Pas på: Pudsede murstensfacader kan få mange skader

Det skulle være så flot – et pudset murstenshus. Men mange huse ender med dybe revner, skjolder og fugtskader. Læs, hvordan du undgår problemer, hvis du vil pudse og male murstensfacaden.

Artiklens øverste billede
Hvis du vil undgå revner og fugtproblemer med pudsede mure, er den vigtigste regel, at det stærkeste lag aldrig må være yderst. Foto: Ole Lind

Pas på, hvis du vil pudse og male dit murstenshus. Mange får nemlig en lang række problemer, der kan være meget svære at løse, fordi de har brugt den forkerte puds eller den forkerte maling.

- Når man køber et muret hus, har det været meget moderne at pudse det, fordi man gerne vil have det til at ligne en funkisvilla eller palævilla. Vi kan læse ud fra de mange spørgsmål, boligejere sender til os, at en del står med revner og fugtskader, fordi de har gjort det forkert, siger Tine Nielsen, redaktør for Bolius’ brevkasse ”Spørg eksperten” .

LÆS OGSÅ: Typiske skader på facader

Typiske fejl: For stærk puds og maling

- Det typiske er, at man har brugt en forkert puds eller en forkert blanding. Og at man ikke har lagt puds på i den rigtige rækkefølge i den rigtige tykkelse. Så kan muren hurtigt slå revner.

- Huset bevæger sig efter temperatur og fugtforhold. Derfor skal puds og maling eller kalkning kunne følge med. Hvis det er for stærkt eller for tæt, kommer der revner, forklarer Tine Nielsen.

Tyndpuds giver problemer

Søren Vadstrup, arkitekt og forskningslektor på Kunstakademiets Arkitektskole i København, oplever også, at mange kommer galt afsted med at pudse murværk.

- Tyndpuds synes jeg helt, man skal holde sig fra. Mange ændrer totalt på udtrykket på deres hus ved at vandskure det med en cementholdig tyndpuds. Det kommer til at stå meget blakket. Og det bliver ofte for tæt og for hårdt, så det skaller af, holder på fugten og dermed giver fugtskader i huset, siger han.

Forlæng gamle murstenshuses levetid med pudsning

Derimod mener han, man kan forlænge ældre, forvitrede murstenshuses levetid med mange år, hvis man giver dem et lag dækkende fuldpuds i 2 lag – et groft lag i bunden og et fint lag uden på det.

- Faktisk er det meget gammel viden. Det er en metode, man har rekonstrueret fra det gamle Rom. Hvis man først giver murværket et groft lag puds med 0-8 mm groft sand i en centimeters tykkelse, og derefter lægger et fint lag på af puds med 0-4 mm groft sand, så skaber man en overflade, der er smidig, har åbne porer og en fugtvandring indefra og ud. Det får man et tørrere og teknisk forbedret hus ud af, siger han.

SE TEMA: Mure og facader

Brug kalkmørtel for at undgå revner

Det er Mikkel Storgaard, murermester og ekspert i ”Spørg eksperten”, helt enig i. Netop derfor råder han til kun at benytte NHL (Natural Hydraulic Lime)-kalkmørtler.

Hvis du har revner i dit murværk, skal du først udbedre dem i de samme materialer, som huset originalt er bygget i - ellers vil revnerne slå igennem dit pudslag. Derefter kan du gå i gang med at pudse huset med 2 eller 3 lag kalkmørtel.

- Lige meget, hvilken type mursten man har, kan man bruge NHL-kalkmørtel. For det er hverken tilsat akryl, cement eller gips, som alle laver nogle uheldige forbindelser med kalken, der er med til at nedbryde den, forklarer Mikkel Storgaard.

LÆS OGSÅ: Reparation og vedligeholdelse af pudsede, malede og kalkede facader

Sprøjt pudset på for at bevare luftholdigheden

Det er en god idé at sprøjte mørtlen på i stedet for at trække den på.

- Det er meget vigtigt, at kornstrukturen i pudset er luftholdig. Når man trækker pudset på, hiver man luften ud af den. Men hvis man kaster eller sprøjter det på, bevarer man luften i mørtlen. Og så holder det meget længere, fordi det bevarer smidigheden og åndbarheden, siger Mikkel Storgaard.

Puds ikke selv huset Tine Nielsen, Bolius, mener ikke, at det er gør det selv-arbejde at pudse et hus.

- Derfor anbefaler jeg, at man altid får professionelle til at pudse et hus. Mange tror, det er let at gøre. Men efter min mening skal det være en meget lille overflade, hvis man selv skal kaste sig over det. Fordi der kan opstå så mange skader, hvis man ikke gør det rigtigt. Og det er svært at rette op på, når skaden først er sket, siger hun.

LÆS OGSÅ: Pudsning af murede facader - godt eller skidt?

Drop plasticmalingen – brug kalk

Når det pudsede murværk skal vedligeholdes, er der ligeledes mange faldgruber. Mange vil gerne male eller overfladebehandle deres puds, og så hopper de i fælden med at købe plasticmaling eller en anden type maling, der ikke er diffusionsåben. Så kan huset ikke ånde.

- Måske har de endda købt en maling, hvorpå der står, at den er diffusionsåben, men så har de malet flere lag, og så lukker malingen alligevel til. Så får fugten malingen til at boble op, og så kommer der vand ind bagved, og så opstår der fugtskader, siger Tine Nielsen.

Løsningen er ifølge både hende og Mikkel Storgaard, at du skal behandle pudset med kalk. Det kan ånde, bevæge sig og samtidig beskytte den pudsede mur mod vind og vejr.

LÆS OGSÅ: Sådan maler du en pudset facade

Revner i muværk skal udbedres straks

Søren Vadstrup forklarer, at hvis murværk er blevet pudset på den rigtige måde, er det næsten vedligeholdelsesfrit. Men det er altid godt at give pudset en omgang kalkning med nogle års mellemrum.

Derudover skal du også være opmærksom på straks at udbedre evt. revner, der alligevel kan opstå på grund af, at huset sætter sig. Hvis revnerne ikke straks udbedres, kan de udvide sig.

- Hvis der er revner, kan man kradse dem op og fuge dem. Nogle gange er man nødt til at give dem både det grove lag kalkmørtel og derefter det fine. Og så kan man igen slutte af med en kalkning, anbefaler han.

LÆS OGSÅ: Hul og løs facadepuds

Sokkelpuds kan sikre mod saltskader

Det er også en god idé at forstærke soklen med sokkelpuds, fordi overfladen ellers hurtigt kan tage skade af salte. Fra både luften og det salt, der spredes på gaden ved sne og is.

- Sokkelpuds er et tykkere lag puds, som dog skal laves på samme måde, så man har et tykt lag inderst og et tyndere lag yderst. Hvis man laver det på den rigtige måde, vil saltene krystallisere sig på overfladen, så de ikke skader pudset, forklarer Søren Vadstrup.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen