Haverådgiver: Sådan kan juletræet plantes ud i haven

Med den rigtige behandling kan man sagtens plante juletræet ud i haven, når december er forbi.

Artiklens øverste billede
Hvis man godt kunne tænke sig et juletræ i potte og vil bruge det i haven bagefter, så gælder det om, at perioden inde i den varme stue bliver så kort som muligt. Arkivfoto: Ivan Boll

Det har groet i årevis, blot for at blive fældet, pakket i net og udstillet i stuen i nogle dage.

Når julen er forbi og pynten pillet af, bliver juletræet som regel klippet i mindre bidder og smidt til storskrald eller på genbrugsstationen.

Men de seneste år er det faktisk blevet populært at købe juletræer i potter for at kunne plante dem i haven bagefter. Det fortæller havefaglig rådgiver Louise Møller fra Haveselskabet.

Det kan man sådan set også fint. Det kræver bare, at man tænker sig lidt om, før man bare hiver træet ind og ud.

Det er nemlig hård kost for træet, når temperaturforskellene er så store.

- Det er en ret stor omvæltning for træet at komme udefra ind i en meget varm stue i måske en uges tid - og så direkte ud i kulden igen, siger Louise Møller og fortsætter:

- Så hvis man godt kunne tænke sig et juletræ i potte og vil bruge det i haven bagefter, så gælder det om, at perioden inde i den varme stue bliver så kort som muligt.

Man kan vælge grantræer inden for arterne rødgran, nordmannsgran, sølvgran, atlasceder, søjlegran og fyr ifølge Bolius og Louise Møller.

Derudover skal man forsøge at give træet en lille tilvænningsperiode.

- Man kan prøve at lave en gradvis overgang, hvor det kan vænne sig til lidt varmere temperaturer, før det skal ind. Det kan man gøre ved at lade det stå et mere beskyttet sted i nogle dage, siger hun.

Det kan eksempelvis være i et skur eller et køligt bryggers. Der skal det stå i minimum fire dage - optimalt en uge - hvor det vænner sig til temperaturen, råder Louise Møller.

- Specielt når vi har frost, så er det en ret voldsom temperaturforskel, siger hun.

- Hvis man skal være helt sikker på, at træet ikke tager alt for stor skade, så skal man maksimalt have det inde i stuen i fire-fem dage. Det er ikke naturligt for sådan et træ at stå inde i en 24-25 grader varm stue på denne her årstid. Det kan det ikke holde til i ret lang tid ad gangen.

Hos Bolius råder de til, at man sætter juletræet langt væk fra radiator og brændeovn, når det kommer ind i stuen, netop for at undgå at give det et kæmpe varmechok.

Efter de fire-fem dage i stuen skal træet igen vænnes til at skulle ud i koldere temperaturer. Lad det stå nogle dage et sted, der er lidt køligere end den varme stue, siger haverådgiveren.

Træet kan plantes i haven, når jorden er til det. Hvis der er frost i jorden, må man vente lidt med at plante det ud. Træet tager ikke skade af at stå i potten indtil foråret, fortæller hun.

- Man skal selvfølgelig være opmærksom på, at det ikke tørrer helt ud.

Man kan til gengæld ikke lade grantræet bo permanent i potten. Det har nemlig rødder, som skal kunne søge langt ned i jorden og ud til siderne.

- Man skal altså ikke regne med, at man kan sætte det samme træ ind i stuen året efter. Når først træet har fået fat med rødderne, bryder det sig bestemt ikke om at blive gravet op, fortæller Louise Møller.

- Men man kan jo plante det et sted, hvor man kan se det indefra. Så kan man sætte lys på det og på den måde have glæde af det, tilføjer hun.

/ritzau fokus/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.