Koglen - lysmesterens mesterværk
Det tog kun Poul Henningsen tre måneder at designe Koglen, der i dag er et ikon verden over.
Som lysmager designede Poul Henningsen, eller PH som han måske bedre er kendt som, i 1958 den smukke lampe Koglen.
Lampen var et bestillingsarbejde til Langelinie Pavillonen ved Københavns havnefront. Opgaven lød på en festlig lampe, der også kunne tage sig godt ud, når den var slukket.
PH var tre måneder om at designe Koglen. Han tog udgangspunkt i et af sine tidlige lampedesign fra perioden 1927-1931, nemlig lampen Septima, der består af syv glasskærme. Men Septima levede ikke helt op til PH's idé om blændfrit lys, så han fandt på at dele skærmene op i 12 x 6 blade af kobber. Det virkede!
De 72 blade dirigerede lyset, så både armaturet og rummet blev oplyst med et 100 pct. blændfrit lys, uanset hvilken vinkel lampen blev betragtet fra. Samtidig var det visuelle udtryk unikt.
Koglen blev fra starten produceret hos Louis Poulsen, som PH arbejdede sammen med fra begyndelsen af 1920'erne til sin død i 1967. I dag bliver den berømte lampe stadig produceret hos Louis Poulsen, hvor specialuddannet personale samler den i hånden.
Den første Kogle havde en omkreds på 840 mm. Siden kom størrelserne 720 mm, 600 mm og 480 mm til.
Som standard laves den i kobber, rustfrit stål eller hvid vådlakeret. Den mest populære hos kunderne i dag er den lille størrelse i børstet stål, som passer fint over et spisebord.
Da Koglen fyldte 50 år i 2008, lancerede Louis Poulsen en begrænset udgave af lampen i guld. Samtidigt kom en Kogle i sandblæst glas på programmet.
Køber man glaskoglen, bliver den fulgt til dørs af en mand, som samler lampen på stedet og hænger den op - uanset hvor i verden man bor. Og Koglen er populær uden for landets grænser. Der er næsten ikke det land, hvor Koglen ikke hænger et eller andet sted som et skulpturelt design-ikon fra den danske lysmester. Ja, og så hænger den for øvrigt stadig og lyser op i Langelinie Pavillonen.
Kilder:
www.louispoulsen.com Store Danske Designere