50 år med Jørgensen

Erik Jørgensen, der var uddannet møbelpolstrer og sadelmager, modtog sit næringsbrev den 29. juli, 1954. Dermed var Erik Jørgensen Møbelfabrik A/S grundlagt.

I værkstedet på Nannasvej i Svendborg kombinerede han de håndværksmæssige færdigheder og forståelse for materialerne med de nye, funktionalistiske designtendenser. Danskerne havde fået flere penge mellem hænderne i 1950'erne, så nu kunne langt flere udtrykke deres personlige smag gennem valget af designmøbler.

I Danmark var arkitekter som Arne Jacobsen, Hans J. Wegner og Børge Mogensen blandt de mest fremtrædende eksponenter for den nye tids æstetik.

*

I 1960 var medarbejderstaben udvidet til seks uddannede håndværkere, og virksomheden var vokset fra værkstedet på Nannasvej.

Erik Jørgensen søgte til Korinth ved Faaborg, 25 kilometer væk, og medarbejderne pendlede frem og tilbage, indtil 1965, da virksomheden vendte tilbage til Svendborg til en nyopført fabrik.

På det tidspunkt talte staben 15 medarbejdere, og Erik Jørgensen Møbelfabrik havde fundet en arbejdsform, der harmonerede med grundlæggerens ønske om konstant at medvirke til at drive produktudviklingen af nye møbler fremad i Danmark.

*

Erik Jørgensens gode ry nåede hurtigt København, og efterhånden begyndte flere kendte arkitekter at få deres gang på værkstedet i Svendborg.

En dag i begyndelsen af 1960'erne var det således Poul M. Volther, der havde forladt sin tegnestue i hovedstaden og sat kursen mod Sydfyn på en rejse, der et par år senere, i 1964, førte til skabelsen af den legendariske stol, Corona.

Efter Poul M. Volther fulgte en perlerække af danske arkitekter, der alle lagde brikker til dansk møbeldesigns historie i efterkrigstiden i et tæt samarbejde med Erik Jørgensen. Rud Thygesen og Johnny Sørensen, David Lewis og Gunnar Graversen, Jørgen Gammelgaard, Verner Panton, Niels Gammelgaard, Erik Ole Jørgensen og Hans J. Wegner, bidrog alle afgørende til udviklingen af nye møbler til danske hjem.

*

I 1970'erne afspejledes velstandsstigningen i samfundet i møblernes formsprog, der blev mere ødselt, afslappet og præget af overskud. På det tidspunkt foregik den første, sporadiske eksport af Erik Jørgensens Møbler.

Allerede i 1971 var det så igen nødvendigt at flytte. Erik Jørgensen valgte endnu en gang Svendborg, denne gang forstaden Tved.

Det var også i 1970'erne at udviklingen i eksporten virkelig tog fart.

*

I 1982 ændrede virksomheden strategi og bevægede sig ind på det spirende marked for designmøbler til erhvervslivet og andre offentlige rum.

Virksomheden har siden holdt fast i både at lave møbler til private hjem samt til offentlige rum.

I 1994 overtog Erik Jørgensens ældste søn, Niels Jørgensen, gradvist den daglige ledelse af virksomheden, herunder ansvaret for udvikling af nye produkter. Erik Jørgensen var imidlertid fortsat særdeles aktiv og sad i bestyrelsen til sin død i 1998.

Uddrag fra jubilæumsbogen: "Erik Jørgensen".

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen