Tyndfilmssolceller og læskærm

Hej Energitjenesten. Jeg har læst lidt om tyndfilmssolceller og spekulerer, om det kan anvendes i min idé.

Jeg bor i et etagebyggeri (andelsboligforening) og kunne tænke mig at få monteret en forholdsvis klar læskærm på altanen. Kunne man ikke kombinere læskærm og tyndfilmssolceller, så man både kan få læ og producere strøm på en gang? Tak.

Med venlig hilsen, Kasper

Svar:

Hej Kasper

Det er en meget spændende tanke med at integrere solcellerne i andre materialer. Der er flere steder, man har set noget tilsvarende.

I forhold til dit projekt så kan det måske være en idé at se på solceller integreret i glas/vinduer. Så får du en klar læskærm - den kan købes med forskellige grader af afskærmning.

http://faktor-3.dk/media/14342/faktor3_solarbuildings.pdf kan du se eksempler på disse løsninger.

Det behøver ikke at være tyndfilmssolceller. Det kan også laves med mono- eller polykrystallinske solceller. Det er en fordel, når arealet ikke er så stort, fordi de er mere effektive - som udgangspunkt.

Ulempen ved at støbe solcellerne ind mellem glassene i vinduet er ydeevnen. I det ovenstående eksempel er effektiviteten ca. 75 Wp pr. m2 med polykrystallinske solceller. Normalt vil de have en effektivitet på omkring 120 Wp pr. m2. Tabet ved at have solcellerne mellem glas er således stort. Det er fordi, glasset vil reflektere en del af lyset fra solen. Skal denne del optimeres, kan du evt. bruge glas med mindre jern (Low Iron).

I dit eksempel vil tabet nok være endnu større, da du skal lave læskærmen med sikkerhedsglas.

Solcellerne vil blive mindre effektive med stigende temperaturer. Du skal således være opmærksom på, at det er vigtigt at vælge solceller, der ikke er så følsomme over for høje temperaturer, da temperaturen mellem glassene vil være højere end normalt. Det kan være tyndfilmssolceller.

På en altan har du ikke brug for to lag glas - men jeg ved ikke, om solcellerne kan sættes bag et enkelt lag glas? Om de kan holde til, at bagsiden er udsat?

Yderligere skal du være opmærksom på, at den bedste placering til solceller er mod syd med en hældning på 30-45 grader. Ved en lodret placering (90 grader) forringes effektiviteten med 20-30 pct.

Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, www.folkecenter.dk, har lavet forsøg med disse typer af solceller. Jeg synes, at du skal prøve at kontakte dem for at høre om deres konkrete målinger i forhold til el-produktionen, og om tabet er for stort.

I andelsforeningen har I selvfølgelig også mulighed for at lave et solcelleanlæg sammen. Så kan I måske finde en bedre placering og få et højere udbytte? Dem er der i øjeblikket god økonomi i.

Du er velkommen at ringe til Energitjenesten på 70 333 777, hvis du har yderligere spørgsmål.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.