• For abonnenter

Dit nyhedsoverblik: Nu bliver der sat dato på nattogenes genfødsel i Danmark

Claus Hjort giver Løkke skylden for uro i V. En ny genåbning skal forhandles på plads. Og så fortæller tidligere direktør i Lægemiddelstyrelsen i et stort interview tiden i centrum af kampen mod corona.

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Jyllands-Postens nyhedsbrev hver morgen og få nyhedsværtens overblik på to minutter.

Godmorgen og velkommen til denne uges første briefing fra Jyllands-Posten.

Mandagen varsler ikke blot starten på en ny uge, men måske også enden på igangværende forhandlinger om genåbning - mere om det senere. For først skal vi se nærmere på en mulig genfødsel.

For det ser nemlig ud til, at nattog - med vores svenske naboer som fødselshjælpere - igen kommer til at rulle gennem det danske landskab, efter det foreløbigt sidste nattog trillede ud af Danmark i 2014. Det siger transportminister Benny Engelbrecht.

»Nattog skal være med til at øge vores bevidsthed om de klimaneutrale løsninger, og det skal give os et godt alternativ til flyrejsen,« siger transportministeren.

Der bliver ikke tale om danske tog, men fra august 2022 ser det ud til at blive en realitet, at danske passagerer kan stige på et nattog fra Sverige, der passerer gennem Danmark på vej videre ud i Europa. Det kræver dog en lovændring, fordi de svenske myndigheder skal overtage det, der hedder trafikkøberansvaret fra Transportministeriet, men da regeringen og dens støttepartier allerede ved finanslovsaftalen i fjor afsatte penge til det svenske projekt, ser en vedtagelse realistisk ud.

50-årige Olaf Ritz fra Karlsruhe sover under en tur med et nattog mod München i 2014. Siden dengang har der ikke kørt nattog fra eller gennem Danmark. Arkivfoto: Martin Lehmann.

Hos de svenske myndigheder er der sat fuld damp på arbejdet med at finde leverandører til togene, og forventningen er, at den formalitet er faldet på plads til august 2021. Det betyder dog, at det endnu er sparsomt med information - f.eks. er der ikke skitseret billetpriser, tidsplaner eller indretning af togkupéer og -vogne endnu. Ruterne, til gengæld, de er stort set på plads:

Fra Malmø til Bruxelles og fra Stockholm til Hamborg, lyder de foreløbige

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.