Må naboens solceller eller tagsten blænde?

Blanke ting som solceller og glaserede tagsten kan give naboer så store problemer med genskin, at de ikke kan være udenfor. Læs, hvad du kan stille op, hvis du blændes af naboens tag.

Artiklens øverste billede
Flere og flere kommuner er begyndt at stille æstetiske krav til solceller.

Vælger din nabo at skifte tagbelægningen til glaseret og skinnende tegl, er der en risiko for, at du kommer til at opleve store gener. Blanke overflader på taget kan nemlig skabe et blændende genskin på din grund, fordi solens stråler reflekteres, idet de rammer tagfladen.

Udover glaserede teglsten kan solceller, ovenlysvinduer og glastage også give genskin.

LÆS OGSÅ: Drop glaserede tagsten til almindelige huse

Kommunen kan forbyde skinnende ting på taget

Især glaserede tegltage har skabt problemer, og mange kommuner har de senere år forbudt tagbelægningen i lokalplanerne - ofte med ordlyden, at blanke eller reflekterende tagmaterialer ikke må anvendes.

Flere og flere kommuner er også begyndt at stille æstetiske krav til solceller. Her kan der bl.a. være særlige regler for, hvor høj en refleksionsværdi solcellerne må have. Refleksionsværdien er en angivelse af, hvor stor en del af lyset der tilbagekastes, når det rammer et glansfuldt materiale.

LÆS OGSÅ: Slut med grimme solceller

Randers Kommune skriver fx i en vejledning til opsætning af solceller, at:

solcelle/solfangeranlæg bør være antirefleks behandlet med en dokumenteret lysrefleksionsværdi på maks. 7 procent. Ved ikke synlige anlæg kan der tillades højere lysrefleksionsværdi.

Tjek lokalplanen for at finde ud af, hvilke regler der gælder i dit lokalområde. Eller spørg hos kommunen.

Genskin kan føre til retssag

Selvom der ikke er regler, som forbyder hverken glaserede tagsten eller solceller hos din nabo, kan dine gener være så alvorlige, at naboen bliver pålagt at tage hensyn. Det kræver dog, at du lægger sag an.

I 2010 afgjorde byretten i Aarhus, at en boligejer skulle udskifte de glaserede tegl på taget med en mere mat udgave, da parret på den anden side af hækken havde en forringet livskvalitet pga. den skinnende tagbelægning.

Afgørelsen var uden fortilfælde og blev truffet ud fra de naboretlige grundregler, der giver en krænket nabo ret til erstatning og/eller ophør af den aktivitet, der forvolder ulempen, hvis retten vurderer, at den naboretlige tålegrænse er overskredet. Tålegrænsen er ikke fast defineret, men kræver et konkret skøn i hver enkelt sag.

LÆS OGSÅ: Dom: Nabo tvinges til at skifte sit glaserede tegltag

Hvad kan du ellers gøre for at afhjælpe problemer med genskin fra taget?

Overvej, om problemet er så stort, at det er værd at starte en større nabokonflikt for.

Måske er genskinnet værst i et begrænset tidsrum. Og selvom det er generende i den periode, kan du måske bruge en terrasse på modsatte side af huset eller sætte dig et andet sted i haven i de minutter eller timer, hvor problemet står på.

Undersøg evt. også om en markise, solfilm på vinduerne eller andre former for solafskærmning kan hjælpe. Eller om der er mulighed for at skærme af for solens refleksion ved at plante træer eller buske. Måske kan du endda få naboen til at give et økonomisk bidrag, hvis du finder en holdbar løsning.

LÆS OGSÅ: Solafskærmning

Hvad kan naboen gøre?

Allerede inden de glaserede tegl, solceller eller glaspartier kommer på taget, kan naboen gøre en række ting for at mindske problemet med genskin på din grund.

En mulighed er at få en arkitekt til at foretage beregninger af, hvornår og hvor stort problemet med lysrefleksion vil være på din grund. Afhængig af resultatet kan naboen vælge at gå efter produkter, der kan mindske generne.

Fx er det muligt at købe antirefleks-behandlede solceller, som absorberer en større mængde af solens stråler. Ligesom også glas i ovenlysvinduer fås med en lav refleksionsværdi.

Tagsten af ædelengoberede tegl kan desuden være et alternativ til glaserede tegl. De har en halvblank overflade, men er knap så skinnende som glaserede tagsten.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.