Nu skal du fjerne havens hvepsebo

Hvepse er irriterende, og hvis du har allergi, kan de være livsfarlige.

Artiklens øverste billede
Arkvifoto: Ole Lind

Du skal dog ikke fjerne hvepseboet for enhver pris. Hvepse er nemlig nyttedyr, der hjælper med at spise små skadedyr, rådden frugt, og så kan de bestøve blomster.

- Men hvis hvepsene bor i nærheden af, hvor vi opholder os - som på terrassen eller køkkenhaven - og ofte kommer tæt på, så er det en god idé at bekæmpe det, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver ved Haveselskabet.

- Hvis du vil fjerne dit hvepsebo, skal du fjerne det tidlig morgen eller sen aften, hvor hvepsene er der, og de er mindst aggressive, siger Tine Nielsen, der er fagekspert ved Bolius og redaktør for brevkassen Spørg Bolius.

Inden du går til hvepseboet, skal du pakke dig godt ind. En tyk trøje, handsker og særligt en hat med bred skygge med et myggenet ned over er vigtigt.

Tag en sort affaldssæk og kræng siderne ud, ligesom hvis du samler en hundelort op. Grib fat om hvepseboet, mens du holder på ydersiden af posen, og tag det tilbagekrængede stykke op over hvepseboet, luk til og slå hurtigt knude på.

- Man skal gøre det i ét tag og ikke fumle med det. Stå hellere et øjeblik og overvej, hvordan du bedst kan få fat i det, siger Louise Møller.

Eksperterne er enige om, at den mest humane måde at komme af med de gule insekter på er ved at lægge dem i fryseren i et par dage. Derefter kan du smide affaldssækken i skraldespanden.

Har du et hvepsebo, der sidder et svært tilgængeligt sted, er eksperterne enige om, at det er bedst at overlade til professionelle. Får du ikke fat i det og lukket dyrene inde hurtigt, kan de blive aggressive.

Her i juni er et hvepsebo på størrelse med en knyttet hånd eller to, og det kan man nemt selv håndtere. Men senere på sommeren vil de nemt kunne op og være på størrelse med en fodbold.

- Hvis dit hvepsebo er stort eller svært tilgængeligt, så tilkald professionel hjælp. Hvepse og hvepsestik er ikke til at spøge med, siger Tine Nielsen.

Årsagen til at hvepse er ekstra aggressive i sensommeren er fordi, der i hvepseboet skal opbygges et nyt hierarki. Fra maj til august har hvepsene fundet materialet til deres bo, insekter til deres larver og nektar til sig selv.

Men når der ikke er mere arbejde og nye dronninger kommer til, skiller boet sig af med mange af arbejderhvepsene. De forlader derfor boet og bliver mere generende i haverne.

/ritzau/FOKUS

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.