Dit nyhedsoverblik på to minutter torsdag den 2. december

»Ekstraordinær« og »den perfekte storm«: Derfor skiller sygeplejerskekonflikten sig ud. Hele landet vågner højst sandsynligt op til glatte veje. Kommissionsformand vil drøfte vaccinepligt i EU.  

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Jyllands-Postens nyhedsbrev hver morgen og få nyhedsværtens overblik på to minutter.

Godmorgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik, hvor vi lægger ud med nyheden om, at Frankrig vil bekæmpe mobning i skoler med bl.a. fængselsstraf. Det sker som følge af adskillige sager om mobning af skolelever, som er endt i tragedier, og som har skabt overskrifter i franske medier i år.

Franske politikere håber med et nyt lovforslag at kunne dæmme op for uvæsnet med at elever af deres skolekammerater bliver bagtalt, nedværdiget eller latterliggjort.

Ifølge lovforslaget skal mobning være en strafbar handling, der kan udløse op til tre års fængsel.

Et flertal i Nationalforsamlingen, der er det ene af to kamre i det franske parlament, har onsdag stemt for forslaget, som nu sendes videre til Senatet - det andet kammer.

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP ventes lovforslaget også at få et flertal i Senatet. Loven kan i så fald træde i kraft i februar.

- Vi vil aldrig acceptere, at vores børns liv bliver ødelagt (på grund af mobning, red.), sagde uddannelsesminister Jean-Michel Blanquer under debatten.

Han betegner lovforslaget som ”en måde at håndhæve republikkens værdier på.”

Særlig grove tilfælde af mobning kan udløse en maksimumsstraf på tre års fængsel samt en bøde på op til 45.000 euro. Det svarer til cirka 335.000 kroner.

I sager, hvor et offer for mobning begår selvmord eller forsøger på det, kan straffen gå op til ti års fængsel ifølge forslaget.

Det fremgår ikke, hvor mindreårige skolemobbere, som bliver straffet, skal afsone.

Venstrefløjspolitikere, som er i opposition til Frankrigs regering, mener, at forslaget om at gøre mobning til en mulig kriminel handling er en ”demagogisk overreaktion.” Foto: Martin Bureau/AFP

I oktober tog en 14-årig pige i Alsace-regionen sit eget liv. Hun var blevet mobbet af klassekammerater, efter at hun havde fortalt, at hun var lesbisk.

I marts blev liget af en anden 14-årig pige fundet flydende i floden Seinen i Paris. Angiveligt blev hun angrebet og dræbt af to teenagere, som efterfølgende blev anholdt.

Forinden var hun blevet udsat for grov mobning fra andre elever, efter at fotografier af hende i undertøj blev stjålet fra hendes telefon.

Venstrefløjspolitikere, som er i opposition til Frankrigs regering, mener, at forslaget om at gøre mobning til en mulig kriminel handling er en ”demagogisk overreaktion.”

- Vi går ikke ind for at kriminalisere mindreårige og øge undertrykkelse, sagde Michele Victory, der er medlem af parlamentet for Socialistpartiet, forud for onsdagens debat i Nationalforsamlingen.

Og nu til de øvrige nyheder:

»Ekstraordinær« og »den perfekte storm«: Derfor skiller sygeplejerskekonflikten sig ud

Mange års opsparede frustrationer, ekstraordinært pres på de ansatte og en kulturændring blandt sygeplejerskerne, som ikke længere vil være den pæne pige i klassen. Arbejdsmarkedsforskere kalder sygeplejerskernes langvarige konflikt for »ekstraordinær« og »den perfekte storm«.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge arbejdsmarkedsforskere er det usædvanligt at se en faglig lønkamp midt i en så alvorlig krise i sundhedsvæsnet. Arkivfoto

Hele landet vågner højst sandsynligt op til glatte veje

Torsdag morgen vil der højst sandsynligt være glatte veje i hele Danmark. Særligt i Sønderjylland, på Fyn og de centrale dele af Sjælland vil der være snefald. Onsdag aften lukkede snestormen trafikken i Nordjylland, og politiet meldte om flere ulykker. Desuden måtte kunder overnatte i IKEA i Aalborg natten til torsdag på grund af stormen.

Kommissionsformand vil drøfte vaccinepligt i EU

Det er på tide at diskutere vaccinepligt i EU, idet Omikron-varianten af coronavirus forstærker frygten for endnu en vanskelig vinter. Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Baldwin hævder ikke at have trykket på aftrækker i skudepisode

Hollywood-skuespilleren Alec Baldwin hævder i et interview, at han ikke trykkede på aftrækkeren i forbindelse med en skudepisode, hvor en filmfotograf blev dræbt på et filmset. Interviewet er med amerikanske ABC News.

Verdensbanken vil hjælpe Afghanistan via indefrosset fond

Verdensbankens bestyrelse har godkendt en overførsel på 280 millioner dollar fra en indefrosset Afghanistan-fond til to FN-organisationer. Det oplyser to kilder med indsigt i sagen til nyhedsbureauet Reuters.

Overførslen af penge fra Afghanistans Genopbygningsfond, der administreres af Verdensbanken, skal godkendes af fondens 31 donorlande. Foto: Ahmad Sahel Arman/AFP

Bog: Trump testede positiv for corona tre dage før Biden-debat

Daværende præsident Donald Trump blev testet positiv for coronavirus, tre dage før han skulle møde demokraten Joe Biden i en tv-debat den 29. september 2020. Det hævder Trumps tidligere stabschef Mark Meadows i sin kommende bog, ”The Chief’s Chief”.

DET ER DER SKET I NAT:

USA’s højesteret tager hul på omstridt sag om abort

USA’s øverste domstol kan være på vej til at indskrænke retten til abort. Højesteret tog onsdag hul på en debat om, hvorvidt delstaten Mississippi skal have lov til at beholde en omdiskuteret ny abortlov. Loven forbyder abort efter 15. uge af graviditeten.

Uden for højesterets bygning i Washington var demonstranter samlet, da de ni dommere indledte debatten. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

DET SKRIVER DE ANDRE MEDIER OM:

Avisen Danmark: I flere dele af landet har pressede sygehuse smidt ekstraordinært mange penge efter dyrere sygeplejersker fra private vikarbureauer. Ekspert kalder udviklingen en mulig bombe under velfærdssamfundet.

Berlingske: Det vil skabe splid i fagbevægelsen og bryde med principperne i den danske model, hvis et politisk flertal vælger at afsætte midler til sygeplejerskerne i de igangværende finanslovsforhandlinger, mener fagforbund og forskere.

B.T.: Da 18-årige Mads Gedved i 2018 i forbindelse med en voldsom anholdelse blev båret væk af fem betjente, så han ifølge retsmediciner ud til at være død. Årsag kunne være kvælning.

Børsen: De danske rådgivnings- og ingeniørvirksomheder Niras og Rambøll øjner store muligheder i EU’s nye strategi, Global Gateway.

Finans: Fyringen af finansdirektør Lars Daugaard er udtryk for, at Landbrug & Fødevarer har lært at drage en skarpere konsekvens af problemsager i stedet for at glatte ud, lyder det fra en ekspert.

Ekstra Bladet: Michael Dyrby, chefredaktør på B.T., er blevet sendt hjem på ferie efter afsløring af hans påståede krænkende adfærd over for Anna Thygesen.

Information: Den nye variant Omikron har sendt hundredvis af danskere i isolation, og syv er konstateret smittet. Onsdag meddelte myndighederne, at man indfører nye rejserestriktioner og skruer op for smitteopsporing og vaccinationer.

Hele det sydlige Afrika er blevet ramt af rejserestriktioner på grund af den nyeste covidvariant omikron. Foto: Lionel Bonaventure/AFP

Kristeligt Dagblad: Både Ukraine og Rusland har indsat massive troppestyrker ved grænsen. Nato advarer Rusland om alvorlige konsekvenser. Vi kan ikke udelukke krig, siger ekspert.

Politiken: Et fortroligt notat viser, at regeringen foreslår at prøveløslade coronadømte personer før tid, fordi fængslerne er overfyldte.

JP MENER: Sygeplejerskernes egotrip må stoppe

Egoisme har aldrig været en sympatisk egenskab, og kollektiv egoisme er det endnu mindre. Følgelig kan det ikke overraske, at sygeplejerskerne ikke kan mobilisere nogen sympati hos andre faggrupper, der følger spillets regler og har lært at stave til solidaritet.

Sådan står der i dagens leder.

DAGENS JP-INDLÆG: Vi kan ikke løse klimakrisen uden atomkraft

Man kan kun håbe, at Danmark snart tilslutter sig gruppen af teknologineutrale og rationelle lande frem for at basere holdningen til atomkraft på gamle 70’er-skræmmekampagner. Hvis man er imod atomkraft, er det hykleri at kalde sig klimaforkæmper. Det skriver Johan Christian Sollid, formand, grundlægger af foreningen Atomkraft Ja Tak, Aarhus, og Frederik Jakob Hansen, cand.scient.pol., analytiker i foreningen Atomkraft Ja Tak, København V, i dagens kronik.

Tegning: Rasmus Sand Høyer

DAGENS TEGNING: Gidseltagning

Lizette Risgaard advarer om »tredje verdenskrig« blandt lønmodtagere, hvis politikere kun giver lønløft til sygeplejersker.

Tegning: Rasmus Sand Høyer

DET SKER I DAG:

08:00 Nationalbanken offentliggør analyserne ”Finansiel Stabilitet” og ”Stresstest”.

08:30 Udenrigsministeren deltager i OSCE-møde

09:00 Minkkommissionen holder afhøringer

09:30 Københavns Byret har retsmøde i en sag om mere end 200 kilo sprængstof

09:30 To betjente er tiltalt for embedsmisbrug

09:30 EU-Domstolen forholder sig til polske og ungarske klager

VEJRET:

Først på dagen sne i den østlige del af landet, ellers klarer det op fra nordvest med nogen eller en del sol. Mellem frysepunktet og fire graders varme. Hård vind til kuling omkring nord, som i løbet af dagen aftager og bliver let til frisk fra nordvest. I aften og i nat spredte sne- eller sludbyger, ellers perioder med klart vejr. Mellem minus otte og tre graders varme.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen