Blomkål

Blomkål er en dejlig sommergrøntsag, som er nem at have med at gøre. Den mest almindelige er den hvide blomkål, men man kan faktisk finde blandt andet lilla varianter. Her koncentrerer vi os om den hvide - og den skal være hvid, fast, med friske yderblade og uden brune pletter. Spis blomkålen rå i små buketter i salater eller sammen med en dip. Kog den, stuv den, og brug den til gratin, suppe og meget mere. Husk at skylle blomkålen grundigt - læg den eventuelt i vand med salt i nogle minutter.

Lad os her lige benytte lejligheden til at slå et slag for den danske grundkogebog "God mad - let at lave", der netop er udkommet i en ny, revideret udgave (Aschehoug). 670 sider med masser af nyttig viden om mad og ernæring, råvarer og god køkkenhygiejne - masser af gode og gennemarbejdede opskrifter og nyttige råd.

Herfra kommer opskriften på den klassiske blomkålsgratin.

Blomkålsgratin
1 blomkålshoved (500 g ren blomkål)
Gratindej:
> 75 g mel
> 2 dl mælk
> Ca. 1,5 dl kogevand fra blomkålen eller bouillon
> 30 g smør
> 4 æg
> Salt, hvid peber
Del blomkålshovedet i buketter. Kom dem i kogende vand med salt, og
kog dem ca. 3 minutter. Hæld dem til afkøling i et dørslag - gem
kogevandet. Smør et gratinfad el. ovnfast fad med høje sider godt med
smør. Drys evt. fadet med rasp eller revet parmesanost.
Tænd ovnen på 180 grader.
Rør melet ud med mælken i en tykbundet gryde. Pisk jævningen klumpfri,
tilsæt resten af væsken og smør. Bring jævningen i kog under
konstant piskning. Tag gryden af varmen. Del æggene i blommer og
hvider. Rør æggeblommerne i dejen - en ad gangen. Smag til med salt
og peber.
Pisk æggehviderne meget stive. Vend de kogte blomkålsbuketter i
dejen. Vend forsigtigt hviderne i dejen med en dejskraber ad to gange.
Hæld dejen i det smurte fad. Dejen må kun fylde 3/4 op i fadet, da
gratinen hæver meget. Sæt fadet på ovnristen på nederste rille i 50-60
min. Mærk med en kødpind, om gratinen er gennembagt. Serveres
omgående.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.