Vild, vildere, have
Skrappe farver, masser af frodighed og et naturligt og vildt udseende hitter i haven. Selv ukrudt er blevet et velkomment syn.
Havemoden har de seneste år bevæget sig væk fra det stringente look. Haven skal bruges, nydes og smages på, og det afspejles i stilen, der er blevet mere skødesløs.
Det handler i højere grad om at forbinde haven med naturen og plante vilde planter, invitere dyrene på besøg og lave sin egen kompostbunke.
Lad ukrudtet stå
Naturen inspirerer i øjeblikket havestilen. Vilde planter er derfor velkomne på den anden side af havelågen, hvor de giver et frodigt og afslappet udseende til den private have:
»I dag skal haven være knap så friseret, der skal være mere plads til naturen,« fortæller Jesper Carl Corfitzen, der er gartner, landskabsarkitekt og havefaglig leder for almennyttigforeningen Haveselskabet.
Den vilde trend er Frank Kirkegaard, havearkitekt og tidligere fagredaktør på magasinet Haven, der udgives af Haveselskabet enig i:
»Den naturlige stil er en lang trend, der nok peaker lige nu. Det betyder dog ikke, at haven bare står og forfalder og får lov at gro vildt. Man kan f.eks. have en flot klippet græsplæne og så holde det vilde til nogle afgrænsede bede.«
Selv ukrudt har fået en lovlig plads i haven. Ukrudt understreger den naturlige stil, men samtidig er det også med til at afspejle en livsstil, hvor man hellere vil bruge tiden på at nyde haven end at holde den fri for ukrudt:
»Det gør bestemt ikke noget, at der står nogle ukrudtsplanter hist og her. Det er mere glæden ved at bruge haven, der er i fokus i stedet for at gøre den til et prestigeprojekt,« forklarer Jesper Carl Corfitzen.
»Ukrudt er blevet acceptabelt. Virkeligheden er jo også, at ofte arbejder både manden og kvinden, og måske har de små børn. De vil hellere bruge tiden på at grille og hygge end at gå og luge hele dagen. Der er tale om en prioritering,« fortæller Frank Kirkegaard.
Bier, sommerfugle og andre flyvende insekter foretrækker de vilde planter, og de er blevet mere end velkomne i haven, der gerne må emme af liv.
At hjælpe havens pindsvin, fugle, insekter og bier ved at indrette haven dyrevenligt med insekthoteller, biplanter og gode redepladser til fuglene får haven til at summe, og børnene kan få lov at komme helt tæt på dyrene. Det gør også, at flere haveejere undgår sprøjtning med kemiske midler.
»Vi vil gerne hjælpe havens dyr. Vi tænker mere over det, når vi planter, at det også skal kunne bruges af dyrene,« siger Jesper Carl Corfitzen.
Den dyrevenlige adfærd er en del af en større trend om bæredygtighed, hvor miljøvenlige og genanvendte materialer og planter i stigende grad tænkes ind i havens design:
»At have sin egen kompost er stort. Det samme er sådan noget som plantebytte, hvor man mødes og bytter planter. Før var det for plantenørder, men det er i stigende grad blevet for alle,« fortæller Frank Kirkegaard.
Udendørs madkammer
Siden Bonderøven tordnede frem på landsdækkende tv har bondegårdsromantikken og tanken om at være selvforsynende spredt sig.
Køkkenhaven er hot, hvad enten der er tale om urban farming i byerne eller i parcelhusets beskedne haver.
»At gro grøntsager i haven har været en trend et stykke tid, men det er en trend, der fortsat vokser. Det er dog blevet mere struktureret med afgrænset arealer og f.eks brug af højbede. Det er de færreste, der er selvforsynende og går efter det, til gengæld er vi blevet bedre til at målrette vores køkkenhaver ved at plante flere superfoods,« siger Jesper Carl Corfitzen.
Med superfood er der tale om de mere specialiserede grøntsager og frugter med højt vitaminindhold eller andre sunde egenskaber som solbær, blåbær, rødbeder og hvedegræs.
Smæk på farverne
Haven skal ikke kun bestå af spiselige afgrøder, og der må gerne være smæk på farverne – og ikke blot én, men hele paletten. Ingen farve er forkert, og der må gerne mikses og matches, som man vil. Det fortæller Jesper Carl Corfitzen:
»Tidligere har alting været mere gråt i gråt, med store, flisebelagte indkørsler og flader. Der er kommet mere grønt, frodighed og plante-glæde. Det handler om at bruge de farver, der gør en glad. Det handler ikke om et bestemt udtryk, intet er helligt,« siger han.
Det giver muligheder for at sætte sit eget personlige, farverige præg på sin have:
»Vi er ved at gå mere væk fra pastelfarverne, som dominerede før. De kraftige farver er på vej tilbage og planter med store blade og stænger, der har mere pondus. Der er en tendens til at gøre ens have mere personlig. Den behøver ikke ligne naboens,« fortæller Frank Kirkegaard.
Hot at have have
Den mere løsslupne stil er også et udtryk for, at det at holde have er blevet en trend i sig selv. Haven er blevet et fristed, et sted, hvor man kan være offline og gå tilbage til det simple liv.
»Hvis vi zoomer lidt ud, ser vi en generel trend med at gå i haven og dyrke den. Der er igen kommet fokus på det at have have. Man kan sige, at der er sket en demokratisering af haven. Det gælder om at have det hyggeligt, prøve sig frem og hygge sig med det. Selvfølgelig er der nogle teknikker, men man behøver ikke være ekspert,« fortæller Jesper Carl Corfizten.
Derudover påpeger både Jesper Carl Corfitzen og Frank Kirkegaard, at de særligt har bidt mærke i, at mændene i højere grad er begyndt at få øjnene op for haven.
»Haven er ikke kun for kvinderne. Mændene, specielt de yngre generationer, vil i højere grad med ud i haven. De ser samtidig haven og naturen som et naturligt fristed, hvor de kan slå sig løs med børnene og blive beskidte,« lyder det fra Haveselskabets havefaglige leder.
Ligesom man i højere grad ser mænd i køkkenet, hvor de vil bage deres eget brød eller brygge deres eget øl, sætter de nu i større grad præg på havens indretning:
»Det er stadig kvinderne der dominerer, men mændene er kommet mere på banen. Det giver mere leg – haven bliver mere en legeplads, hvor der er plads til at grave huller i haven eller bygge vildere ting som en svævebane eller et træhus med ungerne.« siger Frank Kirkegaard.