Dit nyhedsoverblik på to minutter

Sundhedsstyrelsen vil vaccinere børn mod influenza. Børn og mødre i Syrien venter fortsat på evakuering. Med USA's exit erklærer Taliban Afghanistan for uafhængigt.


Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Jyllands-Postens nyhedsbrev hver morgen og få nyhedsværtens overblik på to minutter.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik. Vi begynder i Afghanistan, som de sidste amerikanske soldater nu har forladt.

Sent mandag aften dansk tid oplyste lederen af USA’s militære centralkommando, at USA har afsluttet tilbagetrækningen af landets soldater fra Afghanistan. Efterfølgende har Taliban erklæret Afghanistan for uafhængigt.

Talibankrigere ved lufthavnen i Kabul. Foto: Wakil KOHSAR / AFP.

Her får du et overblik over Talibans vej til magten i Afghanistan:

 • Taliban opstod i afghanske flygtningelejre i Pakistan. Militsen rykkede ind på den politiske scene, efter at muslimske oprørere i 1992 overtog magten i Afghanistan, da den russiskstøttede regering kollapsede.
 • I 1996 tog Taliban kontrollen med Kabul efter fire års borgerkrig og udråbte sig som den lovmæssige regering i Afghanistan.
 • Under den amerikanskledede invasion i 2001 blev Taliban afsat fra magten. USA angreb Afghanistan, fordi Taliban-styret husede al-Qaedas leder, Osama bin Laden. Efter to måneder var den militante bevægelse tvunget på flugt.
 • Indtil da kontrollerede bevægelsen store dele af landet, hvor koranens ord blev brugt til religiøs undertrykkelse af befolkningen - det gik særligt ud over piger og kvinder.
 • I 2004 valgte Afghanistan Hamid Karzai som præsident. Taliban indledte sit væbnede oprør.
 • I 2009 blev Karzai genvalgt, mens Taliban optrappede konflikten. USA fordoblede samtidig antallet af soldater til 68.000 og siden til 100.000.
 • I 2011 dræbte amerikanske specialstyrker Osama bin Laden under en aktion i Pakistan. USA oplyste, at 33.000 soldater vil blive sendt hjem.
 • I 2014 blev Ashraf Ghani ny afghansk præsident. Nato afsluttede 13 års kampmission, men lod et antal soldater, der skulle træne den afghanske hær, blive i landet. Taliban optrappede, og Islamisk Stat (IS) dukker op i Afghanistan.
 • I 2019 blev det vurderet, at Taliban er aktiv i 70 pct. af Afghanistan.
 • I 2020 indgik USA og Taliban en aftale om en amerikansk tilbagetrækning til gengæld for fredsforhandlinger og sikkerhedsgarantier.
 • Da USA og Nato begyndte tilbagetrækningen af soldater i maj 2021, indledte Taliban en offensiv, og den 15. august indtog bevægelsen Kabul og erklærede sejr over de afghanske regeringsstyrker.

Kilder: AFP og Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Ritzau.

Og nu til de øvrige nyheder:

I sidste uge gik USA’s krigsveteraner igen i krig

Tidligere marinesoldat Peter James Kiernan i aktion i Afghanistan. Peter James Kiernan har både fungeret som snigskytte i hæren og chef for tolkene i marinekorpset. Han mener, at USA skulle have hjulpet tolkene langt tidligere. Foto: Privat.

I dagens Jyllands-Posten kan du læse historien om de amerikanske veteraners sidste hektiske døgn på dagen, da USA havde proklameret tilbagetrækningen af sine soldater fra Afghanistan.

Hvordan kunne jeg sige nej til at være med til at hjælpe, når vi allerede dengang kunne se, hvor det bar hen?

Anonym amerikansk kvinde, der hjælper afghanere ud af Kabul

Sundhedsstyrelsen vil vaccinere børn mod influenza

Børn fra to til seks år bør vaccineres mod influenza i år. Sådan lyder en ny anbefaling fra Sundhedsstyrelsen. Det siger styrelsens vicedirektør, Helene Probst, til Politiken. Det vil ifølge styrelsen betyde, at omkring halvdelen af alle tilfælde med influenza i Danmark kan undgås.

Børn og mødre i Syrien venter fortsat på evakuering

Mens evakueringsfly på lidt over en uge hentede hundredvis af afghanske medarbejdere til Danmark fra Afghanistan, venter de børn og mødre med dansk tilknytning, som regeringen vil hente hjem fra Syrien, fortsat i syriske fangelejre. Den taskforce, der blev nedsat til evakuering, arbejder på planlægningen af den. Det oplyser Udenrigsministeriet.

Skolefravær koster flere familier børnepenge

Det seneste kvartal har 222 familier fået skåret i deres børnecheck, fordi de har et barn med for meget skolefravær. Det viser tal fra Kommunernes Landsforening og Udbetaling Danmark. Det er det højeste antal, siden den kontante fraværsstraf blev indført i 2019.

Tallet opgøres per kvartal og er steget løbende det seneste år. Ved årets begyndelse oplevede 111 familier at få skåret i deres børnecheck, fordi barnets ulovlige fravær var over 15 procent. I foråret var tallet 157. Arkivfoto: Liv Møller Kastrup.

Kofod vil sende diplomater til Afrika for at bremse migration

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil bremse migration mod Danmark ved at ændre udenrigstjenesten. Det skriver Politiken. Danmark sender blandt andet flere diplomater til områder i Afrika, hvor flygtninge og migranter ofte kommer fra.

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil ændre udenrigstjenesten for at føre værdibaseret udenrigspolitik, men Enhedslisten og Venstre har svært ved at se værdierne. Arkivoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Fratrådt TV 2-chef vil ikke tage hele skylden for falsk artikel

Tidligere redaktionschef på TV 2 Ulla Østergaard afviser, at hun bærer hele skylden for, at mediet bragte fejlagtige anklager mod politikeren Múte B. Egede midt under valgkampen i Grønland. Det skriver Berlingske.

Louisianas hospitaler slipper nådigt fra orkanen Idas hærgen

Hospitalerne i den amerikanske delstat Louisiana undslap i det store og hele katastrofale skader fra orkanen Ida. I stedet har uvejret skabt ”den perfekte petriskål” for spredning af coronavirus. Det fortæller læge og tidligere sundhedsminister i Louisiana Rebekah Gee.


DET ER DER SKET I NAT

Skovbrand tvinger 22.000 til at forlade kendt turistmål i USA

Over 22.000 mennesker er blevet bedt om at forlade deres hjem i byen South Lake Tahoe i den amerikanske delstat Californien. Det skyldes, at en kæmpe skovbrand med hastige skridt nærmer sig byen.

Brandmænd sat ind for at JOSH EDELSON / AFP)


DET SKRIVER DE ANDRE MEDIER OM

Avisen Danmark: Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede mandag regeringens udspil til finansloven for 2022. Det bliver en strammere finanslov, hvor støttepartierne får færre ønsker opfyldt, vurderer politisk redaktør.

Berlingske: I kølvandet på corona har København over 24.000 ledige, der er vurderet til at være klar til at tage et job. Firmaet De 5 Stjerner har job til 450 af dem.

B.T.: Manglen på ledige hænder er lige nu den største hindring for, at virksomheder kan skabe vækst, fortæller håndværksmestre. Men regeringen har ikke afsat penge i finanslovsudspillet til at øge arbejdsudbuddet.

Børsen: Trods akut mangel på arbejdskraft i erhvervslivet vokser antallet af offentligt ansatte mere end ventet, viser Økonomisk Redegørelse. Direktør i Dansk Arbejdsgiverforening kalder det stærkt uheldigt.

E-avisen Finans: Regeringen vil bruge opsvinget til at trække indvandrere og unge ind på arbejdsmarkedet. Men derved risikerer den også at skubbe økonomien over i overophedning, advarer eksperter.

Ekstra Bladet: Karoline blev spiddet af en hegnspæl, da hun for tre år siden kørte galt. Man har forsøgt at lave en simulation af ulykken, men den har ikke kunnet gennemføres i et eneste scenarie, hvor hun ikke ville have været død.

Information: Det nye finanslovsudspil, der bliver kaldt ”verdens kedeligste”, er ikke så stramt, som regeringen gerne vil gøre det til, vurderer økonomer.

Kristeligt Dagblad: Jacob Mark vil som nytiltrådt kirkeordfører for SF genstarte arbejdet for en såkaldt styringsreform af folkekirken, der vil fjerne magt fra politikere og give en demokratisk valgt kirkeledelse.

Politiken: Sundhedsstyrelsen anbefaler nu højst usædvanligt, at alle børn på to-seks år bliver vaccineret mod influenza i år. Det vil halvere antallet af influenzatilfælde i Danmark, lyder vurderingen.

JP MENER: Finansloven bliver dyr for Danmark

Finansloven bliver langtfra en billig omgang for Danmark, lyder det i dagens leder.

»Det forslag, som regeringen har lagt på bordet, kan blive det sidste, som Folketingets partier skal forhandle om på denne side af et folketingsvalg. Og al erfaring tyder da også på, at intet som et snarligt folketingsvalg kan få politikerne til at ryste på hånden,« skrives der bl.a.

DAGENS JP-INDLÆG: Ja, skolerne skal have mere frihed. Men de må ikke slippe uden om vurderinger

Det afgørende er undervisningskvaliteten, dvs. lærerkvaliteten. At lære børn at læse er det ædleste håndværk, der findes. Og det har åbenbart ikke været prioriteret tilstrækkeligt højt i læreruddannelsen og på skolerne, skriver Bertel Haarder. Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

I dagens kronik argumenterer folketingsmedlem og tidligere undervisningsminister for Venstre Bertel Haarder for, at man fortsat skal teste børn i folkeskolen, fordi han mener, at testene er med til at sikre, at eleverne lærer de fundamentale ting i skolen.

»Det er fint, at kommunerne og skolerne får langt større frihed til at gå nye veje, når det gælder undervisningens organisering. Men friheden må modsvares af, at resultatet af anstrengelserne bliver vurderet, så friheden ikke fører til, at svage elever lades i stikken,« skriver han bl.a.

DAGENS TEGNING: Længst muligt i eget liv

Coronasmitten er tilbage på plejehjemmene, og den kan stamme fra medarbejdere, der er hjemvendt fra rejser. Tegning: Niels Bo Bojesen

DET SKER I DAG

07:00: Lavprisflyselskabet Norwegian kommer med halvårsregnskab. Samtidig kommer pensionskoncernen ATP med regnskab for første halvår.

08:00: Danmarks Statistik kommer med nationalregnskab for andet kvartal af 2021. Samtidig kommer statistikbanken med tal for arbejdsløsheden i juli 2021.

09:00: Retten i Viborg behandler en sag, hvor en mand er tiltalt for krænkelser begået på Flyvestation Karup. Auditørkorpset lægger i anklageskriftet op til en fængselsstraf.

12:00: Forfatningsdomstolen i Polen afgør, om EU-love har gyldighed i Polen.

13:00: EU’s nuværende formandsland, Slovenien, har indkaldt EU-landenes ministre med ansvar for flygtninge og indenlandsk sikkerhed til et ekstraordinært møde for at drøfte den seneste udvikling i Afghanistan.

19:30: USA’s præsident, Joe Biden, holder en tale for nationen om den amerikanske tilbagetrækning fra Afghanistan. Her vil han blandt andet fortælle om sin beslutning om ikke at forlænge USA’s tilstedeværelse i Afghanistan efter den 31. august.

VEJRET

Tørt vejr med nogen eller en del sol. Temperaturer mellem 17 og 23 grader med svag til jævn vind fra nord. I aften og i nat tørt og klart vejr. Temperaturer mellem 8 og 15 grader med svag til jævn vind fra nord.

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Jyllands-Postens nyhedsbrev hver morgen og få overblikket over de vigtigste historier.


Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.