Den bedste sælgende vej i Danmark?

Det nyopførte Tunegårdsvænget er den bedst sælgende vej i 2013, men ikke nok med det – indtil videre er der kun opført klimavenlige huse på vejen, som sparer køberne for både vedligeholdelse og udgifter til vand og varme.

Artiklens øverste billede
Palne-familien faldt for husets lyse og luftige indretning og de energivenlige installationer. Foto: Amanda Nilsson

I udkanten af Tune i Greve Kommune, hvor de grønne marker støder op til den lille by, skyder en ny vej op mellem mudder, køer og golfbaner. På vejen, som har fået det fængende navn Tunegårdsvænget, er det ene lavenergihus i funkisstil efter det andet ved at blive bygget.

I alt 19 klimahuse opføres i første omgang, hvoraf de første 14 allerede er solgt. Tunegårdsvænget er nemlig den bedst sælgende vej i 2013.

»Kombinationen af, at de nybyggede huse er klimavenlige lavenergi-boliger, den skarpe pris og en beliggenhed tæt på København gør, at vi har solgt husene utroligt hurtigt. Køberne slår til hurtigt, og i de 14 solgte huse har vi alle aldersgrupper fra 30 til 70 repræsenteret, så de appellerer bredt,« forklarer Per Johansen fra Danbolig, som udover at være ejendomsmægler har været med som rådgiver på klimahus-projektet.

De grønne besparelser

En af de første købere af et af klimahusene er ægteparret Niels og Karin Palne, som flyttede fra et stort hus ved vandet i Solrød Strand og ind i det 132 kvadratmeter store funkishus i udkanten af Tune den 27. januar.

»Vi faldt for huset på stedet. Vi havde set på flere huse, men ville gerne have et hus med lave omkostninger og lavt behov for vedligeholdelse, så et nybygget klimahus virkede som en virkelig god løsning, eftersom det har meget lave omkostninger til vand og varme. Desuden faldt vi for indretningen, som er meget lys og luftig,« forklarer Niels Palne.

Og kigger man indenfor i klimahusene, er det meget forståeligt. Husene er lyse, velindrettede og med højt til loftet – 2,5 meter indvendigt, for at være præcis. Samtidig sørger den gode indretning for, at man ikke får øje på klimahusets mindre charmerende sider, såsom jordvarmeanlægget, der er hensigtsmæssigt skjult bag skabslignende døre.

»I første omgang gik vi måske ikke så meget op i, at huset skulle være klimavenligt, men husets positive indvirkning på miljøet var en god sideeffekt på vores ønske om at spare penge på udgifterne,« forklarer Niels Palne.

Og der er virkelig penge at spare, hvis man investerer i et klimahus. Ifølge Per Johansen kan man spare helt op til tre fjerdedele på vand og varme. Dermed ville de fleste husejere gå fra en årlig udgift på omkring de 20.000 til små 5.000 kr.

Samtidig har huset potentiale til at blive et 0-energi-hus med tiden, hvorefter der vil være endnu flere penge at spare.

»Lige nu er det ikke så lukrativt at have solceller på taget, men hvis det nogensinde bliver en økonomisk fordel igen, har vi gjort alle forberedelserne, så husene her hurtigt kan blive 0-energi-huse,« forklarer Per Johansen.

Et fremtidssikret hus

Palne-familiens hjem er fremtidssikret på mere end en måde – her er nemlig ekstraværelser til børnebørn, vedligeholdelsesfrie omgivelser og et hus bygget efter så strenge regulativer, at huset lever op til de energi- og miljømæssige krav, som nybyggeri forventeligt skal leve op til fra 2020.

»For os er det en ren fremtidsinvestering. Vores hjem er bygget ud fra krav, der ikke engang gælder endnu, men som betyder, at vi i længden skal bruge mindre el og vand, og at huset ikke vil tabe værdi på grund af dårlige energi-løsninger,« siger Niels Palne.

At huset kan spare på energien i sådan en grad grunder i flere forskellige foranstaltninger, som bygherrerne har sikret hjemmet med. Væggene har for eksempel hele 400 mm isolering, loftet 500 mm, vinduerne er af energimærke A, der forefindes et regnvandsanlæg, og opvarmning sker via jordvarme.

»Samtidig er det gjort på en måde, så boligerne fremstår meget moderne. For eksempel har ingen af rummene radiatorer, men opvarmes i stedet af jordvarme i gulvene, som kan styres individuelt med digitale controllere, der hænger på væggen i hvert rum,« forklarer Per Johansen.

For Palne-parret har hele det miljømæssige aspekt kun været en fordel i deres nye hjem, som de efterhånden er færdige med at flytte ind i. Nu venter de bare i spænding på at møde de nye naboer – og på at se, hvem der køber de resterende fem huse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen