Overblik: Sådan bruger du brændeovnen og pejsen korrekt

Der er omkring 750.000 brændeovne i Danmark. Men det er langt fra alle brændeovnsejere, der ved, hvordan brændeovnen bruges rigtigt.

Bygningsreglementet stiller bl.a. krav til brandisoleringen mellem brændeovn, vægge og lofter, krav om, at gulvet omkring brændeovnen skal være af ubrændbart materiale, og om at der skal være et røgspjæld, der kan reguleres manuelt.

  • Når det gælder lukket en brændeovn, skal pladen være af ubrændbart materiale, den skal ligge under hele ovnen og være mindst 30 cm foran ovnen samt mindst 15 cm til hver side.
  • Hvis der er tale om en pejs (åbent ildsted) gælder det, at pladen skal dække mindst 15 cm til hver side og at den dækker mindst 50 cm foran pejsens åbning. Derudover gælder afhængigt af ovntypen visse krav om minimumsafstande til brændbare materialer på væg og loft.
  • Et ildsted skal holdes i en afstand af mindst 50 cm fra brændbart materiale og på samme måde skal røgrør holdes i en afstand af mindst 30 cm fra brændbart materiale. Det gælder i væg og loft og fra evt. fast inventar. Ildstedet bør naturligvis også holdes i sikker afstand fra løst inventar.

Læs også: 4 ting, du ikke må fyre med i din brændeovn

De generelle regler kan dog fraviges, hvis der opstilles visse nyere en pejse eller en brændeovne. Den krævede mindsteafstand til brændbart materiale vil så fremgå af kontrolmærket.  

Brændeovnsbekendtgørelsen indeholder krav om prøvningsattest. Denne attest er din dokumentation for at fyringsanlægget overholder miljøkravene. Fra 2008 er det et krav at brændeovnene er blevet testet på et laboratorium for at se om de lever op til grænseværdierne for blandt andet partikelforurening.

Hvis du køber en brugt brændeovn skal du være sikker på at der er en prøvningsattest. Ellers må du ikke få den installeret. Derudover er der krav om, at brændeovne i dag (2015) må udlede højst 5 gram partikler per kilo afbrændt træ. Svanemærket højst må udlede 3 g/kg

I 2017 forventes stramninger yderligere til 4 gram. Svanemærkede brændeovne der i dag må udlede 3 gram, bliver ligeledes strammet til 2 gram i 2017.  Læs mere om prøvningsattesten på miljøstyrelsens hjemmeside.

Må du selv installere en brændeovn?

Der er ingen regler, som forbyder, at flittige gør det selv-folk selv opsætter deres brændeovn eller pejs. Tine R. Sode anbefaler dog at tage fagfolk med på råd.

Det er vigtigt, at bestemmelserne både for brændeovn og skorstenen bliver overholdt. Som husejer, den tekniske rådgiver og som håndværker er man forpligtet til at overholde retningslinjerne. Du kan fx søge rådgivning hos den lokale skorstensfejer eller hos den forhandler, hvor du har tænkt dig at købe din nye brændeovn eller pejs.

Læs også: Sundhedsproblemer ved brændeovne og pejse

Når du installerer en ny - eller brugt - brændeovn, skal skorstensfejeren under alle omstændigheder godkende installationen i sin helhed, inden at du tager den i brug. Der skal ikke søges om byggetilladelse ved opsættelse af pejs eller brændeovn i enfamiliehuse, men installationen skal godkendes af skorstensfejeren inden den tages i brug, og af hensyn til skorstensfejning skal kommunen underrettes.

I bygningsreglementet inkl. tillæg findes mere detaljerede oplysninger om, hvordan ildsteder og skorstene installeres, så bestemmelserne overholdes.

Skorsten og skorstensfejning

Tine R. Sode understreger, at du skal sikre dig, at din skorsten fungerer og er egnet til den brændeovn, du vælger.

Skorstenen skal renses jævnligt, normalt cirka 1 gang om året. Det kan dog være nødvendigt at få skorstenen renset oftere, hvis der er flere ovne tilsluttet samme skorsten, eller hvis brændeovnen bruges meget. Det er din skorstensfejer, der vurderer, hvor ofte skorstenen skal renses.

Du skal selv melde skorstensfejning til og fra, alt efter om du bruger skorstenen eller ej. Skorstensfejning betales i langt de fleste kommuner sammen med ejendomsskatten.

Det er en god idé at ringe til dit forsikringsselskab og fortælle at du har opsat en brændeovn.

Læs mere: Gå helt i dybden når du køber brændeovn eller pejs.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.