Boligkøbere siger nej til huse med kælder

Mange boligejere foretrækker et hus uden kælder, når de skal købe nyt hus, viser ny undersøgelse fra Bolius. Alligevel sælges der flere huse med kælder - læs, hvordan det hænger sammen.

Artiklens øverste billede
Flest foretrækker et hus uden kælder.

Næsten halvdelen af de danske boligejere vil gå efter et hus uden kælder, hvis de skal købe ny bolig.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Bolius Boligejernes Videncenter. 1.014 boligejere har deltaget i undersøgelsen, og 45 pct. foretrækker et hus uden kælder. Kun 27 pct. vil gå efter en bolig med kælder, mens resten svarer ”ved ikke”.

- Folk ved godt, at der er noget bøvl med kældre, for man må ikke bo i dem, der kan være problemer med fugt og radon, og der er risiko for, at de bliver oversvømmet, siger fagekspert i Bolius, Tine R. Sode.

De boligejere, der i forvejen har kælder, er mest tilbøjelige til at vælge et nyt hus, der også har kælder. I den gruppe svarer 46 pct. således, at de vil vælge hus med kælder igen, hvis de skal købe hus.

Boligkøbere lærer at holde af kældre

Ifølge relationschef Mads Ellegaard fra ejendomsmæglerkæden Home fordufter boligkøbernes modvilje mod kældre dog, når de reelt står i en købssituation og skal få boligdrøm og realitet til at hænge sammen.

Homes analyser viser nemlig, at der i dag er kælder i 8 pct. flere af de boliger, der bliver handlet, end der var for fem år siden.

- Hvis man ikke står og skal til at flytte lige nu, kan det godt være, at man har et stort etplanshus på ønskelisten. Men når man så reelt skal til at købe hus, skæver man lidt mere til økonomien, og hvad der rent faktisk kan lade sig gøre. Og så giver et hus med kælder mere mening, siger han.

Boligejere vil have mere plads

Der er en generel tendens til, at boligkøbere efterspørger mere plads, og at vi ønsker os større huse. Arealet i kælderen er billigere end kvadratmeter i stueetagen, og derfor er huse med kælder et godt kompromis mellem begrænsningerne i boliglånet og drømmen om mere plads.

- Folks behov for plads er steget. Derfor tænker man kreativt i forhold til, hvordan man kan få mere plads uden at betale alt for meget ekstra for det, forklarer Mads Ellegaard.

LÆS OGSÅ: 110.000 danskere bor ulovligt i kældre

En kælder bør ikke skræmme dig væk

Som boligkøber er der da heller ikke grund til direkte at undgå huse med kældre, mener fagekspert Tine R. Sode, Bolius. Du skal blot vide, hvad du går ind til, for kvadratmeter i kælderen er noget helt andet end kvadratmeter i stueplan.

- Man skal ikke være bange for at købe et hus med kælder. Man skal bare vide, at det kan give nogle ekstra udgifter, hvis den bliver oversvømmet, og at det ikke er kvadratmeter, man kan bruge til beboelse. Men det kan være smaddergodt til det ekstra badeværelse, pulterrum eller til dit løbebånd og hobbyværkstedet, siger hun.

Kælder hitter hos de unge

Bolius’ undersøgelse viser, at flere unge end ældre boligejere vil vælge hus med kælder, og at kældre er mest populære i København. Det forklarer Mads Ellegaard med de høje kvadratmeterpriser i hovedstaden, som særligt unge boligkøbere søger til, og at ældre og unge boligkøbere stiller forskellige krav til en bolig.

- Ældre boligkøbere overvejer sådan noget som trapper og går efter et hus i ét plan, hvor de kan blive boende mange år endnu. De unge går efter flere kvadratmeter, men har måske ikke altid økonomien til det, og der er nogle beskatningsmæssige fordele i at have kælder. Det er billige kvadratmeter både at købe og at betale skat af, siger han.

SE TEMA OM KÆLDEREN

Kan det betale sig at sætte kælderen i stand?

Har du hus med kælder og vil gerne sætte det til salg, kan du gøre kælderen mere indbydende ved at rydde op og male i lyse farver. Men der er ingen grund til at kaste dig ud i et stort renoveringsprojekt, understreger Mads Ellegaard.

- Det er simpelthen for risikabelt, om du får din investering igen, til, at det kan anbefales. Hvis du sætter kælderen i stand, skal det være for din egen skyld, fastslår han.

LÆS OGSÅ: Slip for fugt: 3 trin til en tør kælder

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.