Leg med havens gulv

Fliser behøver ikke kun at være underlag i indkørslen eller at ligge i snorlige rækker på terrassen. Her er havedesigner Dorthe Kvists bedste tips til, hvordan du med fliser kan pirre kreativiteten og tilføre haven skæv personlighed, sanselige rum og tillokkende stier.

Artiklens øverste billede
Havedesigner Dorthe Kvist bruger trædefliser til at skabe spændende stier i haven og som grafisk modspil til de mange planter og buske. Foto: PR/Dorthe Kvist, Melt Design Studio

Snart byder sommeren på lunere dage og længere nætter og dermed mere tid til at nyde haven. Og for mange er forårs- og sommertiden også ensbetydende med nye haveprojekter.

Sandsten er en tidens tendenser inden for fliser og ligger i tråd med et generelt større fokus på bæredygtige elementer til haven.

Kreativ fliselægning kunne være et godt bud på et frisk pust til de grønne omgivelser. Ifølge forfatter, havedesigner og haveekspert i Go’ Morgen Danmark og TV2 Fris haveprogram ”Årets dejligste have”, Dorthe Kvist, er fliser oplagte at bruge til at give haven ekstra personlighed.

»Fliser er havens gulv og er en belægning, som er meget vigtig. Samtidig signalerer fliserne, hvem du er og giver haven forskellige udtryk – fra det mere clean og moderne til det nostalgiske eller klassiske,« siger havedesigneren.

Vælg, flisetype efter hvilken stemningstype du er ude efter, lyder rådet fra havedesinger Dorthe Kvist. Bløde og naturlige sten passer godt til en afslappet lounge-atmosfære.

Mulighederne er mange, for der er efterhånden et utal af forskellige fliser. Fra eksotiske og gyldne italienske kalksten, der sender tankerne på flugt til varme Middelhavskyster, til fliser i nutidens hotte materiale, beton. Og selv om flisevalg er smag og behag, vælger mange i dag fliser i naturmateriale, som er i tråd med et større fokus på bæredygtighed, fortæller Dorthe Kvist:

»Noget af det, der er meget moderne, er de store grå sandstensfliser, som er et naturmateriale, og som man lægger i et patchworkmønster. Det kan give et afslappet men eksklusivt udtryk at lægge fliserne i forskellige størrelser i et kreativt mønster. Og det er en flisetype, som er god både til nye og gamle huse.«

Selv har havedesigneren flere forskellige typer af fliser liggende i haven, både rustikke natursten og klassiske, skarpskårne betonfliser. Netop betonfliser kan være et godt bud på en økonomisk belægning, hvis budgettet ikke tillader de dyre udskejelser i haven.

»Jeg anvender meget de rene betonfliser, som man kan lave rigtig meget med. Man kan lægge brosten imellem og få et klassisk udtryk, eller bruge dem rent for et moderne og cool udtryk. Det er en billig flise og en smart løsning, hvis budgettet ikke er så stort,« siger hun.

Skab rum og tillokkende stier i haven

Du har sikkert prøvet det: At være i en have, der med snoede stier og hemmelige rum indbød til at gå på opdagelse. Måske var det mormors store have, der med rabarberbed og vildtvoksende buskadser var et eldorado for gemmelege. Men selv om haven er nyanlagt eller har et begrænset areal, er det ifølge Dorthe Kvist slet ikke så svært at skabe kroge og rum i haven.

»Fliser er rigtig gode til at skabe rum i haven. Jeg er selv rigtig glad for at bruge fliser som trædesten, som markerer gangstier i haven. Der er noget ekstremt tillokkende ved en sti, og samtidig er det sjovt for børnene at hoppe fra flise til flise,« siger havedesigneren og fortsætter:

»Jeg bruger også fliser til at markere forskellige områder i haven. Jeg har en terrasse med et udendørskøkken og en stor grill, og her har jeg valgt betonfliser, fordi jeg gerne vil have et rent og enkelt udtryk ved køkkenet. Vores udendørs bålsted er en naturplads, og her har jeg lagt de hyggelige og runde natursten, Ølandsbrud, med et naturligt og rustikt udtryk, som passer til loungestemningen ved bålet.«

En anden måde at anvende fliserne kreativt på er ifølge havedesigneren at lege med proportioner. En smal havegang kan få vidt forskellige udtryk, alt efter om fliserne bliver lagt diagonalt eller i vandrette linjer eller med store og små fliser. Også indkørslen behøver ikke kun at være beklædt i almindelige sten. Vil man tilføje et grafisk element til indkørslen, er et godt tip ifølge havedesigneren at undlade hver anden sten, når man lægger fliserne. Og det er ikke kun haven, der kan få en ansigtsløftning med nye fliser. Huset kan nemlig få interessant modspil fra fliserne.

»Det er en balancegang, når man vælger fliser. Det handler meget om, om du vil gå med eller imod husets stil. Store enkle fliser kan passe godt til et moderne hus, men du kan også vælge grå sandstensfliser, som har et mere blødt udtryk,« siger Dorthe Kvist.

Pas på regnvandet

Et aber dabei ved de fine fliser er, at regnvand har svært ved at finde vej mod jorden, hvis fliserne ligger tæt side om side. Dorthe Kvist anbefaler derfor, at fliserne ikke pr. automatik bliver brugt til at dække store arealer, men at haveejerne vælger at pryde udvalgte pladser i haven med fliser.

»Jeg synes, man skal passe på med at vælge den typiske løsning og belægge hele forhaven med fliser. Det kan både give problemer med regnvandet og se lidt kedeligt ud,« siger Dorthe Kvist.

Det er derfor en god idé at planlægge fliselægningen, inden man slipper kreativiteten fri. Et råd fra havedesigneren er at være opmærksom på, at fliser lagt tæt på huset helst skal have et fald væk fra husmuren, så regnvandet ikke bliver fanget. Eller at lave et afløb, som kan lede vandet væk. De forskelligformede pigsten er desuden en god sten til indkørslen, hvis regnvandet ikke skal ophobe sig ved bildækkene, mener havedesigneren. På trods af de praktiske hensyn opfordrer Dorthe Kvist flere til at bruge fliserne til at tænke kreativt frem for praktisk, når det kommer til havens gulv:

»Mange tænker på fliser som en praktisk løsning, men der er plads til at tænke mere kreativt. Jeg har selv brugt fliser til mit højbed og ved mindre bede. Der er i det hele taget mange forskellige måder at bruge fliser på og flere forskellige farver, udtryk og teksturer, som man kan lege med.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.