Få styr på den lille byhave

Cityfarming. Guerilla gardening. Urban gardening. Det er nye begreber for grønne byhaver.

Artiklens øverste billede

Efterhånden flytter flere og flere mennesker til byerne, landdistrikterne affolkes, og alene i Danmark er det efterhånden mere en 80 pct. af befolkningen, der bor i byer. I takt med at dette tal stiger, og miljøet er under pres såvel herhjemme som globalt, er det tvingende nødvendigt, at vi begynder at tænke grønt og bruger byens friarealer med omtanke. Dette og meget mere omhandler Signe Wennebergs nyeste bog ”Spis din have”.

Grønne byhaver, der bruges til både dyrkning af grøntsager og er fyldt med træer, buske og blomster, er sunde for både sjæl og legeme, og de pynter på CO2 regnskabet. Det vil være oplagt for andelsforeninger og boligkomplekser at beboerne går sammen om at omdanne ejendommenes arealer til frodige haver med forskellige udendørs muligheder for leg, grill og madlavning, opholdsafdelinger og køkkenhaver til fælles gavn og socialt samvær.

Ledige arealer i spil

Urban gardening er en idé, som tager udgangspunkt i alle de ledige arealer, som en by rent faktisk rummer. Det være sig parker, pladser, private eller offentlige gårdmiljøer, eller blot en lille stump jord foran ejendommens indgang.

Ser man sig omkring, vil man opdage masser af steder, som i stedet for at ligge ubrugt hen eller måske være fyldt med ligegyldigt buskads og ukrudt kan forvandles til et livgivende og positivt havemiljø. Ikke nødvendigvis haver i gængs forstand, men områder, der kan dyrkes, og hvor der kan gro planter både til at spise og til glæde for øjet og biodiversiteten.

De små forskelle

City farming dækker mere eller mindre det samme som urban gardening, men her er vægten lagt på grøntsager og andre spiselige afgrøder, som man udmærket kan dyrke i byerne. Også på altaner og i vindueskarme.

Guerilla gardening opfordrer til grøn ulydighed og har et let anarkistisk tilsnit. Her tilskyndes man til at gå i gang med at forvandle græsplæner til køkkenhaver og smide blomsterfrø hvor som helst, man kan se sit snit til det. Altså at angribe golde byområder med grønne våben.

Gårdmiljø mellem høje huse

Vi har besøgt en gårdhave i det indre København, som er et fint eksempel på urban gardening. En oase mellem høje etageejendomme, der viser, at selv om man blot har få kvadratmeter til sin rådighed, kan det sagtens lade sig gøre at skabe skønne, grønne omgivelser til både afslapning og (delvis) selvforsyning med sunde grøntsager og krydderurter.

Gårdmiljøet er bygget op som en showhave, hvorfra ideerne uden videre kan overføres til andre både byhaver og villahaver.

Arealet er kun på ca. 100 kvm, og alligevel er der blevet plads til flere opholdsområder med forskellige havemøbler, hvor ejendommens beboere kan være sammen eller opholde sig under mere private forhold. På baggårdens beskedne areal er der med planlægning og omtanke blevet plads til arbejdsbord, tøjtørring, madlavning, cykelparkering og brændeopbevaring - udover de omtalte opholdsafdelinger.

Alt er bygget af vejrbestandige materialer, og træværket er malet sort. De forskellige opholdsgrupper har hver deres særpræg og brugsegenskaber.

I to af gårdens hjørner er der bygget små pavilloner/pergolaer med forskellige typer vægge i form af stålespalier, galvaniserede stålplader, hærdet glas, fletværk af polyrattan og træfyldninger. I systemet indgår også hylder, der kan monteres her og der samt planker, der kan bruges til både borde og bænke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.