Sådan bliver du den skarpeste til at male

Uffe Hansen er teknisk chef i Flügger, og Per Riskjær Andersen er malermester i Randers. De er begge eksperter i, hvordan man maler træværk og facader, og her giver de deres bedste råd.

Artiklens øverste billede
Foto: Colourbox

Der er to ting, man skal være opmærksom på, når man vil male sit træværk: konstruktionen og selve træbeskyttelsen.

Det forklarer Uffe Hansen, som er teknisk chef i Flügger og ekspert i, hvordan man maler, så det virker.

»Det dér match med en konstruktion, hvor vandet kan løbe af, og en overfladebehandling der passer til, det skal gøre, at vandet ikke trænger ind i træet,« forklarer han.

»Huset skal være udformet på en sådan måde, at vandet kan løbe af overfladen og ikke løber ind i huset eller ind under brædderne. Brædderne må ikke sidde for tæt på terræn. Endetræ kan virkelig suge noget vand, hvis det står tæt på nogle fliser og kommer til at soppe i vand. Der er ikke nogen som helst form for træbeskyttelse, der kan overkompensere for en dårlig konstruktion. Så det skal man være sikker på – at vandet kan løbe af,« forklarer Uffe Hansen.

Man skal undgå vandrette flader, og man skal undgå endetræ, som stritter opad eller ud.

Træværket skal være tørt, når man behandler det, forklarer Uffe Hansen, og det betyder, at det maksimalt må indeholde 15 procent fugt. En fugtmåler med to pigge, som du kan stikke ind i træværket, kan måle fugten i træet.

Fjern alger og brug grunder

Malermester Per Riskjær Andersen fra Randers fortæller, at mange faktorer gør sig gældende. Hvis facaden er gammel, så skal man sørge for at rense overfladen grundigt, og det er vigtigt at fjerne alger, forklarer han.

Der er mange, der tænker at det med at grunde, det skal man gøre for at imprægnere træværket, men det er faktisk ikke det afgørende. Det afgørende ved at grunde er, at det middel, man påfører ovenpå – altså selve overfladen – kommer til at sidde fast.

Uffe Hansen, teknisk chef i Flügger

»Der er ikke noget værre end alger. Maler du oven på alger, så er det en stakket frist, for algerne er ikke døde. Der skal simpelthen noget algefjerner på. Man påfører algefjerner, lader det sidde i et døgns tid, og så er de døde og kan vaskes af,« siger Per Riskjær Andersen.

Grunder er det første produkt, der skal smøres på facaden. Grunderen sørger for, at malingen, der kommer ovenpå, hæfter ordentligt.

»Der findes facadeprimere til både murmaling, silikonemaling og silikatmaling. Træværk skal også grundes. Alt skal sådan set grundes – i hvert fald, hvis du skal have en optimal holdbarhed, som er 7, 10 eller 15 år afhængigt af leverandøren,« siger Per Riskjær Andersen.

Uffe Hansen fra Flügger er helt enig i, at grundingen er afgørende, når man maler facade og træværk.

»Der er mange, der tænker at det med at grunde, det skal man gøre for at imprægnere træværket, men det er faktisk ikke det afgørende. Det afgørende ved at grunde er, at det middel, man påfører ovenpå – altså selve overfladen – kommer til at sidde fast,« siger Uffe Hansen.

Løs maling er skidt

Hvis det middel, man kommer oven på træværket, sidder løst, så kan der ophobes fugt og vand nedenunder.

»Så bliver træet jo pjaskvådt, og træ, der er vådt, rådner, så det skal man undgå,« siger Uffe Hansen.

Derfor er vedhæftningen det helt essentielle, når det gælder træbeskyttelse, forklarer Uffe Hansen.

»Malingen må ikke være sådan en gang englehud. Man kan nemlig sagtens lave det, så det bliver pænt, men så er det bare til pynt. Hvis du kan tage en kniv og lirke ind under og trække malingen af som tape bagefter, så er det faktisk intet værd. Så gør det næsten bare ondt værre,« siger Uffe Hansen.

På nyt træværk handler det om, at træet er tørt, og at man får grundet ordentligt. På tidligere behandlet træ gælder det om, at man får afrenset løstsiddende materiale. De fleste er klar over, at hvis der er noget maling, som skaller, så skal man fjerne det, forklarer Uffe Hansen.

Hvis malingen sidder løst oven på træværket, er den intet værd, og så kan den faktisk næsten gøre ondt værre, mener teknisk chef i Flügger, Uffe Hansen. Foto: Colourbox

Hold dig til samme type middel

Der findes vandige midler, og der findes opløsningsholdige midler. Men det bedste er, hvis man holder sig til det samme middel, når man først er gået i gang med at bruge den ene eller den anden slags.

»Man kan også godt bruge vandige midler oven på træværk, der tidligere er behandlet med opløsningsmidler – eller oliebaseret maling, som man kalder det. Men det kan godt være lidt svært, så hvis man ikke ved, hvad der er brugt før, så vil jeg anbefale, at man bruger vandigt,« siger Uffe Hansen.

Malermester Per Riskjær Andersen fra Randers fortæller, at det er vigtigt at holde sig til samme type produkt, hvis man vil have gode resultater.

»Som man siger: Én gang silikat, altid silikat,« siger Per Riskjær Andersen.

Brug godt værktøj

Ordentligt værktøj gør arbejdet lettere, og her anbefaler Uffe Hansen, at man bruger en vinkelpensel til at male træværket.

»Du kan jo bruge en hvilken som helst pensel, men det kan være en god idé at bruge en vinkelpensel, der kan sættes på et skaft, og de dér Wood Tex-pensler er supergode,« siger Uffe Hansen.

Man kan også bruge en rulle til at påføre malingen, hvorefter man stryger efter med en pensel på et skaft.

»Så undgår man rullestrukturer og kan både arbejde hurtigt og få et flot resultat,« siger Uffe Hansen.

»Det bliver meget lettere med de rigtige værktøjer,« siger han.

Vurder om overfladen er klar til at blive malet

En beskidt overflade giver dårlig vedhæftning, og så kan malingen gøre mere skade end gavn. Derfor er det vigtigt at vurdere, om overfladen er klar til at blive malet, inden man går i gang.

Et trick er at tage et stykke gaffatape, klistre det på facaden og trække det af igen, fortæller Uffe Hansen fra Flügger.

»Bag på tapen får man kontant afregning i forhold til, hvad der skal afrenses,« siger han.

Spartler, skrabeværktøjer og slibepapir er redskaberne, når man renser en træfacade og gør den klar til at blive malet. Et gammelt råd siger, at man kan bruge en stålbørste til at rense træ, men med moderne træbeskyttelsesmidler virker stålbørster ikke, og det er spild af tid at bruge dem, lyder det fra Uffe Hansen.

Pudsede facader

På et pudset hus gælder mange af de samme råd, som gælder for træfacader. Man skal vurdere, om underlaget sidder fast. Her kan man også bruge tape, ligesom på træfacader, og et andet godt råd er at tage en hvid klud, hvis husmuren er malet mørk, og en mørk klud, hvis husmuren er malet med lyse farver, og så se, om overfladen smitter af på kluden.

»Det, vi ofte ser, er, at man maler oven på noget, der smitter, og så har du igen udfordringen med dårlig vedhæftning,« siger Uffe Hansen.

Desuden er det vigtigt at facaden er tør.

»Det kan man se ved, at puds bliver mørkt, hvis det er vådt, og lyst, hvis det er tørt. Man siger, at det skal være hvidtørt,« forklarer Uffe Hansen.

Hvis huset smitter af, så vasker man det typisk med børste og svamp eller bruger en højtryksrenser til at rense facaden med. Højtryksrenseren kan også bruges på træfacader, der hurtigt tørrer igen.

»Højtryksrenseren er effektiv til at fjerne skidt og snavs,« siger Uffe Hansen.

Vælg en ordentlig leverandør

Malermester Per Riskjær Andersen råder til, at man køber maling fra en leverandør, der specialiserer sig i maling og ikke fra et byggemarked. Dog kan man i nogle byggemarkeder få god vejledning, så reglen er ikke klippefast, forklarer han.

De skarpeste malerhjerner står ikke altid i byggemarkederne.

Per Riskjær Andersen, , malermester

»De skarpeste malerhjerner står ikke altid i byggemarkederne, og jeg har hørt om en del folk, som er blevet mere vildledt end vejledt. Men selvfølgelig står der også gamle malere i nogle af byggemarkederne,« siger Per Riskjær Andersen.

Hvis man vil have en malermester til at udføre arbejdet, så er man sikret en garanti. Man kan læse mere om malermestre i Danmark på hjemmesiden www.enrigtigmaler.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.