Husk god rådgivning, når du køber bolig i Spanien

At købe en bolig i Spanien er meget anderledes end et dansk boligkøb. Der er mange steder, det kan gå galt og første skridt bør handle om at finde en god rådgiver.

Artiklens øverste billede

Vi er så ordentlige i Danmark, vi spørger pænt om lov hos kommunen, hvis vi bygger til, vi bruger en ejendomsmægler, og han sælger vores hus for os mod et fast salær. Køber vi hus går vi også til en ejendomsmægler, og vi forventer, at han er ene om at sælge netop det hus, vi har fået øje på.

Husk advokaten

Virkeligheden er en helt anden i Spanien. Her kan der nemt være flere forskellige ejendomsmæglere, der har den samme bolig til salg. Det er først til mølle princippet, og den der først sælger tjener pengene.

Når du som køber har fundet den lejlighed, du vil have, så vil du opdage, at ejendomsmægleren med ét vil have penge i hånden. Det kan være op til 6.000 euro (cirka 45.000 kroner red.) eller mere. Pengene er betaling for, at ejendomsmægleren skal reservere boligen.

”Du har ingen sikkerhed for at få pengene igen, hvis handlen ikke bliver til noget. Det afhænger alene af din ejendomsmæglers holdning til reservationsbeløbet,” fortæller Lars Hovmand Mikkelsen, han er uddannet jurist fra Københavns Universitet og har efterfølgende taget en advokatuddannelse i Spanien.

I dag er han bosat i Marbella, hvor han er i gang med at åbne Zafo Laws nye kontor i området. Virksomheden Zafo Law er specialiseret i at rådgive danskere om boligkøb i Spanien.

Han anbefaler alle at tage fat i en advokat det øjeblik, man begynder at kigge på bolig i Spanien. For der er mange ting, som man skal have styr på, hvis drømmen om en feriebolig skal på plads. Vel og mærke uden at man begår fejl undervejs.

Ideelt set skal du sørge for at få anbefalet en mægler og en advokat af nogen, du kender og stoler på. De tre års spansk, du havde i gymnasiet bringer dig ikke gennem en bolighandel i Spanien, og den rigtige rådgivning får du via et af de mange advokatfirmaer, der opererer i Spanien. Vælg et hvor medarbejderne taler engelsk eller dansk, så du undgår sproglige forviklinger.

”Jeg anbefaler klart, at man finder sig en spansk advokat, der kan sprog. Der er store forskelle på dansk og spansk lov. Så man har brug for en, der er uddannet i Spanien og forstår systemet,” siger Lars Hovmand Mikkelsen.

Som beset

For overhovedet at få lov til at købe en bolig i Spanien skal du have et NIE nummer, der svarer til et CPR nummer, men det gives til udenlandske statsborgere i Spanien. NIE nummeret kan du bestille på den spanske ambassade i Danmark, og derefter er du klar til at finde din advokat, så du kan gå på boligjagt.

Boligkøbere i Spanien repræsenteres i reglen enten af en autoriseret advokat eller af en uautoriseret rådgiver. Der findes mange uautoriserede rådgivere i Spanien, der agerer som boligrådgivere, men ret beset har de ikke tilladelse til at give juridisk bistand i forbindelse med boligkøb.

Mange gør det alligevel, og du risikere at blive snydt. Derfor er det vigtigt, at du holder tungen lige i munden og finder en rigtig advokat, du stoler på. Så du er sikker på, at dit boligkøb er i gode hænder.

Når du har advokaten på plads, kan du begynde at lede efter din drømmebolig.

Advokaten kan sørge for gode vilkår ved reserveringen af boligen, så dine penge ikke blot forsvinder ned i en ejendomsmæglers lomme.

For at købe en bolig i Spanien kræves det, at du dukker personligt op og tinglyser skødet. Her har du dog mulighed for at nøjes med at underskrive en fuldmagt og så lade advokaten klare formalia i Spanien, så du sparer turen derned.

Købt som beset

Boligkøb i Spanien foregår som beset. Her er ingen ejerskifteforsikring og tilstandsrapport, og der er i reglen intet at komme efter, hvis du senere opdager fejl.

”Ofte er det jo en udlænding, der køber af en anden, så det kan være nærmest umuligt at finde den tidligere ejer. Derfor anbefaler vi, at man på forhånd for gennemgået lejligheden eller huset, inden pengene skifter hænder,” siger Lars Hovmand Mikkelsen.

Foruden ejendommens tilstand bør du undersøge om ejendommen er korrekt registreret. Spanien har været gennem et sandt byggeboom frem til finanskrisen, og mange steder har boligejerne taget en hurtigt beslutning og undladt at fortælle kommunen om tilbygninger og sågar om nybyggede huse.

”Der er mange ulovlige swimmingpools, tilbygninger og boliger. Er bygningen eller noget af den ulovlig, så risikerer du blandt andet at et fremtidigt salg først kan ske, når du har lovliggjort ejendommen, hvilket kan betyde en ekstra uforudset omkostning,” siger Lars Hovmand Mikkelsen.

Husk de ekstra omkostninger

Når du har styr på tilladelser og lovlighed, så skal du blot igennem tinglysningen og betalingen af ejendommen. Du skal regne med, at der løber omkostninger på svarende til 10 til 12 procent af købssummen i forbindelse med handlen. Den sum dækker alle udgifter, hvor langt de fleste af pengene går til afgifter og skat i forbindelse med købet.

Igen er dette et sted hvor du med fordel kan trække på din advokat.

Spanien er et billigt land at købe bolig i lige nu. Det kan virke uoverskueligt og kompleks med de anderledes regler, men med den rette hjælp, så skal du ikke selv gøre meget andet end at finde frem til den bolig, du går og drømmer om.

Resten klarer din lokale advokat, og inden længe vil du kunne nyde ferierne under sydens sol.

FÅ FLERE tips & råd PÅ GUIDE.DK

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.