Bæredygtigt hus på bakken

En arkitekt tegnede skitserne, et typehusfirma leverede råhuset, og så gik Christian Tast og Marie Lind ellers selv i gang med resten. De har fået et unikt hus lige efter deres hjerte, men også efter pengepungen. Jordvarme, solceller og energiruder sørger nemlig for, at huset kan varmes op for nul kroner.

Artiklens øverste billede

En tur rundt i Marie Lind og Christian Tasts hus på Fyn kan bedst beskrives som en tur ned ad bakke. Vi begynder turen på toppen, nærmere bestemt i 13-årige Lukas’ værelse. Det er placeret i den ene ende af huset i børnenes afdeling, som han deler med sine to mindre søskende, Molly på 5 år og Otto på 3.

Christian Tast og Marie Lind med børnene Molly på fem, Otto på tre og Lucas på 13 år.ristian Tast og Marie Lind med børnene Molly på fem, Otto på tre og Lucas på 13 år.

I tilfældet med Christian og Marie var det ret nemt at tune sig ind på, hvad de ville ha’, og de blev faktisk glade for den første skitse, som jeg præsenterede. På den måde var det et mønsterforløb mellem arkitekt og bygherre.

Arkitekt Iben Schlanbusch.

Ét stort rum

Det sidste sker nu sjældent hos Marie og Christian og deres tre børn, for her er i den grad tale om en familie, der elsker at være sammen, og det afspejler sig i indretningen af huset, som arkitekt Iben Schlanbusch fra tegnestuen B19 og medlem af Danske BoligArkitekter har tegnet.

Link: Se flere projekter af Iben Schlanbusch her

I et hus, som stort set kun består af ét stort sammenhængende rum, er det vigtigt, at der er gode lydforhold. Derfor er der akustikplader i loftet.

Bortset fra børneafdelingen og de to badeværelser består huset faktisk af ét stort rum, der fordeler sig på flere forskudte planer. Køkkenet ligger på samme niveau som entré og badeværelse.

Et trin længere nede er spiseafdelingen, herfra kan man gå op i forældresoveværelset eller ned i opholdsstuen og videre til  kælderen, hvor der er vaske- og teknikrum samt badeværelse. Længst inde i et mørkt hjørne har ejerne tillige bygget en bred alkove, hvor man kan smide sig på sengen og se TV – i øvrigt husets eneste.

Forbilledligt samarbejde

Parret fik kontakt til Iben Schlanbusch, der har tegnestue i København, via Maries kusine, som selv er arkitekt. Hun ville ikke blande familierelation og arbejde sammen og havde derfor sagt pænt nej tak til at tegne dereshus. Dog lykkedes det hende at få talt Christian og Marie fra en gammel drøm om at bygge et rundt hus.

- Vi havde tegnet nogle skitser, men hun stillede os simpelt hen så mange gode spørgsmål, at vi til sidst kunne se, at det ikke ville fungere, griner parret.

Da Iben Schlanbusch fik opgaven, gik hun som det første i gang med at spore sig ind på, hvad det var for nogle mennesker, hun skulle tegne hus til.

- Det er en meget vigtig fase, som en arkitekt ikke må nedprioritere, ellers kan man ramme helt ved siden af. Det er vigtigt, at forstå de mennesker, der skal bo i huset, kende deres værdier og vide, hvordan de lever. I tilfældet med Christian og Marie var det ret nemt at tune sig ind på, hvad de ville ha’, og de blev faktisk glade for den første skitse, som jeg præsenterede. På den måde var det et mønsterforløb mellem arkitekt og bygherre, fortæller Iben Schlanbusch.

Rustikt badeværelse med stengulv - træbeklædningen med hylden er lavet af krydsfiner, som byggefirmaet fik til overs.

Varmeregning: nul kroner

Da skitserne til huset lå klar, kontaktede Christian flere lokale tømrerfirmaer, men ingen af dem kunne løfte opgaven.  I stedet fik han en aftale med typehusfirmaet Skovbohuse, der ud fra Iben Sclanbusch’ tegninger konstruerede og opførte råhuset – men kun selve trækonstruktionen. Alle ydervæggene inklusive isolering og beklædningen har ejeren selv bygget. Og her afveg familiens ønsker fra det gængse både hvad angår isolering og facadebeklædning.

I forlængelse af køkkenbordet er indrettet en lille plads, hvor man kan sidde og arbejde og samtidig nyde udsigten. Arbejdsbordet er en aflagt havedør.

Læs mere om bæredygtige boliger

To år som selvbygger

Råhuset blev opført på tre uger, men hele byggeriet tog omkring to år. Det er prisen, når man som Christian Tast vælger at stå for alt det øvrige helt alene  - bortset fra lidt hjælp i ny og næ fra venner og bekendte.

- Det er lidt ligesom at føde børn, man glemmer hurtigt bagefter, hvor ondt det gjorde, griner Marie.

Også Christian har oplevet det at bygge selv som en positiv oplevelse og tilføjer:

-  Man siger jo, at der er tre ting, som en mand må gøre her i livet: Få et barn, bygge et hus og skrive en bog. Nu mangler jeg kun at skrive en bog.

Christian Tast er højskolelærer og havde stort set ingen erfaring med byggeri, inden han kastede sig ud i at bygge familiens hus. Til gengæld er han et udpræget kreativt menneske, der lader sig skræmme af store udfordringer.

Lysten skal drive værket

- Det var en gammel drøm for mig at bygge et hus, og jeg fortryder bestemt ikke, at jeg gjorde det.

Han understreger dog, at det først og fremmest er lysten, der skal drive værket. Til andre lyder hans råd derfor: Gør det ikke for at spare penge - gør det kun, hvis du brænder for det.

Børneværelserne har karakter af små celler på blot syv kvadratmeter og er mest tænkt som små soverum. Iben Schlanbusch har tegnet de to alkover, mens Christian Tast som alt andet i huset selv har bygget. Molly på fem år, som har fået overkøjen, mens lillebror Otto har underkøjen på den anden side af skillevæggen. Her har hylden øverst vist sig at være genial opbevaring af den store samling bamser.

Løsningen med at lade et byggefirma opføre rådhuset og være medbygger viste sig i det her tilfælde, at have flere uventede fordele. Råhuset blev opført på tre uger, hvor firmaet også stod for etablering af jordvarmeanlægget.

- Fordelen var blandt andet, at tømrerne fra byggefirmaet efterlod ret mange byggematerialer, som jeg har kunnet anvende andre steder i huset, siger husejeren.

Han har generelt nydt håndværksarbejdet.

- Selvfølgelig vil en professionel måske tænke, at finishen visse steder kunne have været pænere, men generelt er jeg meget stolt over resultatet og glad for, at jeg udlevede drømmen.

Huset i Vissenbjerg er beklædt med shingles. Og på bagsiden af huset er monteret en udebruser, så man kan nyde udsigten, mens man bader.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.