Arkitektens aerodynamiske sommerhus

På Sydlolland har visioner om buede former og gennemført træbeklædning fået luft under vingerne. Resultatet er et sommerhus, der ligner et skib på vej til at kløve vinden i bølgen blå, og som er ladet med arkitektonisk skæg og ballade.

Artiklens øverste billede
Flemming Skude rev det hus ned, som tidligere stod på den grønne sommerhusgrund. På den tomme plet byggede han Vindhuset, der tager højde for vind og verdenshjørner.

Et besøg i Hummingen er lig med lange strækninger med et blåt, skvulpende hav. Meget sigende for det hus, der ligger på en lille grøn sommerhusgrund i Hummingen på Sydlolland.

For her har arkitekt Flemming Skude tilsidesat det firkantede hus til fordel for et aerodynamisk et af slagsen. Formet som et skib, som skulle det til at sætte til søs, og samtidig umulig ikke at gå om bord i for at udforske. Engang lå der et moderne og kantet hus på sommerhusgrunden.

Tegnet af Flemming Skude selv og elsket af datteren, der beboede huset i sommermånederne. Men huset blev revet ned, fordi den grønne plet var reserveret til det nye hus, der ligesom et skib er blevet døbt og har fået navnet Vindhuset. Selv om datteren klagede sig gevaldigt, og det ifølge Flemming Skude selv ”stak i hjertet” at sige farvel til det forrige hus.

Vindhuset ligner enhver snedkers drøm. Taget er i lærketræ, og den udvendige side er holdt i cedertræ. Alt sammen vedligeholdelsesfrit.

»Nogle gange skal man videre. Fordi vi er på Lollands Sydkyst har det været oplagt for mig at lave et hus med udgangspunkt i vind, fordi vi har den stærke sydvestenvind. Vinden er i det hele taget en undervurderet faktor i meget arkitektur,« siger Flemming Skude og fortsætter:

Udefra synes jeg, det er skægt, at det ser ud som om, træet pludselig ikke gad krumme mere.

Flemming Skude
Flemming Skude har tegnet og bygget Vindhuset.

Inspirationen til Vindhuset er hentet mange steder fra. Eksempelvis fra billedkunstneren Richard Serra, der bukker lange flader af jern og bruger dem til at skabe et rum med.

På samme måde er Vindhuset opbygget af to lange bøjede træflader, som giver et skulpturelt udtryk. Derudover har Flemming Skude hentet inspiration i den asiatiske filosofi ”Feng Shui”, som lægger vægt på de fem elementer, herunder vinden og verdenshjørnerne.

Det handler om at flytte grænser

Det tog Flemming Skude fire år at tegne Vindhuset. Derefter arbejdede to tømrere hver dag i et halvt år på huset, der er bygget af cedertræ på udvendig side, lærketræ på taget og med en glat inderside af pitch pine – kvalitetstræ, der ikke kræver vedligeholdelse.

Ser man Vindhuset forfra, ligner det et skib med stævnen i front. Fra siden kan man ane den integrerede hovedindgang, og på den anden side har et lille vindue kilet sig vej ud fra den ellers lange, strømlinede langside af huset.

»Udefra synes jeg, det er skægt, at det ser ud som om, træet pludselig ikke gad krumme mere. Vinduet er ment som skæg og ballade, og så skaber det en lille niche med underspillet lys i forhold til de andre rum, hvor der er overvældende meget lys,« siger Flemming Skude.

Der er kun ganske få rette linjer i Vindhuset - selv gangen ud til entreen buer.

Huset har særløsninger, hvor end man bevæger sig, og det betød, at fem forskellige bygherrer sprang fra projektet, fordi det var for langt fremme i skoene. Til sidst måtte Flemming Skude selv agere bygherre for projektet med den gennemgående vision, at det handler om skubbe til ideen om, hvad der er arkitektonisk muligt. Som at lave et hus, hvor ikke et hjørne er vinkelret, og væggene buer, i et land, hvor de fleste huse er firkantede.

»Jeg er en ældre herre på 70 år og har beskæftiget mig med arkitektur, siden jeg var 20 år, så der er frygtelig mange tanker bag huset. Den bærende tanke har været, at man skal tilstræbe det originale og rykke på overlæggeren – flytte grænsen for, hvad arkitektur er. Det er en afprøvning af ting, som vi ikke har prøvet før inden for bygningskunst,« siger Flemming Skude.

Overflødighedshorn af detaljer

At der er rykket på overlæggeren, og at Vindhuset ikke er, som sommerhuse er flest, bliver indlysende, når man taler med arkitekten selv. For han kan blive ved med at fortælle om den ene særlige detalje efter den anden. Som husets tagrender, der er flade og placeret oven på huset, og ender i et tyndt bronzerør, der peger ud over huskanten.

Ifølge Flemming Skude et forsøg på at lave en anderledes tagrende med inspiration fra de gotiske katedraler, hvor troldelignende figurer spyer vand ud af munden. Også indgangen til huset med en afskærmende trævæg er speciel og et forsøg på at lave en let overgang fra natur til indendørsliv.

Fra soveværelset er udgang til haven og specialdesignede indbyggede skabe.

»Der er et stort og åbent himmelrum på sådan en sommerhusgrund og ved først at træde på en natursten, stå i læ af skærmen og træde ind i entreen synes jeg, at overgangen fra natur til hus sker som en glidende overgang. Samtidig deler entreen, der er afskærmet, den buede langside op. Det har den effekt, at der kommer en menneskelig skala i spil. Vi kan med andre ord se, hvor store, vi er, i forhold til huset, fordi entreen er i mandshøjde modsat den fire meter høje langvæg,« siger han.

Træder man inden for i huset, er det først og fremmest de buede rum, der fastlåser blikket. Og dernæst begynder øjet at søge efter interiør. En solgul sofa står i husets hyggehjørne med udsigt til den rå natur udenfor. Et køkken med åbne hylder og husets værelser har det mest nødvendige møblement med indbyggede skabe, skabt til rummene. Men bortset fra de udvalgte pletter med møbler, er huset bevidst møbleret sparsomt.

»Et hus skal efter min mening være vellykket i den ydre fremtræden og i den måde, vi oplever rummene på indenfor. Jeg synes ikke, man skal tænke på, hvor man skal placere det store maleri eller Ikea-skabet, når man tegner et hus. Man skal først og fremmest tænke på huset som en ramme, der selvfølgelig skal kunne rumme det levede liv,« siger Flemming Skude.

Hvorfor Lolland?

»Det er her, jeg har tilbragt halvdelen af mit liv, inden jeg slog mig ned i København. Så der ligger en gammel kærlighed til Lolland. Det gode ved at søge to timer væk fra København er bl.a., at man aktivt må beslutte, når man vil hjem igen. Det er ikke bare en smuttur,« siger Flemming Skude.

Hvad er det særlige ved Lolland?

»Lolland er en overset provins efter min mening. Godt nok er landet fladt, men det er ufatteligt smukt. Her er ikke en decideret ø-stemning, fordi Lolland er stor, men når jeg tager hertil, er det en stor modsætning til livet i indre by i København, hvor der er larm, mange mennesker og biler. På Lolland er luften frisk, fordi den høvler ind fra sydvest, der er en høj himmel og åbne vidder. Her er nærmest lidt prærie-stemning,« siger Flemming Skude.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.