Nu siger danskerne nej til solceller

Boligejernes interesse for at investere i solceller er på nulpunktet, efter at energiministeren i sidste uge foreslog en omlægning af støtten, der vil mindske gevinsten ved at investere i solcelleanlæg.

Artiklens øverste billede
Interessen for solceller er faldet, siden energiministeren kom med et udspil, der gør det mindre attraktivt for husejere at investere i dem.

Solcelle-festen for danske husejere er midlertidigt afblæst. Efter at energiministeren i sidste uge kom med et udspil, der fremover vil gøre det mindre attraktivt for husejere at investere i solceller på taget, er interessen for solcelleanlæg dalet betydeligt.

Vega Solar-Panels er et af de firmaer, der i høj grad mærker den manglende interesse.

- Før havde vi typisk 10 forespørgsler på solcelleanlæg om dagen. De seneste tre dage har vi blot haft otte i alt. Og siden 5. november, da energiministeren kom med sit udspil, har vi ikke fået en eneste ordre, siger salgs- og teknikchef Steen Hansen.

LÆS OGSÅ: Nyt solcelleudspil: Kan det stadig betale sig?

Lav interesse for solceller

Firmaet deltog i sidste weekend på en stor energimesse, og også her var interessen for solceller lav.

- Vi havde kun fire henvendelser. Da vi sidste år deltog i samme messe, stod folk i kø ved vores stand og ventede på beregninger over, hvad et solcelleanlæg ville koste dem, siger Steen Hansen.

Boligejere annullerer bestilling på solcelleanlæg

Bilka, der også sælger solpaneler, har ifølge indkøbschef Mads Rye Christensen oplevet et stort fald i salget inden for den sidste uge. Det samme har elselskabet SE, det tidligere Energi Syd.

- Enkelte har helt annulleret deres bestilling på et solcelleanlæg, fordi de er usikre på, om det også fremover vil være en god forretning, fortæller Susanne Kamp Nielsen, der er ansvarlig for energisalget hos SE.

LÆS OGSÅ: TEMASIDE OM SOLCELLER

Møder om solceller droppes

Energiselskabet har i år sat dobbelt så mange solcelleanlæg op sammenlignet med det foregående år. I det sidste halve år har selskabets konsulenter og sælgere derfor konstant været ude hos husejere for at fortælle om solcelleanlæg.

- Der har været en voldsom nedgang i bookninger af møder de sidste dage. Det er klart, at folk er knap så interesseret i at høre om solceller, så længe det ikke er afklaret, hvordan støtten fremover bliver, siger Susanne Kamp Nielsen.

Forhandlinger afgør nye regler for solceller

Om regeringens udspil om en ændring i den indirekte støtte til solceller bliver til noget, vides ikke. Efter al sandsynlighed bliver reglerne ændret, men om hele regeringens forslag bliver til virkelighed, afgøres af politiske forhandlinger.

Ifølge Susanne Kamp Nielsen er det endnu ikke klarlagt, hvor grænsen går for, om et anlæg hører under 2012-ordningen eller de fremtidige ordninger.

- Vi ved endnu ikke, om anlægget skal være færdigmonteret inden 31. december, eller om det er nok, at det er købt og bestilt for at komme ind under den nuværende støtteordning, siger hun.

LÆS OGSÅ: Regeringsudspil: Så meget vil det koste solcelleejere

Branche: Salg af solceller vil stoppe

Solcellebranchen mener, at boligejere vil stoppe med at købe solcelleanlæg, hvis energiministerens nuværende forslag går igennem, fordi gevinsten bliver markant mindre.

 

Andre læser

Mest læste

Del artiklen