Fantasi og fornyelse

Med Chelsea Flower Show har det engelske haveselskab taget hul på sommerens mange events. Vi var på pletten på udkig efter de nyeste tendenser, og derfor kan du i dag læse om ”Fresh Gardens”.

Artiklens øverste billede
'The Renault Garden' er et fint fransk eksempel på, hvorledes genbrug kan indgå i et kreativt havedesign. Bilfirmaet har anvendt dele af gamle biler, som er blevet pulveriseret og brugt til støbning af søjler og andre byggematerialer. Selv stolene er skabt af genbrugsmaterialer, nemlig gamle plastikflasker. Alt sammen transformeret til et dynamisk og flot havedesign med bl.a. oliventræer og limegule vortemælk, Euphorbia spinosa som medspillere til at illudere et lille stykke af Sydfrankrigs tørre landskaber.

En tur til et af de mange engelske haveshows bør man unde sig selv, hvis man vil se verdens bedste havedesigneres bud på både traditionelle haver og de nyeste tendenser. Her finder man masser af inspiration til både store og små tiltag i haven, man bliver præsenteret for nye planter, og man kan købe sig fattig i praktiske redskaber og lækkert tilbehør, som pludselig slet ikke kan undværes.

Umage vækster

Noget af det, man især kan lade sig inspirere af på et haveshow, er de spændende plante- og farvesammensætninger. Man kan se designernes bud på umage vækster, der mikses på overraskende vis, og farveholdninger som man ikke selv ville have fundet på. Så er der selvfølgelig også alle de nye sorter indenfor så at sige alle slags planter, som forædlerne har krydset sig frem til, og som her bliver præsenteret for første gang. Det være sig træer, buske, roser, stauder, løgvækster, sommerblomster og grøntsager. Her findes simpelthen ALT, hvad et havehjerte banker for.

Verdens største haveshow

Chelsea Flower Show er det største af dem alle, og det ligger lige i hjertet af London, ned til Themsen. Det er netop overstået, og i år var modsætningerne særligt tydelige. Man oplevede både det traditionelle og det nyskabende: Klassisk landskabsarkitektur med formklippede buske og overdådigt komponerede staudebede, som gik hånd i hånd med det 21. århundredes bud på modernistiske haver. De innovative designeres showhaver rummede nye aspekter og var i mange tilfælde slet ikke haver i egentlig forstand. Det kunne være et minimalistisk gårdmiljø, et lille stykke grøn by med indbygget biodiversitet eller et område, der tog hensyn til både monsterregn og tørkeperioder.

På blot et par kvadratmeter fik fantasien lov at blomstre. Man måtte forundres over, hvor godt pladsen udnyttes, og hvor meget der faktisk kan være på selv et beskedent areal. En trøst, hvis ens egen have kun er på få kvadratmeter.

Miljø-tænkning

Miljø, biodiversitet og naturen var i højsædet. Forslag til opsamling og genbrug af regnvand sås mange steder, og planter, der kan holde til tørkeperioder, var også rigt repræsenteret. I biodiversitetens navn var der mange af de klassiske haver, som fremstod med en traditionel designmæssig udformning, mens selve beplantningen var af mere ”vild” karakter med et naturligt look. Og så måtte man forundres over de mange avantgarde-haver, som mere var at opfatte som spektakulære installationer end egentlige haveanlæg.

Et emne, der også blev lagt stor vægt på, var børn og haver. Mange af udstillingens områder og stande var designet af skolebørn, og der var blandt andet udskrevet konkurrencer på landsplan, hvor skoleklasser dystede om den flottest tilplantede trillebør. Englænderne er meget opmærksomme på at få den opvoksende generation til at interessere sig for både planter, miljø, selvforsyning og havebrug, blandt andet med skolehaver. Man har erfaring for, at det er i barndommen, interessen skal grundlægges. Det kan vi godt lære noget af herhjemme.

”Fresh Gardens” for de unge

På udstillingen vistes både de store traditionelle showhaver side om side med haver i mindre målestok. En nyskabelse var de såkaldte ”Fresh Gardens”, som var et tiltag med henblik på at tiltrække yngre havefolk med overraskende designs og utraditionelle materialer. Kreativiteten her var i højsædet - og selv om en del af ideerne nok ikke lige finder vej til den hjemlige villahave, var der alligevel masser af inspiration at hente. I år har jeg valgt at sætte fokus på nogle af disse moderne haver. Dels for vise, at engelsk havekunst er andet og mere end traditionel romantik - dels for at pirke lidt til opfattelsen af, hvad en have er.

Besøg et engelsk haveshow

Englænderne er havefreaks, så det basker, og det engelske haveselskab Royal Horticultural Society (RHS) er både verdens ældste og største. Året igennem bydes der på et utal af arrangementer landet over, som nok er en rejse værd. Chelsea Flower Show er lige løbet af stablen, men nåede man ikke lige at komme dertil, venter Hampton Court Show i begyndelsen af juli, Tatton Park Flower Show i slutningen af juli og Malvern Autumn Show sidst i september.

Læs mere på www.rhs.org.uk og på www.visitbritain.comAndre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.