Dit nyhedsoverblik på to minutter

1400 delfiner blev dræbt på Færøerne. SDU Fitness vil tillade medlemmer at træne i sports-bh. Flere obduktioner skal redde liv blandt afdødes familier.


Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Jyllands-Postens nyhedsbrev hver morgen og få nyhedsværtens overblik på to minutter.

Godmorgen og velkommen til onsdagens nyhedsoverblik. Vi starter med nyheden om, at flere obduktioner skal redde liv blandt afdødes familier.

Når en person mister livet i en relativt ung alder og uden umiddelbar forklaring, er det nogle gange en arvelig sygdom, der ligger bag.

Derfor skal den efterladte familie have tilbud om, at den afdøde obduceres, hvilket kan give svar på, om familien også er i risikozonen.

Det oplyser Danske Regioner ifølge Ritzau.

Regionerne har for nylig indgået en aftale om at sende omkring fem mio. kr. om året til landets tre retsmedicinske institutter til obduktionerne.

Det svarer til ca. 150 obduktioner, som kan ende med at redde liv.

Børn og børnebørn til afdøde kan potentielt undgå for tidlig død, hvis de kender til arvelige sygdomme i familien. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

»Hvis man pludselig får en viden om, at man har en farlig, arvelig sygdom, og at man kan gøre noget ved det, så vil det jo potentielt kunne redde nogle,« siger Karin Friis Bach (R), som er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg.

»Derfor synes jeg, at det er en rigtig god ting, at vi kan tilbyde det nu.«

Tiltaget er målrettet afdøde, der »ud fra en lægelig betragtning dør uventet, pludseligt, og typisk før de bliver 50 år gamle,« skriver regionerne.

Ved obduktionen foretages en vævsprøve, som undersøges genetisk.

Den vil i en række tilfælde kunne påvise arvelige sygdomme og dermed give for eksempel børn og børnebørn mulighed for at tage affære.

»Det kan betyde, at man kan tage nogle forebyggende initiativer. Måske skal man have noget medicin eller indopereret en pacemaker. Det kan også være, at man skal gå til et helbredstjek løbende,« siger Karin Friis Bach.

Ifølge Danske Regioner forholder det sig sådan, at hvis man ikke kan finde en sikker dødsårsag ved obduktion, vil man i 40 pct. af familierne finde arvelige sygdomme ved yderligere kliniske og genetiske undersøgelser.

Obduktionerne gør, at de yderligere arvelighedsundersøgelser fremover potentielt ikke er nødvendige.

De ca. 150 obduktioner om året skulle ifølge Karin Friis Bach dække det behov, der er.

»Det er det bedste bud lige nu. Vi ved jo, hvor mange af den her type uventede og pludselige dødsfald, der typisk er,« siger hun.

Tiltaget er blandt andet blevet muligt på grund af ny lovgivning. Den tillader regionerne at indgå aftaler med de retsmedicinske institutter.

Og nu til de øvrige nyheder:

Nye tal rokker ved ministres fortælling om ny arbejdspligt

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og udlændingeminister Mattias Tesfaye er det kun rimeligt at indføre en ny arbejdspligt for ledige indvandrere. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.


I dagens Jyllands-Posten kan du læse, at nye tal får Venstre og SF til at kritisere regeringen for at puste sit forslag om 37 timers arbejdspligt for ledige indvandrere unødigt op. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard står dog fast.

»Det her virker som endnu et tilfælde, hvor regeringen har pustet sit forslag større op, end det egentligt kan bære,« siger integrationsydelsesordfører Morten Dahlin (V) bl.a. i artiklen, som du kan læse her:

Chef svarede ikke i ugevis på advarsel om mistede 112-opkald

I tre uger i løbet af juli og begyndelsen af august svarede chefen for Region Hovedstadens vagtcentral ikke på en e-mail fra den operative chef for vagtcentralen om den kritiske 112-situation. Det skriver Berlingske på baggrund af en aktindsigt.

K-formand vil skaffe flere faglærte ved at gentænke folkeskolen

Formand for De Konservative Søren Pape mener, at der skal sættes tidligt ind for at løse udfordringen med mangel på erhvervsuddannede. Arkivfoto: Joachim Ladefoged.

Der skal sættes tidligt ind, så det allerede i folkeskolen bliver mere attraktivt at søge mod en erhvervsuddannelse, så alle ikke ender med at vælge først gymnasiet og senere universitetet. Det siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, i et interview med Avisen Danmark.

SDU Fitness vil tillade medlemmer at træne i sports-bh

Det bliver alligevel tilladt at træne i sports-bh i SDU Fitness i Odense. Det skriver bestyrelsesformanden for SDU Fitness, Victor Bjerre, i en pressemeddelelse efter et ekstraordinært bestyrelsesmøde tirsdag aften.

Bog: Forsvarschef fratog Trump mulighed for at beordre atomangreb

Ifølge en ny bog fik stormløbet mod USA's Kongres i januar den amerikanske forsvarschef, Mark Milley (til højre), til at frygte, at Donald Trump kunne finde på at beordre et angreb mod Kina i sin sidste tid som præsident. Arkvfoto: Kevin Lamarque/Reuters


Donald Trump blev angiveligt i al hemmelighed frataget muligheden for at beordre atomangreb eller indlede militæraktioner i sine sidste dage i Det Hvide Hus. Det skriver journalisterne Bob Woodward og Robert Costa i deres kommende bog, ”Peril”.

Regeringen vil fratage livstidsfanger mulighed for dating

Regeringen vil stramme forholdene for personer, der har fået livstidsdomme, oplyser Justitsministeriet. Blandt andet skal muligheden for udgang og kontakten med personer, som den livstidsdømte ikke kendte, før vedkommende blev fængslet, begrænses.

1400 delfiner blev dræbt på Færøerne

Foto: Uncredited/AP/Ritzau Scanpix.


Hundredvis af kortnæbede delfiner er blevet dræbt på Færøerne under en enkelt aktion, som bliver stærkt kritiseret af miljøgrupper. Selv et tidligere højtstående medlem af den færøske forening for hvaljagt siger, at drab på så stort et antal er overdrevent.

Anklager vil tiltale Haitis leder for rolle i præsidentdrab

Haitis premierminister, Ariel Henry, har angiveligt fyret landets ledende statsanklager, Bed-Ford Claude. Det sker, efter at anklageren bad en lokal dommer om at sigte premierministeren for at have været involveret i drabet på præsident Jovenel Moïse.

Ekstremt vejr koster USA 100 milliarder dollar i år

Det bliver dyrt at rydde op efter skader, som ekstremt vejr i USA har forvoArkivfoto: REUTERS/Devika Krishna Kumar//File Photo


Ekstreme vejrbegivenheder som orkaner, skovbrande og oversvømmelser kommer til at koste USA over 100 milliarder dollar alene i år. Det siger præsident Joe Biden under et besøg i den tørkeramte delstat Colorado.


DET SKRIVER DE ANDRE MEDIER OM

Avisen Danmark: De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er klar til at sende skoleelever ned til 7. klasse ud til virksomheder en halv skoledag om ugen hele skoleåret, så flere vil vælge en erhvervsuddannelse.

Berlingske: Hidtil ukendte tal viser, at mere end hvert femte 112-opkald mislykkedes i de første dage af september. Opkaldene kunne ikke viderestilles til vagtcentralen, fordi alle medarbejdere var optagede.

B.T.: Regeringen vil med seks nye lovforslag stramme livstidsdømtes vilkår. Bl.a. skal det være sværere for dem at møde nye mennesker, så de ikke kan få kæresterelationer, mens de afsoner.

Børsen: Med en ambitiøs vækstplan tager Pandora et stort skridt ind i fremtiden og lægger nu flere års problemer bag sig.

E-avisen Finans: I forsøget på at redde 800 arbejdspladser herhjemme kæmper danske industrivirksomheder for at bremse importen af statsstøttede kinesiske vindmølletårne.

Ekstra Bladet: Michelin-guiden gav mandag aften igen Kokkeriet en stjerne - men Fødevarestyrelsen har den seneste tid været efter restauranten med en sur smiley og en bøde.

Information: Ved valget til Stortinget mandag havde Norge chancen for at tage et stort ansvar på sine brede skuldre og vise olieproducerende lande verden over, at det er muligt at skifte kurs i tide. Men sådan gik det ikke.

Kristeligt Dagblad: Tilslutningen til aktiv dødshjælp herhjemme er dalet væsentligt. En åben debat i medierne og coronapandemien kan forklare udviklingen, mener iagttagere.

Politiken: Med øremærket barsel til danske fædre har arbejdsmarkedets parter trukket regeringen hen til ligestillingens trug.

JP MENER: Far skal på barsel, men hvor længe?

Det går trægt med at få mænd til at tage barselsorlov, men spørgsmålet er, om ni ugers ekstra øremærket barsel til mænd vil ændre afgørende på det, lyder det i dagens leder.

»Argumenterne lyder sympatiske nok: Den lange barsel lægger en dæmper på kvinders karriere, og er det ikke kun rimeligt, hvis mændene hives op på kvindernes niveau, lyder det. Men heroverfor står, at det også er ganske indgribende i familielivet, når andre bestemmer, hvordan familien skal indrette sig,« skrives der bl.a.

DAGENS JP-INDLÆG: Økuller og guldfeber truer klimapolitikken

Tak til Dan Jørgensen og resten af Folketinget for at sætte gang i de visionære energiø-projekter. Men lad nu ikke økulleren og guldfeberen stikke helt af med jer, advarer Martin Risum Bøndergaard. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Dagens kronikør mener, at et overraskende og presserende spørgsmål trænger sig på i klima- og erhvervspolitikken: Har vi i vindenergiens hjemland en gennemtænkt og sammenhængende politik for vindenergi?

»Desværre er der klare tegn på, at vi er ved at miste orienteringen, hvad angår vindenergien. Da vindenergi udgør rygraden i klimapolitikken, er det selvsagt en problematik, der bør påkalde sig stor opmærksomhed på tværs af Danmark og på Christiansborg,« lyder det bl.a.

DAGENS TEGNING: Den fornødne ro

DR’s dramachef er fyret, og storserien om Leonora Christina Ulfeldt er sat på pause. Tegning: Niels Bo Bojesen

DET SKER I DAG

06:00: Boligsiden.dk har offentliggjort en oversigt over handelsaktiviteten i august. Oversigten viser antallet af handlede huse, ejerlejligheder og fritidshuse samt udviklingen i antallet af handler i forhold til for en måned og et år siden.

09:00 : Europa-Parlamentet holder i dag plenarsamling i den franske by Strasbourg. Samlingen finder sted 13.-16. september. Dagens program indledes med kommissionsformand Ursula von der Leyens tale om Unionens tilstand i 2021.

09:00: Rigsretssagen mod Inger Støjberg i Instrukssagen fortsætter i dag, hvor der er afhøring af den forhenværende minister selv. Desuden er der afhøring af tidligere afdelingschef Lykke Sørensen.

09:30: Retten i Holbæk ventes at afslutte en sag mod en 20-årig mand, der er tiltalt for at have dræbt en ansat på et bosted med to knivstik i brystet. Det skete ved Ørbækskilde ved Fårevejle den 30. december 2020.

09:30: 15 FCK-tilhængere er ved Københavns Byret tiltalt i en sag om grov vold ved at tage del i et større slagsmål. Sagen indledes onsdag.

09:30: Retten i Aarhus indleder en sag mod flere mænd, der er tiltalt for at have spillet en rolle i drabet på en 25-årig mand ved Observatorievej i Aarhus. Offeret var Abukar Hassan Ali, der som rapper var kendt under navnet Shmur.

13:30: Busselskabet Movia sender i samarbejde med Region Sjælland, Region Hovedstaden og Metroselskabet for første gang en førerløs bus ud at køre på offentlig vej ved Slagelse Sygehus. Transportminister Benny Engelbrecht (S) indvier ruten.

15:00: En ekspertgruppe, der er nedsat af regeringen i forbindelse med genåbningen af Danmark, holder pressemøde. På pressemødet vil ekspertgruppen fremlægge en rapport, som indeholder en langsigtet strategi, hvor fokus har været på udviklingen og bekæmpelsen af covid-19 samt pandemiens økonomiske konsekvenser.

VEJRET

Mest skyet og udbredt regn fra sydvest. På Bornholm holder det tørt, og først på dagen kommer der nogen sol. Temperaturer mellem 17 og 21 grader og let til frisk vind omkring øst.

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Jyllands-Postens nyhedsbrev hver morgen og få overblikket over de vigtigste historier.


Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.