Eksperter: Pas på med forsikring af boliglån

Totalkredit arbejder på en ny forsikringstype, der kan hjælpe dig med afdrag og renter på dit realkreditlån, hvis du skulle blive syg, skilt eller arbejdsløs. På den lange bane kan det dog for de fleste ikke betale sig, mener eksperter.

Artiklens øverste billede
Ifølge økonomisk rådgiver Kim Valentin kan det blive svært at sige fra i banken i en forhandlingssituation.

Få ydelsen på dit realkreditlån betalt i 12 eller 24 måneder, hvis du bliver syg, skilt eller arbejdsløs.

Totalkredit arbejder på at udvikle en forsikringsmodel, du kan tilkøbe til dit realkreditlån, så du er sikret et økonomisk pusterum i en presset periode.

- Vi er ved at undersøge, hvordan vi laver dette tilbud til en god pris for kunden, så det kan betale sig. Og derfor er vi i dialog med vores samarbejdspartnere, siger Troels Bülow-Olsen, direktør i Totalkredit.

Forsikringen skal være valgfri

- Forsikringen skal ikke påvirke din ydelse på realkreditlånet, men være en mulighed, du kan tilkøbe, så du er sikret, hvis du f.eks. bliver arbejdsløs. Når vi i dag kigger tilbage på effekten af finanskrisen, så mener vi, at mange tvangsauktioner måske kunne være undgået, hvis boligejerne dengang kunne have fået 12 eller 24 måneders pause fra deres ydelse på deres realkreditlån, siger Troels Bülow-Olsen.

Han understreger, at forsikringen vil være et supplement til den helhedsrådgivning, som en kunde skal have ved optagelse af et realkreditlån.

Konkurrenten BRFkredit, ejet af Jyske Bank, overvejer at følge trop.

Få har brug for at forsikre lånet

Men sådan en forsikring har de færreste reelt brug for, mener Kim Valentin, økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg.

- Når det kommer til forsikringsordninger, skal man altid spørge sig selv: Har jeg virkelig brug for dette produkt? Eller kan jeg egentlig godt tåle selvrisikoen – der i dette tilfælde er afdrag og renter på mit boliglån i en periode, hvor jeg f.eks. er arbejdsløs. Og det kan de fleste danske boligøkonomier tåle.

- Vurdér dit behov på den lange bane. Du er måske arbejdsløs i et eller to år ud af et langt arbejdsliv – og er det så rentabelt at betale for en sådan forsikring i årevis i stedet for at spare op, spørger han retorisk og understreger, at han er meget imod, at man forsikrer sig mod alting.

Sig fra i banken

- Det handler om ikke at låne for meget, at låne til en fornuftig rente og at nedsætte dit rådighedsbeløb, så du kan spare op til trange tider. Du skal ikke tegne denne forsikring, blot fordi ’den er rar at have’ – du skal være økonomisk realistisk, mener Kim Valentin.

Han er som sådan ikke imod muligheden for at forsikre et realkreditlån – blot de præmisser, et sådan produkt bliver solgt på i banken.

- Sådanne produkter sælges på frygt, og det synes jeg ikke er okay. Når bankrådgiveren, der sælger dig dit realkreditlån, spørger, om du gerne vil have dit boliglån betalt, hvis du bliver arbejdsløs og ingen indkomst har, er det jo meget svært at svare nej til, for den situation frygter de fleste.

Fremtiden kan byde på frivillig tvang

I fremtiden kan vi risikere, at forsikring af boliglånet bliver til ’frivillig tvang’ – at du reelt ikke har noget valg, hvis du vil låne til en god rente, mener sekretariatschef Curt Liliegren i Boligøkonomisk Videncenter.

- Det kan blive problematisk, at dem, der sælger dig lånet, også er dem, der sælger dig forsikringen – for det ene kan meget vel komme til at afhænge af det andet. Man kunne f.eks. forestille sig, at den lave realkreditlånsrente ville være afhængig af, om du også tegner en lånforsikring. Og dermed vil forsikringen ikke være et reelt tilbud, pointerer han.

Krav om forsikring kan ramme skævt

Curt Liliegren problematiserer, at fremtidens potentielle krav om lånforsikringer især kan gå ud over dem, der bor et sted, hvor boligen ikke nødvendigvis kan sælges hurtigt, arbejder i en branche, der i høj grad er ramt af arbejdsløshed, m.m.

- I værste fald kunne man forestille sig, at et ægtepar i yderområderne med job med høj arbejdsløshedsrisiko ikke vil få adgang til fuld realkreditbelåning, medmindre de samtidig tegner en forsikring. Sådan har det fungeret mange steder i udlandet i mange år – og i Canada er en lånforsikring et krav, fortæller Liliegren og fortsætter:

Få en realistisk kreditvurdering

- En lånforsikring er fornuftig nok, hvis man virkelig har behovet. Men spørgsmålet er, hvor mange der i en forhandlingssituation i banken netop vil få at vide, at de har det behov. Dette må ikke gå hen og blive endnu en låneomkostning for boligejeren, og det må slet ikke ende der, hvor en forsikring af lånet er med til at slække på en stram og realistisk kreditvurdering af kunden, understreger han.

Tiden må vise, hvordan det konkrete produkt kommer til at se ud, men Curt Liliegren maner til besindighed i forhold til, hvor god en ide denne lånforsikring er for alle andre end realkreditinstitutterne selv.

- Det er en meget smart ide for realkreditinstitutterne, det her. Du forsikrer dit realkreditselskab mod dit eget uheld – også selvom det aldrig indtræffer.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.