Dit nyhedsoverblik på to minutter

Regeringen vil bruge milliarder på balance mellem land og by. Orkan efterlader hele New Orleans uden strøm. Socialdemokrat vinder tv-debat efter angreb fra CDU og De Grønne.


Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Jyllands-Postens nyhedsbrev hver morgen og få nyhedsværtens overblik på to minutter.

Godmorgen og velkommen til mandagens briefing, hvor vi bl.a. skal forbi en orkan i USA, tysk valg og regeringens udspil til finansloven. Men vi starter med nyheden om en mor, der med sine bare næver reddede sin femårige søn fra en pumas klør.

Myndighederne i det sydlige Californien har skudt og dræbt en puma, efter at den angreb og sårede en femårig dreng alvorligt.

Det skriver The Guardian ifølge Ritzau.

Den 30 kg tunge puma angreb drengen, da han torsdag legede ude foran sit hus i byen Calabasas. Den store kat trak efterfølgende drengen på tværs af husets græsplæne og »ca. 40 meter væk«.

Det sagde Patrick Foy, der er talsmand for Californiens naturstyrelse, lørdag ifølge avisen.

Ifølge BBC er det særdeles sjældent, at pumaer angriber mennesker. Arkivfoto: Andre Penner/AP/Ritzau Scanpix.

Drengens mor kom dog hurtigt til sin søns undsætning efter at have hørt tumulten udenfor og fik pumaen jaget væk ved at slå dyret med sine bare næver, indtil katten slap den lille dreng.

Den femårige blev efter episoden hastet til et hospital i Los Angeles af sine forældre med alvorlige skader i hovedet og på overkroppen. Han er siden blevet meldt i stabil tilstand.

»Den ægte helt i denne historie er drengens mor, fordi der er ingen tvivl om, at hun reddede sin søns liv,« forklarede Patrick Foy.

»Hun løb ud af huset og begyndte at angribe og slå pumaen og fik den af hendes søn«.

Efter ankomsten til hospitalet ringede forældrene til politiet for at gøre betjente opmærksomme på angrebet.

En betjent blev kort efter sendt til huset, hvor han i nærheden fandt en puma, der lå på lur i buskene »med ørerne lagt tilbage, mens den hvæsede af ham«, sagde Foy lørdag.

På grund af den aggressive adfærd blev den store kat skudt, og en DNA-test bekræftede efterfølgende, at der var tale om den puma, der havde angrebet den femårige dreng.

Det oplyser Californiens naturstyrelsen i en meddelelse ifølge The Guardian.

Ifølge BBC er det særdeles sjældent, at pumaer angriber mennesker i Nordamerika.

CBS News skriver ifølge BBC at den pågældende puma ifølge flere eksperter var et ungt dyr, der stadig var i gang med at lære at jage og klare sig selv.

Og nu til de øvrige nyheder:

Kun dømte efter terrorloven tilbydes afradikalisering

På årsdagen for Krystalnatten blev mere end 80 gravsten overhældt med maling på den jødiske gravplads Østre Kirkegård i Randers. Her er de ved at blive rengjort. To mænd med tilknytning til det højreekstremistiske miljø i Danmark blev senere dømt for hærværket, og ifølge eksperter er de et godt eksempel på, at højreradikale grupper i Danmark i disse år viser voldsparathed og potentielt udgør en terrortrussel. Alligevel får de ikke automatisk tilbudt et antiradikaliseringsforløb under deres fængselsophold. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix


Det er kun indsatte, som er dømt efter straffelovens paragraf 114 om terrorisme, som automatisk bliver tilbudt et forløb med antiradikalisering Det kritiserer flere eksperter, Jyllands-Posten har talt med.

Det fremstår fuldstændig meningsløst, at man reserverer afradikalisering til terrordømte islamister. Da man oprindeligt lavede exitprogrammer i Norge og siden Sverige og Tyskland, fokuserede man netop på højreekstreme

Tore Bjørgo, professor på Oslo Universitets Center for ekstremismeforskning og internationalt anerkendt terrorforsker.

Du kan læse hele historien her:

Regeringen vil bruge milliarder på balance mellem land og by

Regeringen vil afsætte omkring to milliarder kroner til at skabe et Danmark, der hænger bedre sammen blandt andet inden for uddannelse og sundhed. Det fremgår af regeringens udspil til finansloven for næste år, som Ritzau har set. Regeringen ventes at præsentere udspillet mandag formiddag.

Socialdemokrat vinder tv-debat efter angreb fra CDU og De Grønne

Klima og covid-19 stod højt på dagsorden, da de tre kandidater til at blive Tysklands kommende kansler søndag aften stødte sammen. Ifølge en måling vandt det socialdemokratiske SPD’s Olaf Scholz den over to timer lange tv-debat.

Ifølge en måling vandt det socialdemokratiske SPD’s Olaf Scholz den over to timer lange tv-debat. Foto: Michael Kappeler/Pool via REUTERS

Unge med spiseforstyrrelser oplever at blive nægtet hjælp, fordi de vejer for meget

Unge med alvorlige spiseforstyrrelser oplever at blive afvist af psykiatrien og det øvrige sundhedsvæsen, fordi de vejer for meget. Det skriver Berlingske.

Biden og ukrainsk præsident skal mødes om Rusland og gasledning

USA’s præsident, Joe Biden, byder onsdag Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, velkommen. Besøget vil bekræfte USA’s støtte til Ukraine, der står over for Ruslands vedvarende aggressioner, oplyser Det Hvide Hus.

USA's præsident, Joe Biden, får onsdag besøg af Ukraines præsident. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP.

DET ER DER SKET I NAT

Orkan efterlader hele New Orleans uden strøm

Orkanen Ida har efterladt hele byen New Orleans uden strøm, nogle timer efter at den er gået i land som en af de mest voldsomme orkaner i USA’s historie. Amerikanere kan være uden strøm i flere uger, advarer præsident Joe Biden. Imens har danske Gitte Klein, der bor i Louisiana, købt mad til to uger og fyldt benzin på bilen.

Orkanen Ida er gået i land som en af de mest voldsomme orkaner i USA's historie. Her ses eftervirkninger i New Orleans, der ligger i Staten Louisiana. Scott Olson/Getty Images/AFP.


DET SKRIVER DE ANDRE MEDIER OM

Avisen Danmark: Forhenværende minkfarmere står i en penibel situation. De vil gerne videre med deres liv, men det kan tage op til fire år, før den såkaldte erstatningskommission får vurderet deres ejendomme.

Berlingske: Skats genopretning af gældsinddrivelsen er trods en årelang indsats stadig meget langt fra målet, og nu ser det ud til, at Skat må give fortabt i forsøget på at få to af sine nyeste systemer til at kommunikere med hinanden.

B.T.: Det regner med guldstøv ned over villaejernes tage i disse måneder. Alene siden årsskiftet er salgsprisen på et gennemsnitligt hus steget med knap 200.000 kr.

Børsen: Det brandvarme globale transportmarked er guld værd for danske transportselskaber. Men det har sin pris.

E-avisen Finans: Vi ser måske ind i en overophedning på arbejdsmarkedet, hvis ikke man tager lidt af farten ud af dansk økonomi. Et godt sted at starte er finansloven for 2022, vurderer fire økonomiske eksperter.

Ekstra Bladet: Politiet stillede en kvinde nærgående spørgsmål om hendes forhold til Maria From Jakobsens drabsmand, præsten Thomas Gotthard, men kvinden brød sig slet ikke om ham.

Information: Før rev vi mure ned, men nu er stadig flere km grænsemure og hegn hastigt ved at omkranse Fort Europa. For at redde os selv er vi nødt til at holde flygtninge ude med tykke mure, mener historiker.

Kristeligt Dagblad: Antallet af spritbilister er faldet markant, og i dag bliver flere taget med narko i kroppen end alkohol. Alkohol er dog stadig skyld i flere ulykker.

Politiken: Økonomien opfører sig så mærkeligt i USA, at eksperter er uenige om, hvorvidt landet befinder sig midt i et boom eller en nedtur. Coronakrisen har saboteret de globale forsyningskæder og udfordret gamle teorier.

JP MENER: USA flirter med socialismen

Dagens leder handler om, at Demokraternes venstrefløj vil køre et historisk vidtgående budgetforslag gennem Kongressen med det snævrest mulige flertal. Hvis forslaget bliver vedtaget, venter en »økonomisk omvæltning« det amerikanske samfund, skrives der.

»Forslaget vil forværre USA’s allerede destruktive gældsætning, men det ideologiske felttog er tydeligvis vigtigere end statsfinansiel balance,« lyder det bl.a.

DAGENS JP-INDLÆG: Midlertidigheden har en pris

For tiden​ ser hele verden på Afghanistan. Et land, der for blot få uger siden blevet vurderet som sikkert nok til tvangsudsendelser fra Danmark. Sikkerhed i hjemlandet er ikke en entydig størrelse. Og sikkerhed er sjældent langvarig i de lande, vi modtager flygtninge fra, skriver Anna Jessen. Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Flygtninge, der er kommet til Danmark, har været gennem voldsomme traumer, og samtidig lever de med frygten for, at deres tilværelse kan blive omvæltet uden varsel, lyder det fra dagens kronikør, socialrådgiver Anna Jessen.

Hun skriver, at flygtningene har brug for at føle sikkerhed, men at »frygten for inddragelse af opholdstilladelsen hænger tungt i luften«, når hun taler med dem.

»For mange af vores patienter er denne nødvendige følelse af at være i sikkerhed nu erstattet med fornemmelsen af, at det kun er et spørgsmål om tid, før man sendes tilbage til alt det farlige og livstruende,« skriver hun bl.a.

DAGENS TEGNING: Tak for alt

Det endelige udfald af Messerschmidt-sagen kan blive afgørende for Dansk Folkeparti. Tegning: Niels Bo BojesenDET SKER I DAG

09:30: Østre Landsret ventes at indlede en ankesag, hvor partistifter Rasmus Paludan ved Retten i Næstved blev idømt tre måneders fængsel, heraf én måned ubetinget, for blandt andet overtrædelse af den såkaldte racismeparagraf.

09:30: Københavns Byret fortsætter en sag mod en mand, der er tiltalt for at lokke drenge til at sende nøgenbilleder til gengæld for virtuelle gevinster til computerspil. Denne dag ventes der dom i sagen, men først skal anklager og forsvarer procedere.

09:30: Østre Landsret indleder en ankesag mod den svindeldømte Britta Nielsens tre voksne børn, som er tiltalt for groft hæleri for samlet cirka 50 millioner kroner. I byretten blev de idømt fængselsstraffe mellem halvandet og tre et halvt års fængsel.

11:00: Finansminister Nicolai Wammen (S) holder pressemøde om finanslovforslaget for 2022 samt Økonomisk Redegørelse.

12:00: Lederen af det svenske Centerpartiet, Annie Lööf, holder sommertale. Centerpartiet er en del af det parlamentariske grundlag for den socialdemokratisk-ledede mindretalsregering. Interessen samler sig derfor om, hvorvidt Lööf vil komme med nye meldinger om fremtiden for dette samarbejde efter nyheden om Stefan Löfvens snarlige afgang.

FN’s generalsekretær, António Guterres, har indkaldt de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet - USA, Kina, Rusland, Storbritannien og Frankrig - til krisemøde om situationen i Afghanistan.

VEJRET

Lidt eller nogen sol, dog enkelte byger mod øst. Temperaturer mellem 16 og 23 grader med svag til frisk vind fra nord og nordøst. I aften og i nat tørt og klart vejr. Temperaturer mellem 10 og 15 grader.

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Jyllands-Postens nyhedsbrev hver morgen og få overblikket over de vigtigste historier.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.