Et kig gennem fremtidens vindue

Der bliver i disse år taget vigtige skridt i udviklingen af energibesparende vinduer. Men også andre tiltag som funktionalitet og bæredygtighed bliver essentielle, forudser to eksperter.

Artiklens øverste billede
De seneste 10 år er udviklingen inden for vinduer gået stærkt. Arkivfoto: Polfoto

Vinduesbranchen har, inden for byggeriet, haft ry for at være lidt langsom med produktudviklingen i forhold til andre brancher. Men over de seneste 10 år er der sket en mærkbar udvikling af vinduet.

»Det går stærkt, og det, vi anbefalede vores kunder for blot et helt eller nogle gange kun et halvt år siden, er ikke længere topstandarden. Så man skal stå tidligt op for at følge med,« siger Morten Mathiasen, fagekspert på energiområdet hos videnscentret Bolius.

Ifølge ham har der i en del år har været fokus på selve glasset og dets isoleringsevne – og ikke mindst på vinduets evne til at lukke så meget sollys ind som muligt.

»Denne udvikling pågår, men inden for de seneste år har vi også set en del udvikling af selve vinduet – altså blandt andet af karm og rammer, hvilket er affødt af, at man i dag stiller krav til det samlede vindues isoleringsevne og ikke kun til glasset, som før i tiden,« siger Morten Mathiasen.

Luft udskiftet med gas

En af de store spillere inden for forskning og udvikling på vinduesområdet er Teknologisk Institut. Lars Thomsen Nielsen, der er konsulent i instituttet, nikker genkendende til den hastige udvikling af fremtidens vinduer, og han kender til fremtidspotentialerne for vinduets forskellige områder.

For det første er de gammeldags ruder med to lag glas og luft i hulrummet i dag fuldstændigt overtaget af energiruder, forklarer han.

»I de fleste tilfælde består energiruderne stadig af to lag glas, hvor luften i hulrummet er udskiftet med gassen argon, som grundet dets større vægt cirkulerer langsommere i hulrummet. Dette gør, at der sker en mindre varmeoverførsel fra den varme rudeinderside til den kolde rudeyderside,« siger Lars Thomsen Nielsen.

Han forklarer endvidere, at den helt afgørende udvikling for vinduets rude er sket med de belægninger, som pålægges den ene rudeside i hulrummet.

»Disse belægninger kan, afhængigt af ønsket funktion, laves, så de enten er optimerede til isolering eller solafskærmning. Faktisk er denne usynlige belægning den vigtigste del af rudens isoleringsevne, og den udgør over halvdelen af rudens samlede isoleringsevne,« siger han.

Farvel til trævinduer

Som det andet område, hvor der i disse år sker en markant udvikling, nævner Lars Thomsen Nielsen vinduets karme og rammer.

Her er der i de seneste år foregået et materialeskift, der betyder, at man så småt er gået væk fra rene trævinduer og i stedet sigter mod løsninger i enten plast, komposit eller træ/aluminium, hvor den indvendige ramme er af træ, og det udvendige er aluminium.

»For at forbedre isoleringsevnen af vinduet opbygger man med indlejrede hulrum eller indbyggede isoleringskerner i ramme/karm-delen. Endvidere har de nye materialer også den fordel, at de kræver mindre vedligeholdelse, da de ikke løbende skal males, men blot vaskes i forbindelse med rudevask,« forklarer konsulenten fra Teknologisk Institut, som i øjeblikket er projektdeltager i EU-forskningsprojektet ”WinSmart”, hvis mål det er at udvikle det mest energibesparende vindue i Europa.

Ulemper ved aluminium

Endelig er der udviklingen af afstandsprofilet, som er det afstandsstykke, man kan se i kanten mellem de to glas. I ældre ruder – typisk mere end 10 år gamle – vil disse næsten altid være af aluminium. Ulempen ved aluminium er dog, at det er meget varmeledende, og derfor giver det en stor kuldebro langs rudekanten, skitserer Lars Thomsen Nielsen.

»Dette giver i vinterperioden anledning til kolde indvendige overflader langs vinduesprofilerne, og der sætter sig ofte dug på disse steder. Aftørres dette ikke ofte nok, kan der dannes skimmel,« advarer han og uddyber:

»I moderne ruder er problemet blevet noget mindre, efter at man er begyndt at anvende såkaldt varme kanter. Disse er typisk lavet i et plastmateriale og leder varme markant dårligere, og man mindsker derved risikoen for indvendig kondens markant,« konstaterer Lars Thomsen Nielsen.

Flere funktioner og bedre sikkerhed

Fremtidens vindue skal kunne mere end blot at åbne og lukke. Hos Bolius ser fagekspert Morten Mathiasen således med spænding på de kommende års udvikling.

»Vi bevæger os hen imod vinduer med flere funktioner end blot til at kigge ud af,« siger han og nævner blandt andet en naturlig eller mekanisk udluftning og ventilation samt solceller i glasset.

»Det kan sammenlignes med andre bygningsdele, hvor vi er ved at nå grænsen for, hvor langt ned i isoleringsgraden vi kan komme. Eksempelvis kan vi ikke bare blive ved med at lægge mere isolering op på loftet for at spare på energien. I dag er man nødt til at supplere husene med energiproducerende tiltag, såsom solfangere og solceller, for at spare på energien,« siger Morten Mathiasen.

Han bakkes op af Lars Thomsen Nielsen fra Teknologisk Institut, der foruden energibesparelser også forventer flere vinduer med forbedret sikkerhed imod indbrud.

»Mange vinduer laves i dag markant mere indbrudssikre. Det sker dels ved at forstærke ramme/karm-konstruktionen med ekstra beslag og fuge ruden fast med silikone, dels ved at man laver det således, at ruden kun kan afmonteres fra indvendig side,« forklarer han.

Næste skridt er bæredygtighed

I forbindelse med byggeri har det primære fokus i de seneste år været på energibesparelse, og vinduesområdet er ingen undtagelse. Inden længe vil der dog også komme fokus på bæredygtighed, forudser Lars Thomsen Nielsen.

»Der er brug for at tænke på helheden og ikke kun isoleret på energi. Det hjælper jo ikke at indsætte et nyt avanceret isoleringsmateriale i et vindue, som sparer lidt ekstra energi, mens det sidder i bygningen, hvis den energi, der er gået til at fremstille isoleringsmaterialet, overstiger besparelsen i driftsfasen,« påpeger han.

Ligeledes skal der kigges på bortskaffelsen – om de enkelte dele kan skilles ad og genbruges.

»Det er vigtigt, at de moderne kompositvinduer, hvor forskellige materialer indstøbes sammen, ikke laves, så man i fremtiden står med et affaldsproblem, man ikke kan håndtere,« siger Lars Thomsen Nielsen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.