrepleje i kommunerne

14:00 Coronatallene bliver opdateret

22:30 Netflix kommer med årsregnskab

Sag om Breiviks krav om prøveløsladelse slutter

VEJRET:

Nogen eller en del sol, men også stedvis snebyger, især i de østlige egne. Omkring to grader og frisk vind til kuling fra nord og nordvest, stedvis op til hård kuling med kraftige vindstød. I aften og i nat klart vejr, dog med risiko for enkelte snebyger. Mellem minus fem og nul grader.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.