Her er forskellen på salgstid og liggetid
Hverken liggetider eller salgstider siger noget reelt om en ejendomsmæglers evne til at sælge boliger. Der kan nemlig fifles med begge tal.
Liggetiden er et udtryk for, hvor mange dage en given ejendom har været til salg hos den mægler, der aktuelt udbyder den. Det kan være en interessant oplysning for en køber, der er interesseret i den specifikke ejendom. Men pas på. Tallet nulstilles, når en bolig skifter mægler. Den reelle liggetid på en given ejendom kan altså være en del højere end det umiddelbart fremgår.
Muligheder for fejl
Man kan også beregne en gennemsnitlig liggetid, og herved få et udtryk for, hvor mange dage det nuværende udbud af ejendomme har været til salg.
"Fejlen opstår, når dette sidestilles med, hvor mange dage man kan forvente, det vil tage at sælge en ejendom. Pointen er jo, at liggetiden beregnes på de ejendomme, der ikke er solgt. Og man kan nu engang ikke beregne salgstider ved at måle på ejendomme, der ikke er solgt," understreger kommunikationschef Jan Nordmann fra ejendomsmæglerkæden EDC
Misvisende salgstider
Til det formål skal man i stedet se på de ejendomme, der er solgt. Hvor mange dage var ejendommen til salg, før man fandt en køber. Salgstiden er den tid, det tager for en mægler at sælge en given ejendom. Men også her har ejendomsmægleren mulighed for at skabe nogle gode tal, fordi mægleren kan sælge enkelte ejendomme meget hurtigt - og få lave salgstider - samtidig med, at hun har en stor ejendomsportefølje, som har været længe til salg, men som ikke tæller med.
"Som det fremgår, er det ikke helt så simpelt, hvis tallene skal bruges til at bedømme den enkelte mæglers salgskraft. Og at bruge de gennemsnitlige liggetider er direkte misvisende," siger Jan Nordmann.