Dit nyhedsoverblik på to minutter: Millioner af afghanere risikerer at dø af sult, siger FN

Lukning af 4.000 internationale studiepladser kan koste arbejdskraft. På 29 døgn mislykkedes tusindvis af opkald til 112. Smittede chauffører leverede tilsyneladende mad til ældre.

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Jyllands-Postens nyhedsbrev hver morgen og få nyhedsværtens overblik på to minutter.

Godmorgen og velkommen til fredagens Briefing, hvor vi kommer omkring bl.a. lukning af studiepladser, nødopkald og vaccinekrav i USA. Men vi lægger ud i Afghanistan, hvor FN advarer mod en tiltagende kritisk situation.

FN’s generalsekretær, António Guterres, opfordrer verdens lande til fortsat at forhandle med Taliban, efter at den militante islamistiske bevægelse har overtaget magten i Afghanistan. Han advarer samtidig om et ”økonomisk kollaps” i Afghanistan og risikoen for millioner af døde.

Det sker i et interview torsdag.

- Vi skal opretholde en dialog med Taliban, hvor vi stadig følger vores principper. En dialog, hvor vi udtrykker solidaritet med det afghanske folk, siger Guterres.

- Vores pligt er at vise endnu mere solidaritet med et folk, der lider meget, og hvor millioner risikerer at dø af sult, lyder det videre.

FN-chefen erkender, at der ikke er nogen garantier for, hvad der kan komme ud af forhandlinger med Taliban.

Men han mener ikke desto mindre, at diskussioner er nødvendige, ”hvis Afghanistan ikke skal blive et knudepunkt for terrorisme” og et sted, hvor ”kvinder mister alle deres rettigheder”.

Guterres siger videre, at Taliban kræver anerkendelse, økonomisk støtte og en ophævelse af sanktioner. Det giver ifølge FN-chefen det internationale samfund et vist spillerum til at forhandle.

Han foreslår, at det ligesom i Yemen er en mulighed at tildele Afghanistan finansielle midler uden sanktioner.

- Det er i det internationale samfunds interesse, og her mener jeg ikke at ophæve sanktioner og anerkende Taliban. Jeg taler om målrettede tiltag, der gør det muligt for den afghanske økonomi at trække vejret, siger han.

Guterres påpeger, at samtaler indtil videre har vist, at der i det mindste er et ønske om at tale sammen.

FN’s udsending i Afghanistan, Deborah Lyons, krævede på et møde i FN’s Sikkerhedsråd torsdag, at landene fortsætter med at yde bistand til Afghanistan for at undgå et ”kollaps uden sidestykke”.

Mange afghanere lider under følgerne af Talibans magtovertagelse. Foto: Aamir Qureshi/AFP

Og nu til de øvrige nyheder:

Lukning af 4.000 internationale studiepladser kan koste arbejdskraft

Knap 4.000 engelsksprogede studiepladser på 87 forskellige uddannelser forsvinder fra næste år på især erhvervsakademier og professionshøjskoler. Det fremgår af en liste, der er sendt ud til uddannelsesinstitutionerne. Det skriver Jyllands-Posten.

Seda Sahin er blandt de sidste udenlandske studerende, der får lov at gå på en engelsksproget uddannelse på UCN. Foto: Rikke Kjær Poulsen

Resterende coronarestriktioner er nu ophævet

548 dage efter at statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte, at landet skulle lukkes ned, er de resterende coronarestriktioner fra junis genåbningsaftale ophævet. Covid-19 kategoriseres nu ikke længere som en samfundskritisk sygdom.

På 29 døgn mislykkedes tusindvis af opkald til 112

Tusindvis af danskere har de seneste måneder oplevet ikke at blive stillet videre til regionens vagtcentral med det samme, når de har ringet 112. Det skriver Berlingske, der igennem tre måneder har fået medarbejdere på Region Hovedstadens 112-vagtcentral til at indsamle dokumentation om mistede opkald.

Smittede chauffører leverede tilsyneladende mad til ældre

I en rapport fra Københavns Kommune siger chauffører, der har kørt med mad og dagligvarer til udsatte og ældre, at de var syge og testet positive for covid-19, mens de arbejdede. Det skriver DR på baggrund af en aktindsigt, mediet har fået i rapporten.

Afghanske journalister beretter om slag og pisk fra Taliban

To afghanske journalister er ifølge egne udsagn blevet slået, pisket og tilbageholdt af Taliban, da de forsøgte at dække en demonstration i landet. Det skriver BBC. Der cirkulerer billeder af de to journalister fra avisen Etilaatroz, hvor man kan se tydelige rifter og blå mærker på dem begge.

USA’s justitsministerium sagsøger Texas efter ny abortlov

Præsident Joe Bidens administration har sagsøgt Texas i et forsøg på at blokere en ny og restriktiv abortlov. Det oplyste den amerikanske justitsminister, Merrick Garland, på et pressemøde torsdag.

Tilhængere af abort demonstrerer i Brooklyn-bydelen i New York. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Norges Arbeiderparti står til sejr med bred regering

Det socialdemokratiske Arbeiderparti (Ap), som ledes af Jonas Gahr Støre, ser ud til at blive Norges største parti med 24,6 procent af vælgerne bag sig. Det viser en måling fra Dagens Næringsliv torsdag. Holder resultatet, står Støre til at blive afhængig af flere allierede, end han havde håbet.

SF vil have klimahandlingsplan på bordet før finansloven

Der skal laves en køreplan for, hvordan regeringen vil nå klimamålet om 70 procents reduktion af CO2 i 2030. Planen skal laves nu og være på plads, inden finansloven er forhandlet færdig. Det siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, op til partiets landsmøde lørdag.

DET ER DER SKET I NAT:

Joe Biden indfører vaccinekrav for 100 millioner amerikanere

Den amerikanske præsident, Joe Biden, vil indføre nye føderale vaccinekrav, der omfatter 100 millioner amerikanere. Det sagde han torsdag på et pressemøde i Det Hvide Hus. Udmeldingen kom, samme dag som Los Angeles indførte vaccinekrav for alle skolebørn over 12 år.

En dosis Johnson & Johnson-vaccine gøres klar i Los Angeles. Foto: Patrick T. Fallon/AFP

DET SKRIVER DE ANDRE MEDIER OM:

Avisen Danmark: Efter corona-perioden har regeringen et stort reparationsarbejde foran sig, når det gælder forholdet til resten af Folketinget, skriver politisk redaktør Casper Dall.

Berlingske: Tusindvis af borgere er ikke kommet direkte igennem til 112-vagtcentralen i Region Hovedstaden. Nu slår 30 afmægtige ansatte alarm og afslører, hvad der sker for mange, som har brug for akut hjælp.

B.T.: Flere politikere kræver handling fra minister for at få ryddet op i det ulovlige og private lånemarked, der især foregår på de sociale medier.

Børsen: Energiselskabet Norlys leder efter en medejer af fiberforretningen, der omfatter cirka 700.000 husstande. Direktør Ulf Lund siger, at processen er i det tidlige stadie, men har ikke flere kommentarer.

Finans: En giftig cocktail af blandt andet galopperende naturgaspriser betyder rekordhøje elpriser for erhvervslivet og en milliardregning til store og små virksomheder.

Jernstøberiet Mat Dania i Aars er ligesom andre industrivirksomheder uden en længerevarende elprisaftale hårdt ramt af de seneste måneders prishop på elmarkedet. Foto: PR

Ekstra Bladet: En retsassessor er kendt skyldig og dømt i alvorlige klagesager om utilbørlig optræden og misbrug af sin position som dommer på Frederiksberg.

Information: Med det nye reformudspil forsøger regeringen på traditionel vis at hæve arbejdsudbuddet. Sådan lyder det fra formand for reformkommissionen Nina Smith.

Kristeligt Dagblad: Et flertal af lægerne i ny undersøgelse mener ikke, at sundhedsvæsenet er indrettet til at håndtere et stigende antal ældre patienter. Samme melding lyder fra forsker og politikere.

Politiken: Skatteminister Morten Bødskov (S) forventer, at 195.000 boligejere og virksomheder vil klage over de nye ejendomsvurderinger. Eksperter og minister frygter, at klagesystemet sander til.

JP MENER: Det sejler stadig for Bramsen

Der er rigtig mange gode grunde til at skifte Trine Bramsen ud. Men en tur med marinehjemmeværnsfartøjet ”Luna” kan næppe regnes til de mere tungtvejende. Læs hele lederen her.

DAGENS JP-INDLÆG: Socialdemokratiet udvander frihedsbegrebet

For første gang i flere år har Danmark en stærkt ideologisk regering. Det er befriende, fordi den ofte overfladiske kritik af, at der ikke er forskel på rød og blå, blegner. Det skriver Karsten Lauritzen, tidligere skatteminister og nuværende gruppeformand for Venstre.

Men når det kommer til indhold, er det trist. Kursen, Socialdemokratiet er slået ind på, er nemlig én, hvor staten og statslige løsninger fylder mere og mere, og hvor tilliden til den enkelte, retten til at bestemme selv, valgfriheden samt frivillige fællesskaber fylder mindre og mindre.

Kaare Dybvad går galt i byen, når han påstår, at det liberale tankesæt rimer på grænseløshed og skader sammenhængskraften. For meget frihed dur ikke, må man forstå - og det er Venstres Karsten Lauritzen lodret uenig i. Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

DAGENS TEGNING: Fast forbindelse

Det sidste stykke af den omdiskuterede Nord Stream 2-naturgasledning er nu blevet svejset sammen.

Tegning: Niels Bo Bojesen

DET SKER I DAG:

08:00 Danmarks Statistik kommer med et opdateret forbruger- og nettoprisindeks for august 2021.

09:15 WHO’s regionale kontor for Europa præsenterer en rapport, der med afsæt i coronapandemien kommer med anbefalinger til den globale sundhedsudvikling.

12:00 Højesteret afsiger dom i en sag om droner og andet udstyr, der blev sendt til Islamisk Stat. I Østre Landsret blev 31-årige Umut Olgun idømt otte års fængsel og udvist af Danmark for forsøg på medvirken til terror.

13:00 Retten i Hjørring afsiger fredag dom i en sag, hvor Erik Høgh-Sørensen, der er medlem af regionsrådet i Region Nordjylland og medlem af Dansk Folkepartis hovedbestyrelse, er tiltalt for at dele et opslag på Twitter, der indeholdt et billede af en voldsmand og hans families pizzeria.

14:00 Statens Serum Institut (SSI) opdaterer sin opgørelse over, hvor mange personer der smittet med coronavirus i Danmark, og hvor mange smittede der har mistet livet, samt hvor mange der er indlagte.

19:40 Den norske public service tv-station NRK sender direkte fra den to timer lange afsluttende partilederdebat forud for valget til Stortinget mandag den 13. september.

VEJRET:

Skyet vejr med regn og torden. Temperaturer mellem 18 og 23 grader med svag til let vind fra syd og sydvest. I aften og i nat fortsat skyet og regn. Temperaturer mellem 13 og 17 grader med svag til let vind fra syd.
Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.