Må du male naboens bygning i skel?
Synes du, din nabos bygning i jeres fælles skel trænger til en gang maling på din side? Så læs her, om du har ret til at gå i gang med penslen.
Selvom naboens garage eller skur har en mur i jeres fælles skel, som vender ind mod din have, har du faktisk ikke ret til hverken at male eller vedligeholde den. Heller ikke selvom muren er forfalden og udelukkende kan ses fra din have.
Du kan selvfølgelig lave en aftale med naboen om, at du får lov til at udføre forbedringer på bygningen, men som udgangspunkt er det ejeren af bygningen, der har både vedligeholdelsespligt og -ret.
LÆS OGSÅ: Må du save grene af naboens træ
Naboen har pligt til at vedligeholde hele bygningen
Naboen har til gengæld et ansvar for at vedligeholde bygningen i skel – også den mur, som kun er synlig for dig. Ifølge byggeloven skal al bebyggelse nemlig holdes i en ’sømmelig’ og ’forsvarlig’ stand.
I Håndbog for bygningsmyndigheder står der bl.a. om garager, carporte, udhuse og lignende mindre bygninger, at:
”Ved byggeri tæt på skel burde det være en selvfølge, at bygningens sider mod naboen også får et pænt udseende. Hvis dette ikke sker af sig selv, så kan bygningsmyndigheden - med hjemmel i byggelovens § 14 - påbyde, at bygningens udseende forbedres.”
Naboen kan få tilladelse til at råde over din grund
Du skal give naboen adgang til din grund, hvis det er nødvendig for, at vedligeholdelsen kan udføres.
Hvis du ikke vil give din nabo adgang til din grund, kan kommunalbestyrelsen give naboen tilladelse til at råde over din grund i en kortere periode - du skal dog varsles 14 dage inden, arbejdet udføres.
Lav espalier og halvtag på naboens mur
Hegnsloven giver dig ret at opsætte espalier, halvtag eller et mindre skur på en mur, der vender ind mod din grund.
Betyder det, at det bliver sværere eller dyrere at udføre den løbende vedligeholdelse af muren, kan naboen dog kræve, at du tager del i vedligeholdelsesbyrden. Og han har også ret til at tage dit espalier ned, hvis det forhindrer ham i at vedligeholde muren, fx hvis den skal pudses op.
Din nabo må i øvrigt nedrive eller ændre væggen når som helst, uanset om det går ud over de ting, du har fastgjort på muren.
LÆS OGSÅ: Hegnsloven og hegnssyn
Det siger loven
§ 14
”Bebyggelse, ejendommes ubebyggede arealer og derpå værende indretninger skal holdes i forsvarlig stand, således at de ikke frembyder fare for ejendommens beboere eller andre eller på anden måde er behæftet med væsentlige mangler. Endvidere skal ejendommen holdes i en under hensyn til beliggenheden sømmelig stand.”
1.11 Midlertidig rådighed over nabogrund
”Kommunalbestyrelsen kan give en ejer midlertidig tilladelse til at råde over en nabogrund i følgende tilfælde:
1. Når det er nødvendigt for at sikre omliggende grunde, bygninger og ledningsanlæg i forbindelse med et funderingsarbejde, en udgravning eller en terrænændring på egen grund.
2. Når det er nødvendigt for, at en ejer kan udføre et bygge-, reparations- eller vedligeholdelsesarbejde på egen ejendom.”
§ 25
”Enhver grundejer har ret til på et mod hans grund vendende plankeværk eller mur at befæste espalier, halvtage, mindre skure o.lign.”
Stk. 2
”Bliver hegnets vedligeholdelse herved mere byrdefuld for naboen, kan denne kræve den gældende fordeling af vedligeholdelsesbyrden ændret.”
Kilder: Tine R. Sode, fagekspert i Bolius Boligejernes Videncenter