Et sydsvensk haveparadis

Tag med på “Trädgårdsrundan” og besøg skønne, svenske haver som bl.a. denne, der tilhører Lottie Hermansson og hendes mand Jan. Med masser af gåpåmod og flid har de gennem årene forvandlet en bar mark til en fantastisk have med både kig til naboens marker og små hemmelige kroge.

Artiklens øverste billede
I forbindelse med sin have har Lottie en lille planteskole med planter fra haven, så man selv kan skabe nogle af hendes mange blomsterbede derhjemme. Planteskolen rummer også en lille butik med salg af kunsthåndværk og småting til haven. Sidst, men ikke mindst kan man nyde en kop kaffe med kage i det store, dejlige drivhus, der ligger midt i haven.

Da Lottie og Jan Hermansson overtog husmandsstedet som en udstykning fra naboens gård, fik de at vide, at grunden tidligere havde huset en planteskole. Det tog parret som et godt tegn, men det skulle vise sig at udover en masse små lerpotter i laden, var der ikke de store ting at komme efter. Tværtimod lå jorden fuldstændig brak rundt om huset – med alt hvad der dertil hørte af græs og ukrudt. Så der var kun én ting at gøre: De måtte rulle ærmerne op og komme i gang.

Der er også en lille idyllisk sø midt i Lotties have. Den spejler himmel og træer på fineste vis.

Blomster og have har været en del af Lotties liv gennem de sidste 27 år. I begyndelsen kreerede hun og hendes søster Lisbeth store blomsterdekorationer, som blev vist på udstillinger og i rummene på frilandsmuseet Fredriksdal i Helsingborg. En enkelt bog, “Blomsterpoesi”, blev det også til. I 1995 begyndte Lottie og Lisbeth at beskæftige sig med havedesign og skabte bl.a. showhaver i Norrvikens Trädgårdar i Båstad, på forskellige planteskoler og Fredriksdal frilandsmuseum.

Til glæde for både dyr og mennesker

I 1998 overtog Lottie og hendes mand den store have i Ängelholm. Det blev starten på mange års arbejde og forfinelse af haven til det, den er i dag. Et arbejde som på ingen måde skræmte Lottie, der både elsker arbejdet med haven og nydelsen ved at sidde afslappet i en af de mange kroge.

I Lotties have dukker der små finurligheder op rundt omkring i bede og ved stierne. Her er det en lille musvit, som er placeret i kiggehøjde på en gammel hegnspæl.
I forhaven er der rødmalede højbede beplantet med stedsegrønne buske og masser af stauder.

Mange mindre afdelinger

Haven rummer mange mindre siddepladser, hvor livet kan nydes i sommerhalvåret. Rummene er opstået naturligt på grund af de mange stier, der snor sig rundt på grunden. Stierne er selvfølgelig praktiske genveje fra A til B, men for Lottie er det lige så vigtigt at skabe lange kig gennem haven og udsigter til det omkringliggende landskab, der bølger sig rundt om haven.

Lottie og hendes mand har gennem en lang årrække skabt en skøn have, fyldt med inspiration. Heldigvis holder de åbent, så alle haveinteresserede kan komme på besøg.
Der findes mange, små rum i Lotties have, som dette hemmelige hjørne, hvor man uforstyrret kan sidde i en krog og beskue naboens marker. På nøje udvalgte steder har Lottie sat små kunstværker op, udformet i naturens materialer som disse sten på gamle, slanke stammer.

Jan er handymand i haven og har bl.a. bygget de tre væksthuse, der befinder sig på grunden. Derudover har han lavet forskellige jernmøbler og hegn, som pryder rundt omkring. Mange steder finder man også små kunstværker, kreeret af Lottie og hendes søster. Mange af herlighederne kan købes i den lille butik og planteskole, som ligger bagerst i haven, og i det store orangeri er der altid kaffe på kanden og hjemmebagt kage på fadene.

Lukkede haver åbnes

I Sydsverige afholdes “Trädgårdsrundan” hvert år i juni med masser af åbne, fortrinsvis private, haver. Runden giver publikum lejlighed til at besøge hundredevis af forskellige haver og parker. Alle stilarter er repræsenteret: fra store pompøse slotsparker med statuer og springvand til små, personlige kolonihaver med vægten lagt på snedkerglæde og kaffehygge i krogene.

Et af havens bede – her holdt i de varme farver i form af forskellige slags vortemælk.
Skitsen viser, hvordan de forskellige rum i haven er bygget op og fordelt. Der er f.eks. vand fire steder, og det hemmelige hjørne ligger i skovområdet.

“Trädgårdsrundan” er en både god og sjov mulighed for at se nogle haver, der ellers er lukkede for offentligheden. Det er et populært arrangement, og da det er gratis at deltage, skal man være indstillet på, at der kan være mange mennesker i haverne.

Planlæg dit besøg i “Trädgårdsrundan” her.

Og læs mere på: www.dintradgard.org

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.