Bankers clock - symbolsk tid

Arne Jacobsens berømte ur Bankers Clock fylder i år 40 år.

Artiklens øverste billede
Foto: Søren Nielsen

I 1971 løb tiden desværre ud for Arne Jacobsen. Men netop tid var noget af det sidste, Arne Jacobsen nåede at bruge tid på inden sin død. For i 1971 færdiggjorde han Bankers Clock, der var designet specielt til Danmarks Nationalbank, deraf også navnet Bankers Clock.

Selve Nationalbankens bygning blev også tegnet af Arne Jacobsen. Han vandt opgaven ved en stor arkitektkonkurrence, som Nationalbanken udskrev i 1961. Han nåede dog ikke selv at færdiggøre byggeriet helt inden sin død, men Bankers Clock blev færdig og hænger den dag i dag stadig flere steder i banken - blandt andet i direktionsmødelokalet.

Uret blev skabt med stor opfindsomhed og symbolik, men enkelt og elegant. Alle timetal blev udskiftet med en spiral, der består af 12 enheder, som hver indikerer tidspunkt på dagen.

Det var ikke første gang, Arne Jacobsen havde fået til opgave at designe et ur til en stor offentlig bygning. Allerede i 1942 skabte han uret Roman til Aarhus Rådhus - et bygningsværk, som Arne Jacobsen stod bag. Det samme gælder Rødovre Rådhus fra 1956. Her hænger uret City Hall og viser tidens gang.

I flere år blev Bankers Clock produceret i Holland, hvor man ændrede på urets udseende - væk fra Arne Jacobsens originale ide. Men i 2008 fik Rosendahl rettighederne til at producere det.

Inden uret atter blev lanceret, lånte Rosendahl et originalt ur fra Nationalbanken, så de kunne redesigne Bankers Clock tilbage til sit oprindelige udseende. Virksomheden kontaktede også arkitekten og designeren Teit Weylandt, som i mange år var leder af produktudviklingsafdelingen på Arne Jacobsens tegnestue i København. Bankers Clock fik under den proces blandt andet sin buede skive og de runde visere tilbage, frem for de flade dele, som hollænderne havde erstattet dem med. Derfor er de Bankers Clock-ure, som forhandles i dag, en tro kopi af den Bankers Clock, som Arne Jacobsen tegnede som noget af det sidste i sit liv.

Kilder:
www.rosendahl.dk
Danmarks Nationalbank

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.