Flere vil have epoxygulve

Stor slidstyrke, fugefri overflade og mange farvemuligheder, gør epoxygulve populært blandt danskerne for tiden. Læs mere om epoxygulve, og hvilke alternativer der er.

Artiklens øverste billede
Spejlblanke gulve med stor slidstyrke er populære for tiden. Foto: Colourbox

Måske har du set det i tv-programmet Nybyggerne på TV2 eller lagt mærke til det på en af de mere moderne restauranter eller butikker: Det spejlblanke gulv i stærke farver, der næsten ligner en skøjtebane af maling.

Epoxygulve, som de kaldes, er velkendte i industriel sammenhæng og bruges på grund af deres store slidstyrke og hårdførhed, og fordi de er lette at gøre rent. Epoxy er såkaldt kunstharpiks, der kan være giftigt i flydende tilstand at få på huden, men er ufarligt, når det først er hærdet, ifølge Areo, en virksomhed nær Silkeborg, der har specialiseret sig i epoxygulve.

Epoxygulve er New Yorker-stil

Men epoxygulve er også ved at vinde indpas hos private, fortæller livsstilsekspert og direktør i kommunikationsbureauet Drømmefabrikken, Helle Lundsgaard.

- Epoxygulve passer godt ind i en moderene indretningsstil. Looket må gerne være råt og lidt industrielt, som epoxygulvene netop er, og det passer godt til det der New Yorker-look, der er ret populært, siger Helle Lundsgaard.

SE TEMA: Gulve

Epoxygulve bedst i køkken, badeværelse og bryggers

Også arkitekt Morten Dalsgaard fra m3 arkitekter oplever, at flere private boligejere efterspørger epoxygulve.

- Epoxygulvene kan i princippet bruges i alle rum, men det er måske især et godt alternativ til fx fliser i køkkenet, badeværelset og i bryggerset, mener Morten Dalsgaard.

Leg med epoxygulv

- Grunden til, at det er så populært, er, at man virkelig kan lege med det. Der er mange muligheder for at få det i forskellige farver, og man kan lave sine egne mønstre i det, fx en hinkebane til børn. Samtidig er det meget let at holde rent, fordi der ikke er fuger i det, og man kan let tørre op, hvis man spilder væske på det, siger Morten Dalsgaard.

LÆS OGSÅ: Typiske skader på gulve

Læg ikke selv epoxygulve

Hvis du overvejer at få et epoxygulv, er det ikke noget, du selv skal rode med, da epoxy er et tokomponentmateriale, der skal blandes i de rette mængder og desuden hærder hurtigt, når det hældes på den overflade, det skal dække.

Et epoxygulv koster +500 kr./m2 at få lagt, men prisen varierer alt efter tykkelse og egenskaber, fx om der skal sand i for at gøre det skridsikkert.

Flere former for hærdeplast som gulv

Epoxy ikke den eneste mulighed, hvis du vil have et blankt, fugefrit og slidstærkt gulv i stærke farver.

Du kan også vælge gulve af polyurethan og acryl, der har de samme egenskaber og går under fællesbetegnelsen hærdeplast. Normalt bliver de forskellige gulve af hærdeplast lagt på cementgulv, men det kan også lade sig gøre på træ- og stengulve.

Herudover kan du bruge såkaldt selvnivellerende beton, der også kan pudses og giver samme rå udtryk, men det har dog ikke hærdeplastens skrigende farver.

Se billedserien "Gulve"

Lergulv kan også være spændende

Helle Lundsgaard gør også opmærksom på en helt anden mulighed, hvis du er mere til naturmaterialer.

Lergulve er nemlig baseret på rene naturmaterialer, men kan alligevel gøres helt blanke og indfarves i rødlige og orange farver. Lergulvet overfladebehandles med linolie et par gange, hvorefter det pudses med bivoks, så gulvet får en blank overflade. Firmaer som egenvinding.dk og logik.dk lægger dem.

Lergulve gode for indeklimaet

Lergulvet er langt fra så trykstærkt som gulve af hærdeplast, men kan sagtens holde til almindeligt hjemmebrug. Lergulvet har en såkaldt faseskiftende overflade og optager og afgiver fugt alt efter luftfugtigheden i rummet og skulle være godt for indeklimaet. Samtidig skulle det være meget behageligt at gå på, og lige som med hærdeplastgulvene kan det lægges oven på gulvvarme.

Ifølge egenvinding.dk kan et lergulv lægges for omkring 380 kr./m2.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.