Få rådgivning til energiforbedringer

Energistyrelsen er godt i gang med at uddanne rådgivere, der kan hjælpe dig med at få en bedre bolig. Ordningen skal gøre det nemmere at gennemskue mulighederne og lette adgangen til lån i banken.

Artiklens øverste billede
Murermester Tommy Petersen fra Kastrup i gang med at renovere et badeværelse. Ifølge Søren Christian Kjær, der er BedreBolig-rådgiver, viser flere undersøgelser, at prisen på et hus stiger med 70 til 100.000 kroner for hvert trin, man går op i energimærkning. En løbende opgradering af huset kan derfor have stor betydning, den dag man skal sælge. Arkivfoto: Thomas Borberg / Polfoto

En renovering eller udbygning af huset sker typisk for at forbedre hjemmets kvaliteter.

Det kan ske, at ungerne er flyttet hjemmefra, så der er brug for en ny inddeling af pladsen. Måske skal udestuen endelig bygges, eller måske vil man bare forbedre sin boligs energiprofil. Uanset årsagen, så vil man typisk have brug for rådgivning for at komme i gang.

Det kan være svært at gennemskue, hvad der er den bedste løsning, og her kan en gennemgang af huset give et overblik over, hvad der er muligt, og hvad der opfylder håbene og drømmene til boligen.

Søren Christian Kjær har som den første i Danmark bestået eksamen til BedreBolig-rådgiver. Med eksamen kan han give boligejerne råd om, hvordan de gør deres bolig bedre. Uddannelsen er sat i verden af Energistyrelsen som en del af ordningen BedreBolig. Ideen med ordningen er, at det skal være enkelt at energiforbedre, når man skal renovere sin bolig.

Komplekse forbedringer

Søren Christian Kjær arbejder til daglig som energi- og indeklimakonsulent ved ingeniørfirmaet Nordisk Engineering i Østjylland. Han er vant til at rådgive husejere om indeklima og udarbejder energimærker for husejere landet over.

”Problemet med energimærket er, at det ofte bliver udarbejdet, når boligen skal sælges. Det betyder, at incitamentet til at udføre besparelsesforslagene, som jeg udarbejder, kan ligge på et meget lille sted hos ejerne. Og køberne af huset har naturligt ikke den økonomiske ballast til at udføre dem, da de lige har brugt alle pengene på huset,” siger han.

Med den nye uddannelse kan han komme ud og rådgive husejerne, når de er i gang med at overveje en renovering og dermed har besluttet at bruge penge på huset.

Han har netop været omkring en husejer, hvor der blev fundet årlige besparelser for 22.000 kroner på varmebudgettet.

Ved at efterisolere gulvet mod den uopvarmede kælder kunne ejeren alene spare 11.400 kroner årligt mod en investering på blot 47.400 kroner.

Udfordringen med energirenovering er kompleksiteten. Søren Christian Kjær fremhæver, at manglende forståelse for hele boligen ofte er skyld i store problemer ude hos boligejerne.

BedreBolig-rådgiverne uddannes intensivt i en helhedsforståelse af boligen, så de har viden om boligens ydre skal, de indre tekniske installationer og alternative energikilder.

”Jeg har oplevet en boligejer, der har skiftet fra termovinduer til trelags energirigtige vinduer, men desværre fik boligejeren dårlig rådgivning og valgte vinduer uden friskluftventil med dårligt indeklima til følge,” fortæller Søren Christian Kjær.

Eksemplet understreger vigtigheden af at se på hele boligen, når der skal udføres energirenovering. Det er ikke nok at gøre huset mere tæt, hvis indeklimaet blot forværres. I det tætte hus vil man opleve, at der kommer kondensvand på ruderne. Det er et udtryk for, at luftfugtigheden er for høj. Det skaber en risiko for svamp. Samtidig er den varme luft sværere at opvarme. Så selvom man skifter ruderne for at sænke varmeregningen, vil man risikere, at effekten udebliver.

Nemmere at låne

Et møde med en BedreBolig-rådgiver består af flere faser. Søren Christian Kjær forklarer, at første skridt er et afklarende møde, hvor boligejerens ønsker, håb og drømme for hjemmet gennemgås. Ordningen handler ikke kun om energirenovering. Målet er, at boligejerne får ideer til, hvordan de kan skabe et bedre hjem.


 

Når ideerne er på plads, gennemgår rådgiveren boligen fra top til tå med fokus på de ting, som man nu engang gerne vil ændre på. Er det kun vinduerne, der skal skiftes, så kigger rådgiveren kun her. I gennemgangen registreres alle de forhold, der er blevet talt om. Endeligt udarbejder BedreBolig-rådgiveren en rapport med en anbefalet strategi, som gennemgås med husejeren.

Søren Christian Kjær forventer, at gennemgangen vil ligge i et prisleje omkring 3.500 kroner inklusive moms. Ideen er, at husejerne skal tage ordningen til sig, og derfor holdes prisen nede. Det vigtigste i rapporten er på sin vis økonomien. Med i pakken følger et budget, som man kan tage med i banken, og det viser helt præcist økonomien i de forbedringer, man gerne vil lave i hjemmet.

”Vi er uddannet til at opstille et budget, der viser de økonomiske konsekvenser for banker og realkreditforeninger. Det vil gøre det nemmere at opnå finansiering. Ikke mindst fordi vores arbejde er certificeret af Energistyrelsen,” siger Søren Christian Kjær.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.