Coop stopper salg af ukrudtsmidler

Slut med at købe ukrudtsmidler som plænerens og Roundup i Coops-butikker. Danva håber, at flere følger efter.

Artiklens øverste billede

Dagligvaregiganten Coop stopper med at sælge ukrudtsmidler i alle sine butikker. Beslutningen markeres i forbindelse med FN's Verdens Vanddag lørdag.

- Vi vil gerne medvirke til, at private ikke bruger gift for at få en smuk have.

- Der findes gode og effektive grønne haveråd, som gør brug af sprøjtemidler overflødige. Det gælder også Roundup og plænerens, siger Anna Lise Mortensen Grandjean, ansvarlighedsdirektør i Coop.

Coops håndsrækning til bedre beskyttelse af grundvandet bakkes varmt op af vandsektorens brancheorganisation, Danva:

- Der er gennem en årrække i gennemsnit lukket 100 drikkevandsboringer om året med indhold af blandt andet sprøjtemidler.

- Der er ikke noget, der forsvarer, at haveejere skal belaste grundvandet med gift, når man i stedet kan gribe hakkejernet og få gratis motion, siger Danvas direktør Carl-Emil Larsen.

Risiko for forurening større i haver

Selvom det private forbrug af sprøjtemidler kun udgør et par procent i forhold til landbrugets, er risikoen for forurening forholdsmæssig større i private haver.

Årsagen er, at private ikke er uddannede til at bruge pesticider og derfor overdoserer. Desuden bruges sprøjtemidlerne ofte i indkørsler og flisehavegange, hvor der ikke er ret megen optagelse af pesticiderne af planter, før de siver ned i jorden mod grundvandet.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) hilser Coops udspil velkommen.

Ni midler tages ud af handel

Hun er selv på vej med et udspil, der sender de ufortyndede sprøjtemidler om bag disken i plantecentrene, så der følger professionel rådgivning med. Desuden ryger ni problematiske sprøjtemidler helt ud af markedet.

- Fremover skal det kun være færdigblandede midler, man selv tager ned fra hylderne, og ikke midler, man selv skal rode med at fortynde op med vand, siger Kirsten Brosbøl.

Reglerne træder i kraft i 2015, så butikkerne får tid til at ændre indretningen og uddanne personalet.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Del artiklen